Duhovni susret za djevojke

Duhovni susret za djevojke

Subota, 8. 9. 2012.

STARI BAR – CRNA GORA: Na blagdan Male Gospe, 8. rujna, u organizaciji sestara Kuće Navještenja iz Gromiljaka, održan je duhovni susret za djevojke u župi Bezgrješnog začeća BDM u Starom Baru u Crnoj Gori. Bio je to drag i radostan događaj susresti se s manjom skupinom djevojaka raznih dobi i s njima podijeliti zajedništvo molitve i razmišljanja o Riječi Božjoj. Kako u Starom Baru sarajevska Provincija ima svoju kuću koja je preko godine prazna, već nekoliko godina sestre iz samostana Egipat iz Sarajeva tamo vode djecu iz Stadlerova dječjeg doma Egipat na ljetni odmor. Uvijek su sestre, one koje su nekada tamo bile kao i ove koje preko ljeta s djecom tamo odlaze, s oduševljenjem pričale o dobroti ljudi toga kraja i grada. Ne samo o katolicima koji je manji broj, nego i o drugim ljudima koje su susretale. Posebno su bili pažljivi prema djeci, kojima su pokazivali puno dobrote i ljudske blizine. 


Zahvaljujući poticajima mnogih održan je jedan duhovni susret s djevojkama, što su ga imale s. Ružica Ivić, s. Lucija Blažević i s. Genoveva Rajić. Bio je to pokušaj otvaranja jednog novog puta, kojeg se zaista isplati malo pomalo proširivati. U tome nam je svakako pomogao, osim naših sestara, i župnik don Simo Ljuljić. Otvorio je sestrama vrata župe i svoje kuće i u svemu bio spreman pomoći. Također u Starom Baru djeluje i redovnička zajednica sestara Svetoga Križa, kojih ima četiri sestre. One u svojoj kući vode dječji vrtić, a krajem tjedna spremne su za pastoralni rad. I one su bile velikodušne za svaku pomoć, s puno sestrinske ljubavi.

Susret je započeo svetom misom, koju je u župnoj crkvi slavio župnik don Simo. Na početku je pozdravio sestre Služavke Maloga Isusa i kratko predstavio apostolat sestara i kuću u Baru. U svojoj propovijedi osvrnuo se na lik Blažene Djevice Marije i evanđeoska blaženstva. Zahvalio je sestrama što su došle iz Bosne, Sarajeva, da se sastanu s djevojkama i pruže im jedan duhovni sadržaj. Po svršetku svete mise program je započeo u župskoj dvorani, a sudionica je bilo na početku sedamnaest. Uz njih je bila i s. Teuta, križarica i njihova vjeroučiteljica. Zbog raznih obaveza sve nisu mogle ostati do kraja programa, ali je lijepo da su došle i pokazale zanimanje. Nakon uvodne molitve i motivacije koju je imala s. Genoveva, uslijedila je kateheza s Ružice na temu: Rast djece i mladi u pravoj kršćanskoj obitelji. U svom lijepom izlaganju posebno im je, na dostupna način, predstavila kršćansku obitelj u kojoj treba vladati Božji duh, jer ona je temelj kršćanskog odgoja mladih u Crkvi i u društvu. Kao primjer predstavila je obitelj Stadlera, koja je materijalno bila jako siromašna, ali duhom bogata. Upravo ta obitelj, živeći pravim Božjim duhom, iznjedrila je iz svoga krila velikana Crkvi slugu Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa. Mladi su s velikim zanimanjem pratili ovo izlaganje i aktivno se uključili u zajednički razgovor nakon održanih triju radionica. Među njima moglo se zamijetiti i pravi talenata, ne samo u crtanju nego i u razmišljanju o životu današnjeg društva.

U podne je bila pauza i ručak kojeg je darovao župnik, a nakon toga rad se nastavio. Lijepu i poticajnu katehezu održala je s. Lucija na temu Poziv. Na primjeru svetopisamskih likova prikazala je poziv i odziv pojedinaca u konkretnim prilikama i vremenu u kojem su živjeli. Pozvala je mlade da pokušaju bit pažljive na tihi duhovni zov, o kome one kako kažu, nisu nikad razmišljale. Nakon toga bio je zajednički razgovor u kome su one, kao i mladi u drugim krajevima, iznijele loš utjecaj društva na odgoj mladih i nemogućnost oduprijeti se zamamnom mentalitetu. Uglavnom su sve iznijele potrebu i želju da se ovakvi duhovni susreti češće održavaju i nude duhovni sadržaji, koji bi bili poticaj i snaga drugačijeg viđenja i razmišljanja svijeta u kome žive.

Sestre su se rastale s djevojkama u nadi i želji ponovnog skorog viđenja u Starom Baru. Bogu hvala na svemu!

  Vijesti - Sve