Žive božićne jaslice u Kaštelima

Žive božićne jaslice u Kaštelima

Utorak, 27. 12. 2011.

KAŠTEL KAMBELOVAC: U organizaciji udruge Polantana i župe sv. Mihovila arkanđela na Brcu u Kaštel Kambelovcu upriličene su od 23. do 27. prosinca žive božićne jaslice, nakon davne 1961. godine. Župnik don Božo Delić blagoslovio je manifestaciju naglasivši kako se na ovaj način uprizoruje događaj koji se dogodio prije više od dvije tisuće godina u Betlehemu. Djeca će doživotno pamtiti likove Isusa, Marije, Josipa, anđele, pastire sa stadom, magarca (tovara), janjce, kozu…


Moglo se vidjeti Mariju trudnu na magarcu kojeg vodi Josip i traži kod mnogih obitelji prenoćište, ali ga nitko ne prima te na kraju odlazi u štalicu među životinje gdje jeMarija rodila  na slami Isusa – maloga Boga kojeg je smjestila u jaslice i poklonili su mu se pastiri, a potom su slijedeći zvijezdu repaticu došli i poklonili mu se kraljevi sa dalekog Istoka Baltazar, Melkior i Gašpar i darovali ga prigodnim darovima. Za to vrijeme mješoviti župni zbor Karmel pod vodstvom s. Mirte Lišnić pjevao je božićne pjesme.

Uz to mogli smo vidjeti izvorne kovače, stolare (marangune), bačvare i ostale obrtnike koji rade svoj posao u svojim pripravljenim prostorima te domaćice koje su pripravljale fritule i dijelile ih posjetiteljima. Nazočni  roditelji s djecom poklonili su se rođenom Djetetu – Isusu.

Među pastirima bio je i gradonačelnik grada Kaštela Joško Berket koji se sjeća kada je imao šest godina kako su 1961. Godine  u župnoj crkvi održane prvi put žive božićne jaslice kada je službovao pok. don Kažo Sinovčić, a poslije toga su se djeci dijelile čokoladice. Ovo danas na Trgu brce u drvenim kućicama je drugačije te se gradonačelnik zahvalio momcima iz Udruge dajući im potporu, a u ovoj predstavi i sam je odigrao ulogu pastira, zaželivši na kraju svima obilje Božjeg blagoslova, a posebno bolesnima da što prije ozdrave.

Kovačija Bašo upravo je izrađivala škare za rezanje loza, kaže da je njegov otac završio za kovača 1978. Prije je u Kaštelima bilo 17 kovača i svi su imali posla na izradi motika, mašklina, komaštra, peka, potkovica, pluga… Danas se vrijeme promijenilo te ima samo jedna profesionalna kovačija na području od Kaštela do Trogira, i to u Planome kovačija Svetinović, a ima i par amaterskih. Gospođa Ljubica Benzon napravila je dalmatinske fritule s grizom i grožđicama koje je radi imidža stavila na ražnjić. Prije su se pravile fritule uz prirodno dizano tijesto koje se pržilo na ulju i poslije zaslađivale šećerom.

Među organizatorima bio je poznati akademski kipar Veno Jerković koji je napomenuo kako je ideja došla od kulturno-umjetničke udruge Polontana da gradu razbiju monotoniju i apatiju u ove božićne dane. Gradonačelnik Berket im je dao potporu i ovim putem zahvaljuje dečkima iz udruge koji su zadnjih 20-ak dana svaki dan radili na izgradnji drvenih kućica i štalice te dali veliki doprinos pri realizaciji ove ideje. Veno se zahvalio obitelji Živka Kapova koja je dala životinje, zatim kraljevima po nadimcima Vogle, Šćilo i Andrija kao i svim dobrim ljudima iz udruge te župniku don Bobi koji je sve to blagoslovio.

Predstava se još održala 24., 26. i 27. s početkom u 17 sati. Na Badnju večer su se prodavale fritule, bakalar i vino po simboličnim cijenama uz zabavu klape Neverin, Cambi i Štorija.

Poruka udruge Polantana: Dragi naši Kaštelani, na ovaj način želimo vam  vratiti toplinu, radost, veselje i druženje u vrijeme  božićnih blagdana.

(Prema pisanju Ivana Marjanica – preuzeto s portala grada Kaštela)

  Vijesti - Sve