Dan duhovne obnove u Družbi, 25. prosinca 2020. Četvrtak, 24. 12. 2020.

Razmatranje za 25. prosinac

„Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj - Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.“

LK 2,11-13

„Gledam drago djetešce gdje plače u jaslama, slabo je, tužno je, siromašno, nevoljno; a srce mi kaže da je to djetešce moj Bog koji zato postade  Djetetom da ga se ne plašim, već da mu upravo trčim i da ga ljubim svim srcem, svom dušom.“ Sluga Božji Josip Stadler

Promatrajmo kako anđeo u božićnoj noći prilazi pastirima i daje im znak i upućuje ih da traže novorođenče koje predstavlja Spasitelj-Krista, Gospodina. Te noći pastiri su primili najvažniju poruku u svom životu i po njima se najprije proširila Radosna vijest do drugih. Njihova otvorenost za malenost i jednostavnost i nama je primjer kako tražiti Boga. I sam Isus će kasnije istaknuti da je kraljevstvo Božje u djetinjoj malenosti i jednostavnosti. Bog u djeci vidi raspoloživost za dostizanje neba i svojim utjelovljenjem i rođenjem nam se tako približio.

Sluga Božji Josip Stadler također je poput pastira širio Radosnu vijest u svom vremenu. Ta Radosna vijest najprije je nicala u njegovu srcu, a potom se spuštala do malenih i siromašnih. Često puta je isticao da se i sam Bog učinio malenim kako mu se ne bismo bojali približiti.

Na jednoj od svojih kateheza, papa Benedikt XVI. Govorio je o temi duhovno djetinjstvo. Kroz razmatranje psalma 131. papa ističe: „ u središtu se psalma nalazi slika majke s djetetom, kao znak nježne i majčinske ljubavi Božje. Psalam započinje opisom stava koji je suprotan stavu djeteta, poniznome se pouzdanju suprotstavlja oholost. A povezanost između majke i djeteta izvrsna je prispodoba o „djetinjstvu“ duha, koje se prepušta Bogu , ne slijepo i automatski, već ozbiljno i odgovorno „ rekao je papa.

Često puta smo čuli da smo djeca Božja, a put duhovnog djetinjstva uključuje bezgranični odnos povjerenja s Bogom Ocem. Takav odnos prema  Bogu imali su i pastiri u Božićnoj noći, a i Sluga Božji Josip Stadler. Naučimo biti djeca pred Bogom, otvorena i raspoloživa duha približimo se Betlehemskoj štalici i pred Djetetom Isusom izmolimo psalam svjesni svoje malenosti.

„ Jahve, ne gordi se moje srce

niti se oči uznose.

Ne idem za stvarima velikim

I za čudima što su iznad mene .

Ne, ja sam se smirio,

i upokojio dušu svoju;

kao dojenče na grudima majke,

kao dojenče duša je moja u meni.

U Jahvu se, Izraele uzdaj,

od sada dovijeka.“

Psalam 131

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve