Sahranjen otac s. Kristine i don Ante Adžamić, a brat s. Krunoslave Adžamić

Na mjesnom groblju Okruglić u Gornjoj Tramošnici, u četvrtak 29. veljače 2024. sahranjen je pokojni Bono Adžamić, otac s. M. Kristine Adžamić – članice družbe sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije (SMI) i don Ante Adžamić salezijanca, te brat s. M. Krunoslave Adžamić SMI.

Prije sahrane u kapelici groblja Okruglić okupilo se dvadesetak svećenika, trideset sestara Služavki Maloga Isusa na čelu s vrhovnom glavaricom s. M. Marijom Banić i provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten, desetak školskih sestara franjevki, vjernici i prijatelji pokojnika i obitelji Adžamić koji su izrazili blizinu obitelji Adžamić i uputili molitvu za dušu pokojnog Bone. Prije svete mise molila se krunica za dušu pokojnika.

Misu zadušnicu u 13 sati u grobljanskoj kapelici predslavio je don Tihomir Šutalo provincijal salezijanaca uz suslavlje župnika župe Gornja Tramošnica  fra Marka Lovrića i župnika župe Čardak i upravitelja župe Srednja Slatina vlč. Ivana Dragičevića i petnaestak svećenika.

Na početku svete mise don Tihomir je istaknuo usklađenost pokojnikovog imena Bono sa životom. Nastavljeno je zatim slavlje svete mise, a nakon misnih čitanja slijedila je propovijed u kojoj je don Tihomir potaknuo sve na povjerenje i vjeru u Oca, jer je Isus obećao da ide pripraviti nam mjesto. Upitao je zatim: Gdje je naše mjesto?, i odgovorio: Naše mjesto je u Očevom Srcu, u Božjoj ljubavi, u Očevom domu. Stoga je smrt povratak u Očev dom. Dok ispraćamo pokojnog Bonu, don Tihomir je upitao nazočne: „Gdje si ti ti? Naše konačno mjesto je tamo kamo je pokojni Bono otišao. Stoga je ovo trenutak kad si posvješćujemo da se pokojni Bono vratio u svoje mjesto, u vječnost.“ U nastavku propovijedi don Tihomir je kazao da već ovdje na zemlji možemo živjeti vječnost, jer svaki put kad vršimo djela ljubavi mi živimo vječnost. Ističući da je „pokojni Bono u tome bio izvrstan, što može potvrditi njegova obitelj, prijatelji, susjedi i svi koji su ga poznavali. On je znao što je njegov put, njegova istina i njegov život. Kročeći tim putem pokojni je Bono utonuo u Očev zagrljaj. Stoga su ovi trenuci smrti za nas kršćane potvrda da znamo gdje je naše mjesto“ kazao je na koncu propovijedi don Tihomir.

Na koncu misnog slavlja riječi utjehe i blizine obitelji pokojnog Bone uputio je župnika župe Čardak i upravitelja župe Srednja Slatila vlč. Ivan Dragičević pozdravljajući provincijala salezijanaca don Tihomira Šutalo, časnu majku sestara Služavki Maloga Isusa s. M. Mariju Banić, provincijsku glavaricu s. M. Ana Mariju Kesten, sve sestre, vjernike i prijatelje pokojnog Bone. Prenio je izraze sućuti mons. Tome Vukšića – Vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića – nadbiskupa u miru, mons. Slađana Čosića – generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije. Vlč. Dragičević je istaknuo da je ovo veliki gubitak za njihovu malu povratničku zajednicu, ističući da je pokojni Bono bio veliki borac za povratak i dolazak u župu Srednja Slatina. Prisjetio se da je pokojnik bio neobičan čovjek jakog stava, uporan, istinit i jasan. Obitelji pokojnika poručio je da im je pokojni Bono ostavio dar čvrstog vjerničkog stava i vjernosti Majci Crkvi. Potaknuo ih je da gaje taj stav kojeg je imao pokojni Bono i svijest od koga su i kome pripadaju. Izmolio je pokoj vječni za dušu pokojnog Bone i predao riječ don Anti Adžamić – salezijancu i sinu pokojnog Bone.

U ime obitelji Adžamić riječi zahvale uputio je pokojnikov sin salezijanac don Ante Adžamić koji je najprije zahvalio Bogu za dar života pokojnog Bone koji je u braku s Matijom rođ. Šišić darovao našem narodu devetero djece od kojih je danas živih petorica braće i jedna sestra. Don Ante je nadalje kazao: „Zahvaljujemo se Bogu što je našem ocu dao snage da pokrene udrugu povratnika u Gornjanima, te stavio na raspolaganje svu svoju snagu i sposobnost.“ U nastavku je rekao: „Zahvaljujemo se časnim sestrama Služavkama Maloga Isusa, koje su sve vrijeme bolesti i liječenja bile blizu u služenju u svim potrebama, duhovnim i tjelesnim. Osobito u sestri Krunoslavi i Kristini koje su u zadnjim danima služile, dvorile i bdjele. Isto tako zahvaljujemo i sestrama iz Čardaka i sestrama Franjevkama Hrvatsko-Bosanske provincije iz Tramošnice za njihovu sestarsku blizinu i pomoć. Zahvaljujemo i našim župnicima Tramošničkom i Slatinskom koji su iskazali svoju bratsku blizinu i vjerničku utjehu u ovim danima, kada je naš otac preselio onamo kamo svi moramo poći. Hvala i braći Salezijancima koji su svojim molitvama i blizinom iskazali svoju blizinu i ljubav.“ Na koncu je don Ante zahvalio svim vjernicima na dolasku, molitvi i blizini koju su iskazali njihovoj obitelji.

Na koncu misnog slavlja i riječi zahvale uslijedili su sprovodni obredi koje je predvodio župnik župe Čardak i upravitelj župe Srednja Slatila vlč. Ivan Dragičević.

Nakon svete mise i sprovodnih obreda svi su se okupili u Dvorani doma Majke Tereze u Donjoj Tramošnici na okrjepi i u zajedništvu s obitelji pokojnog Bone.

s. Ljilja Marinčić

 

Galerija slika:

  Splitska provincija sv. Josipa - Sve