Stadlerovo u listopadu 2019. Srijeda, 9. 10. 2019.

Euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Mato Majić, katedralni župnik uz suslavlje mons. Slađana Ćosića, generalnog vikara i vlč. Marka Stanušića, profesora.

U sarajevskoj prvostolnici obilježen je 8. listopada 2019. godine spomen na prvog vrhbosanskog nadbiskupa slugu Božjega dr. Josipa Stadlera, euharistijskim slavljem u večernjim satima, koje je predslavio je vlč. Mato Majić, katedralni župnik uz suslavlje mons. Slađana Ćosića, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije i vlč. Marka Stanušića, profesora na KBF-u.
U uvodnom dijelu župnik Majić istaknuo je nakanu mise za proglašenje blaženim sluge Božjeg Josipa Stadlera, na nakanu sestara Služavki Malog Isusa, te pozdravio pristigle hodočasnike iz Maglaja, Globarice i Novog Šehera, koji su svojom pjesmom uzveličali misno slavlje, predvođeni s. Lucijom Blažević. Imamo razloga biti ponosni, jer smo djeca Božja, jer su Bog, Gospa i Stadler s nama, kazao je župnik.
Misna čitanja animirale su sestre Služavke Malog Isusa.
Župnik Majić započeo je prigodnu propovjed sa jednom od najvećih životnih muka, donošenju odluka. Vjernici svih vremena, pa i sluga Božji Josip Stadler imali su jednu od najtežih zadaća otkriti Božji plan, koji Bog ima s njim. Istinski vjernik donosi odluke s Bogom, kazao je župnik i nastavio razmišljati o Isusovom poslanju na zemlji, koje je bilo izvršiti do kraja Božji plan i uskladiti Očevu volju sa svojim odlukama. Isus je došao spasiti čovjeka i uvijek se opredijeljivao za čovjeka.
Što Bog želi od nas, zapitao se nadalje župnik Majić i kazao: U molitvi se posavjetovati sa Duhom Svetim i odlučiti se pomoći čovjeku u potrebi, bližnjemu, živom čovjeku, koji je pored nas. Župnik je naglasio da je upravo to bila temeljna i pokretačka snaga i djelo sluge Božjeg Josipa Stadlera i kao čovjeka, i kao svećenika, i kao Nadbiskupa. Sav njegov život i rad, sve što je govorio i navještao, sva djela učinjena, izgrađena i ostvarena, plod su molitve i odluke: uskladiti svoju odluku s voljom Božjom. Sve njegovo nastojanje i djelovanje, pa i osnivanje Družbe sestara Služavki Malog Isusa, bilo  je živi čovjek i volja Božja, uz ponizno prihvaćanje križa, koji ga je pratio u životu.
Župnik je završio propovjed molitvom: „Vrhbosanski nadbiskupe, slugo Božji Josipe Stadler mi molimo za Tvoje proglašenje blaženim i svetim, a ti moli da i mi budemo radosne sluge, da služimo jedni drugima u ljubavi i budemo tvoji nasljedovatelji, a istinski učenici Krista Gospodina“.
Nakon popričesne molitve i molitve za misije u ovom izvanrednom misijskom mjesecu listpadu, svi okupljeni u sarajevskoj katedrali su se pomolili na grobu nadbiskupa Stadlera na nakanu za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera i na osobne potrebe i nakane.
Svakog osmog u mjesecu od mjeseca listopada 2018. do mjeseca listopada 2019.godine vjernici i hodočasnici na grob sluge Božjeg nadbiskupa Stadlera imali su priliku upoznati Stadlera misionara svoga vremena i moliti za misije i misionare danas. Stoga kao priprava Misnom slavlju i ovog osmog u mjesecu, prethodila je molitva Krunice, žalosna Otajstva i Litanije Gospine, koju su molili hodočasnici, sestre Služavke Malog Isusa i sav vjerni puk Božji. Krunica je bila prožeta razmišljanjem o Stadleru misionaru širenja Radosne vijesti u zajedništvu s Marijom. Stadler je bio veoma pobožan čovjek, a posebno je štovao Blaženu Djevicu Mariju. Nekoliko svojih pastoralnih poslanica posvetio je Blaženoj Djevici Mariji. U jednoj od njih posebno ističe pobožnost prema djetetu Isusu i njegovoj Majci i kaže: „Isus naš Gospodin nije na ovaj svijet drugčije došao nego po Mariji. K Isusu dakle imamo pristup samo po Mariji. Zato je od potrebe da spoznamo, da ljubimo, da tražimo i nađemo blaženu Djevicu Mariju, želimo li naći Isusa, njezin plod, a naš put, istinu i život.“ ... Isus je naime i sada kao i uvijek plod Marijin; zato kad se Isus u čije srce useli, mora biti zahvalan i Mariji, jer da nije nje, nebismo imali Isusa; a da ga imamo zasluga je njezina, njezin je plod.
s. Manda Pršlja
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve