Ispraćaj s. M. Leonije, Slavke Vukasović Utorak, 9. 7. 2019.

Danas, 9. 7. na gradskom groblju Lovrinac, oprostili smo se od s. M. Leonije (Slavke) Vukasović. Sestra M. Leonija preminula je 7. 7. o. g.u 90.-oj godini života i 60.-oj obljetnici red. zavjeta. Okrijepljena svetim sakramentima bolesničkog pomazanja i sv. Pričesti koje joj je podijelio o Anto Knežević, karmelićanin na Kamenu – Split u prisutnosti sestara, preselila se u vječnost.


Od s. M. Leonije u ime sestara oprostila se s. M. Anemarie Radan, donedavna provincijska glavarica, riječima:

"Slavka s. Leonija Vukasović, kći Grge i Mare rođene Kovačić, rođena je 5., a krštena 18. svibnja 1930. u Kučićima.

U Družbu sestara Služavki Malog Isusa došla je 7. srpnja 1955. godine. U novicijat je ušla 15. kolovoza 1956. u Samoboru. Privremene redovničke zavjete položila je 15. kolovoza 1957. u Maksimiru u Zagrebu, a doživotne 15. kolovoza 1963. godine na Kraljevcu u Zagrebu. Nakon položenih privremenih zavjeta u samostanu u Metkoviću četiri godine šiva za sestre i za potrebe građana, a onda više od deset godina šiva reverende za svećenike i bogoslove: u samostanu svete Ane i u Sjemeništu u Splitu, te u samostanu u Solinu. Od 1973. do 1980. godine u župi Sali na Dugom otoku vrši domaćinske poslove i šiva za mještane. Nakon toga dolazi u samostan u Omišu, u kojem čuva malu djecu u samostanu dok su im roditelji bili na poslu, jer u to vrijeme u Omišu nije bilo dječjih jaslica. Od 1983. do 1992. u samostanu u Vrgorcu vrši službu odgovorne sestre i čuva malu djecu u samostanu. Ponovno dolazi u samostan u Omišu, u kojem od 1992. do 1998. čuva malu djecu dok su im roditelji na poslu, a nakon toga u omiškom samostanu uz molitveni apostolat pomaže u kućnim poslovima prema zdravstvenim mogućnostima. Imala je vedru narav i smisao za humor. Ugodnim glasom i izoštrenim sluhom, pjesmom i pričama razveseljavala je djecu koju je čuvala. U molitvi revna, u bolesti strpljiva.

 Kao starija i nemoćnija sestra premještena je 17. kolovoza 2010. u samostan na Šinama. Živjela je i bila jačana milosnom povezanošću s trpećim i uskrsnulim Kristom.

 Zahvaljujemo Gospodinu za život naše s. Leonije. Gospodin je našu s. Leoniju našao spremnu, okrijepljenu Otajstvima svete vjere kad ju je pozvao 7. srpnja 2019., u 89. godini života i 62. godini redovništva, u kliničkom bolničkom centru u Splitu, 7. srpnja 2019.

 Izražavamo kršćansku sućut nećacima i ostaloj rodbini. Zahvaljujem ocima Karmelićanima, kućnim duhovnicima sestara, te p. Anti Kneževiću, na predvođenju sv. Mise i sprovodnih obreda. Hvala i ostaloj braći svećenicima. Hvala nećacima, rodbini i znancima, hvala vrh. glavarici naše Družbe s. Mariji Banić, svim sestrama i sestrama drugih redovničkih zajednica, svima vama koji ste došli ispratiti na vječni počinak našu s. Leoniju. Od srca hvala bolničkom osoblju, s. Loreti i zajednici sestara na Šinama za blizinu i iskazanu ljubav našoj s. Leoniji.

 Draga s. Leonija, hvala Ti za Tvoju vjeru, ljubav i predanost Isusu, za  služenje bližnjima, za tvoju životnu vedrinu. Želimo Ti mir u Bogu, a Ti nama, kod Oca nebeskog, izmoli blagoslov novih svetih duhovnih zvanja."

Uz rodbinu i prijatelje ispratile su je brojne sestre iz naših bližih i daljih zajednica zajedno sa  s. M. Marija Banić, vrhovnom glavaricom, i  s. M. Terezijom Pervan, novoizabranom provincijskom glavaricom, te članicama bivšeg i novoizabranog  provincijskog vijeća. Sv. Misu i sprovodni obred predslavio je o. Anto Knežević, karmelićanin  uz asistenciju sedmorice svećenika. Od s. Leonije  u ime sestara oprostila se s. M. Anemarie Radan , koja se zahvalila s. M. Leoniji za bogat redovnički život .. Sestarski zbor  kojeg je animirala s. M. Eduarda Marić pratio je obred sv. Mise i sprovod.

 

Počivala u miru Božjem!                             Split, 9. srpnja 2019.

 

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve