Srcem prema vjeri

Srcem prema vjeri

Srijeda, 4. 1. 2012.

ZAGREB: Pod nazivom Srcem prema vjeri, u sklopu Katehetske zimske škole koja se od 3. do 5. siječnja održava u Međubiskupijskomu sjemeništu na zagrebačkoj Šalati, upriličen je svečani čin podjele potvrdnica vjeroučiteljima polaznicima doškolovanja na Edukacijsko–rehabilitacijskomu fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Među ovim vjeroučiteljima bile su i dvije sestre Služavke Malog Isusa splitske provincije: s. Marjanka Dominiković i s. Rebeka Batarelo.


S. Marjanka Dominiković je završila ovo doškolovanje radnjom koja je imala temu Motivacija i mediji komuniciranja u nastavi vjeronauka iz predmeta: Metodika rada s učenicima s intelektualnim teškoćama, kod mentorice prof. dr. sc. Zrinjke Stančić.

S. Rebeka Batarelo je završila doškolovanje radnjom pod nazivom Uzroci disleksije iz predmeta: Teškoće u učenju i čitanju, kod mentorice prof.dr.sc. Mirjane Lenček.

Na početku svečanoga čina podjele potvrdnica tajnica NKU HBK prof. Anita Matković podsjetila je da HBK u nekoliko posljednjih godina osmišljava rad vjeroučitelja s učenicima s posebnim potrebama, dodavši da je u svibnju 1999. godine upriličen prvi nacionalni skup o vjerskomu odgoju djece i mladeži s posebnim potrebama.

Pročelnik NKU dr. Ivica Pažin, osvrnuvši se u uvodnoj riječi na osobe s poteškoćama u razvoju, ustvrdio je da su one u svijetu i društvu u kojemu živimo i društveno–politički i pedagoški izazov. Pritom je istaknuo da je društveni angažman prema tim osobama sve slabiji i bez vizije, te da je takav društveni i etički izazov, posebno u okviru pedagoškoga rada, "smješten u prikrajku onih ustanova koje su odgovorne za odgoj i obrazovanje."

Viša savjetnica NKU prof. Zvonka Matoic upoznala je sudionike svečanoga čina podjele potvrdnica s trajnim stručnim usavršavanjem vjeroučitelja i njihovoj osposobljenosti za rad s učenicima s posebnim potrebama. Prema njezinim riječima, doškolovanje vjeroučitelja na Edukacijsko–rehabilitacijskomu fakultetu u Zagrebu upisalo je 40 vjeroučitelja, od kojih je 39 vjeroučitelja iz gotovo svih (nad)biskupija, kroz 14 radnih subota i ukupno 134 sati edukacije, s uspjehom završilo doškolovanje.

Potvrdnice o završenomu doškolovanju za rad s učenicima s posebnim potrebama vjeroučiteljima su dodijelili uime HBK predstojnik Vijeća za katehizaciju đakovačko–osječki pomoćni biskup dr. Đuro Hranić, u ime Edukalcijsko–rehabilitacijskoga fakulteta prof. Zrinka Stančić.

"U ustanovama u kojima radite budite ljudi duboke unutarnje motivacije, i to u društvu koje baš i ne cijeni taj rad. Budite svjetlo i unesite smisao u ustanovama u kojima radite. Srcem ostanite povezani s Bogom kako biste se srcem mogli povezati s vašim učenicima", poručio je čestitajući vjeroučiteljima biskup Hranić, izrazivši nadu da će ovakav oblik doškolovanja vjeroučitelja na Edukacijsko–rehabilitacijskomu fakultetu biti temelj za daljnju dugoročnu suradnju.

  Vijesti - Sve