Blagdan sv. Rafaela - 119. rođendan Družbe

Blagdan sv. Rafaela - 119. rođendan Družbe

Subota, 24. 10. 2009.

SARAJEVO: Na blagdan sv. Rafaela arkanđela u samostanu “Egipat” u Sarajevu je svečano proslavljen 119. rođendan Družbe. Slavlju je prethodila devetnica svetom Rafaelu, koju je i ove godine izdala Provincijska uprava za sve sestre, a nosi naslov: Duhovna mudrost Stadlerove baštine u životu Služavke Maloga Isusa. Kroz te dane devetnice posebno smo promišljale o pismima oca Utemeljitelja, koje je uz razne prigode upućivao svojim duhovnim kćerima.


Ona su zaista pravo duhovno blago i za nas danas. Podsjećaju nas da je Bog početnik naše Družbe, da je plemenito misliti na druge, da Bog ne gleda kao što gleda čovjek, da se ljubav očituje u sitnim stvarima, da besplatno djelimo što besplatno primismo, da se držimo Pravila i da ćemo tako osigurati spasenje svoje duše. Posljedna tri dana devetnice sestre su iz sarajevskih zajednica, zajedno sa vjernicima, u sarajevskoj katedrali imali trodnevnicu od 17. do 18 sati, koju su molili  pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom, a svršetak je bila sveta misa. Primijećeno je da je ove godine u odnosu na prethodne povećan broj vjernika koji su molili sa sestrama.

Tako lijepo duhovno pripremljene proslavili smo u samostanu  „Egipat”, zajedno s djecom u Stadlerovu dječjem domu “Egipat”, kandidaticama i ostalim našim sestrama iz sarajevskih zajednica, naš - Družbin blagdan. Svečano euharsitijsko slavlje predvodio je u 11,30 sati vlč. Pavo Šekerija, katedralni župnik, u koncelebraciji s našim vlč. Ivicom Kuprešakom, koji redovito dolazi imati svetu misu u samostanskoj kapeli. U prigodnoj propovijedi župnik se posebno osvrnuo na misli iz knjige Tobijine i svim sestarama zaželio da blagoslivljaju i hvale Gospodina za dar života, za sva divna djela Njegova koja se svakodnevno očituju Njegovom brigom za njih.  Posebno je bio dojmljiv simbol kruha s natpisom 119, kao prikazni dar i sažeta molitva, u kojoj smo srcem molili sljedeće: Gospodine Isuse, Ti si postao naš kruh koji se svakodnevno lomiš za nas i hraniš nas. Zahvaljujemo za taj veliki i nepresušni dar. Danas kada slavimo 119. rođendan drage nam Družbe, sjećamo se ponajprije Tvoga sluge nadbiskupa Josipa Stadlera, našeg oca Utemeljitelja. I on je u ovoj zemlji Bosni bio kruh koji se razdijelio do kraja. Nahranio je mnoge gladne, beskućnicima je našao krov nad glavom, a nije prezreo niti jednoga od Tvojih malenih. U svima je gledao samoga maloga Isusa. Tu brigu i ljubav ostavio je u baštinu svojim sestrama. Sve do danas sestre lome kruh svoga života i daruju ga malenima i potrebnima. U ovom daru koji stavljamo na tvoj oltar, donosimo Ti cijelu našu Družbu, sve njezine potrebe. Ti nam daruj ono što je najpotrebnije, kako za nas tako i onima kojima služimo. Neka ne ponestane u nama vjere u Tvoju Providnost. Umnoži kruha i nahrani svako srce gladno Tvoje ljubavi. Kruh naš svagdanji daj nam svaki dan. Amen.

Nahranjeni kruhom nebeskim na Euharistiji, slavlje je nastavljeno kod obiteljskog stola u samostanskoj blagavaonici. Pri završetku objeda izveden je prigodni program, što ga je s djecom pripremila s. Ana Marija Kesten, njihova odgojiteljica. Njima su se pridružile i naše kandidatice. One su nas, predvođene svojom prefektom s. Lucijom Blažević, kroz tekstove i pjesmu vratile na izvore, predstavljajući našu Družbu i njezin hod od početka do danas. Nakon toga su djeca, u pratnji malih anđela, otpjevala pjesmu: Isus središte života.  Slijedila je  domišljata i poučna točka: Humanitrana izložba kišobrana- “Sarajevska kišobranijada”, u kojoj su bili glavni likovi Utemeljitelj, djeca i sestre. U duhovnom sjedinjenju s našim ocem Utemeljiteljem, pokojnim sestrama i cijelom dragom nam Družbom, zapjevali smo našu himnu i tako završili naše slavlje.

Nije lako u par kratkih misli sve obuhvatiti, ali jedno je sigurno: Bilo je predivno biti sudionikom ovakve jedne proslave značajnog rođendana, kada smo mogle osjetiti kakvim su duhom naše prve sestre svjedočile poslanje darovane karizme. Završavam riječima oca Utemeljitelja iz programa, koje glase:

O Mali Isuse, hvala Ti, blagoslovi dragu Kongregaciju, djecu, stare, nemoćne, sve...! Živio Mali Isus!

S. Manda Pršlja

  Vijesti - Sve