Duhovno-edukacijski susret animatora Društva PMI-a Ponedjeljak, 14. 10. 2019.

U ozračju misijskog mjeseca, idući ususret jubileju 25. godišnjice osnutka Društva PMI-a, organiziran je 12. listopada 2019. redovni susret animatora splitske provincije pod vodstvom pročelnice s. Dolores Brkić. Sav program, radni i duhovni odvijao se u provincijalnoj kući, samostanu sv. Ane u Splitu.


Pri dolasku u jutarnjim satima srdačno su nas čekale naše sestre. Pristizali su animatori iz: Metkovića, Vrgorca, Katuna i Šestanovca, Ciste Velike, Jesenica, Dugopolja, Splita; sv. Križa i svetišta Gospe od Pojišana, Pušišća i Sutivana sa otoka Brača, Omiša i Lokve Rogoznice. U prepolovljenom sastavu bile su i sestre iz vijeća PMI-a.

Zajedništvo je u radosnom ozračju započelo uz jutarnje osvježenje (kava, čaj, sok…). Prekidao nas je spontano glas pročelnice sestre Dolores; polakooo… ostavite mjesto za doručak koji vam Mali Isus priprema na drugom stolu. Nismo to razumjeli, prihvativši kao šalu. Međutim ubrzo smo se premjestili za drugi stol i jelovnik. Uz molitveni početak Malom Isusu, pjevanu himnu PMI, serviran nam je neobičan doručak. Na bijelom tanjuru, čista voda, cvijet koji nam je, otvarajući se postepeno suncu uz meditativne riječi, udijelio značajnu poruku.

Ponovno smo se pomicali u drugu dvoranu te je uslijedilo gledanje filma o štovanju, čudesima i svetištu Malog Praškog Isusa. Svi smo bili zadivljeni i još više motivirani biti član Društva Prijatelja Maloga Isusa. Lijepo se uklopila nakon kratke stanke uz prezentaciju duboka poruka meditacije „dvije svijeće“ što na svakom susretu pročelnica na drugačiji način kreativno obnovi. Radni dio bio je analiza hodograma našeg rada i djelovanja. Pročelnica nam je ukazala da se ne trebamo bojati nekih poteškoća, osporavanje, mjerenja tko je bitniji kroz služenje u pojedinim karizmama… Ne bojmo se ako smo u dosluhu sa Duhom svetim. Ako smo Božji više ćemo biti osporavani. Ne dajmo se smesti jer je Gospodin naša snaga i pjesma. Jasna nam je i snažna poruka čudesno Dijete Isus.

Nastavili smo radni dio dobivši sve napisano i s ljubavlju pripremljeno idući ususret 25. godišnjici osnutka Društva PMI-a i okvirnom programu za vrijeme koje je pred nama. Uz razno, naročito smo se osvrnuli na naše djelovanje za Misije, misijsku izložbu, planirano hodočašće u Prag, zajednički susret svih članova u  svetište sv. Josipa - Karlovac, Križni put na treću Korizmenu nedjelju u Katune. Naročito smo stavili upitnik razmišljajući kako probuditi drijemne i skoro pozaspale članove i njihove voditeljice??? Prekinulo nas je  podnevno zvono pa smo molitvom pozdravili u kapeli Majku Božju i Maloga Isusa.

Naše marljive sestre priredile su nam ručak te smo blagoglagoljivo nastavile druženje u blagavaonici. Krijepili tijelo, izmjenjivali iskustva, zatim smo ponovno nakon male stanke i zabilješki fotki na dvorištu ponovno u kapeli. Don jure Vrdoljak održao nam je konkretno životno predavanje i pripadnost Isusu koje treba biti prepoznatljivo u svagdanjem životu. Nasljedovati Isusa i biti odraz njegov. To je Prijatelj. Svi veliki svetci imali su posebnu pobožnost prema  Malom Isusu. U razgovoru nizala su se različita iskustva i poticaji koji motiviraju.

Završili smo pjevajući i moleći dio Gospine krunice. Pročelnica je izmolila jednu prekrasnu molitvu Malom Isusu, koja je uglavnom svima izmamila dirljive suze, u kojoj se Njemu preporuča sve naše potrebe, nakane i blagoslov za te iste. Pri odlasku svojim kućama i zajednicama od srca smo žarko zahvalili za organizaciju našoj pročelnici s. Dolores. Veliko hvala na gostoljubivosti i okrepi s. Marceli  provincijalnoj zamjenici i kućnoj šefici, zatim s. Jeleni, s. Emili i s. Faustini. Blagoslov neka ih prati kao najljepši vid zahvale. Mali Isus neka nas svih blagoslovi po zagovoru sluge Božjeg Josipa Stadlera.

 Vesna Mamić, PMI-a sv. Križ - Split

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve