Sastanak sestara predstojnica Sarajevske provincije

Sastanak sestara predstojnica Sarajevske provincije

Petak, 24. 9. 2010.

GROMILJAK: U Kući Navještenja u Gromiljaku održan je od 23. do 24. rujna 2010. godine sastanak sestara Predstojnica sarajevske Provincije Bezgrješnog Začeća BDM na temu Predstjonica - svjetlo u zajednici. Susretom je predsjedala vrhovna glavarica Družbe, s. Maria–Ana Kustura, u prisutnosti provincijalne glavarice s. Marine Piljić. Sudjelovale su sve predstojnice iz Provincije, njih šesnaest. Sastanak prvoga dana započeo je navečer u 7,30 sati molitvom pod nazivom: Molitva Predstojnice, koju je za tu prigodu pripremila s. Provincijalka. 


Nakon toga je časna Majka pozdravila cijeli skup na čelu s provincijalnom glavaricom s. Marinom, izrazivši radost što je mogla doći da sudjeluje u tako važnom radu i susretne se sa sestrama. Posebno je naglasila da je svakako željela doći da ohrabri sestre Predstojnice u njihovoj službi i potakne ih na što bolje i vjernije služenje poslanju koje im je povjereno. Zahvalila je Bogu što smo doživjele svoju 120. obljetnicu Družbe, za oca Utemeljitelja i sve sestre koje su nam ostavile bogatu i svetu baštinu. U svom uvodnom izlaganju  ocrtala je ulogu prestojnice u vodstvu zajednice, rekavši, da je dar služiti sestrama u sestrinskoj ljubavi, i to autentičnim životom. U svakodnevici života doživljavamo i vlastite ograničenosti i slabosti, ali je pri tom važno da sve svoje darove stavimo na raspolaganje i učinimo ih darom za Boga i za svaku sestru. Da bi se to ostvarilo potrebno je znati ustrajno moliti, opraštati i stalno uspostavljati dobru komunikaciju, bez koje nema zajedništva. Temelj svega je ipak dobar primjer sveta i ostvarenog života, koji je najbolji pokazatelj koliko smo s Bogom i od koga očekujemo snagu. Pozvala je sestre predstojnice da u svojim zajednicama potiču sestre za odgovornost života u samoj zajednici kao i u Provinciji. U tom će pogledu one same nastojati sestrama davati dobar primjer u svemu, ne očekujući zato priznanje ili pohvalu. Često puta dožvjet će nerazumjevanje, neprihvaćanje, ali je važno učiti s tim živjeti i ići dalje. Potakla je sestre Predstojnice da svojoj zajednici daju na uvid sve ono s čim i od čega zajednica živi i s čim se susreće. Sve mi zajedno sačinjavamo zajednicu, a složno zajedništvo je velika snaga, istakla je časna Majka. Također im je zahvalila za sve što čine i za sve žrtve koje ugrađuju u život i rast zajedništva. Uslijedila je rasprava, kada su sestre iznijele svoje poglede i iskustva na temelju rečenoga časne Majke.

Potom je s. provincijalka Marina pozdravila časnu Majku i zahvalila joj što je došla na ovaj važni sastanak. Rekla je  da vjeruje da nas Bog treba u ovim vremenima i na ovim prostorima sa svime onim što jesmo i što možemo. Uza sve što osjećamo da nas je malo, da smo slabe, Bog nam je podario pet kandidatica i jednu novakinju, zašto trebamo biti Bogu iskreno zahvalne. Možda u svemu previše ljudski razmišljamo, a Bog nas stalno obdaruje i iznenađuje. Tako primjerice, radimo u nekim mjestima i preko 30 godina, a nikad ni jednog zvanja, da bi nam ove godine  došla jedna djevojka iz Lukavca, gdje nikad nisu bile naše sestre. Pozvala je sve da zajednički učvrstimo povjerenje u Boga i vjerujemo da će nas On voditi ako Mu budemo vjerovale. U svim poteškoćama najvažnije da smo sretne u onom što jesmo, te ćemo samo tako moći nadvaladati sve poteškoće, prigrliti križ i bit radosne, rekla je s. Provincijalka. Rad prvoga dana je završen meditacijom: Čekam te vani, koju je pripremila CD-prezentacijom s. Proivncijalka.

Drugi dan sastanka započela je s. provincijalka Marina uvodnim predavanjem na  temu: Predstojnica - svjetlo u zajednici. U njemu je iznijela cijelokupno poslanje koje se vrši na prostorima Provincije, počevši od duhovnog života, karizamtskog služenja, zajedništva, vrednovanja dara oca Utemeljitelja, materijalnog stanja Provincije, vođenja administracije, te održanih lijepih događaja. U svem tom istakla je lik Predstojnice koja mora i treba biti animator u provođenju zacrtanog, i to u povezanosti  s Bogom i povjerenju da će On sve voditi svojim svetim Duhom ako Mu se prepustimo. Nakon dobro izloženog predavanja uslijedila je bogata i korisna rasprava, koju je obogatila časna Majka svojim interventima i razjašnjenjima mnogih pitanja vezana za život i rad Provincije. U raspravi  se donekle osjetio strah od budućnosti gledano na naše brojčano stanje, stanje bolesnih sestara, te nedavno iznenadno preminuće naših triju sestara. Ipak je, a to i dolikuje nama sestrama, prevladalo pouzdanje u Boga, da će On i nadalje voditi nas i našu povijest i dati nam sve potrebno ako nas bude trebao. Primjer nam je i naša Družba koja je u svojoj povijesti prošla bure i oluje, te ostala postojana samo zato što su njezine sestre po primjeru oca Utemeljitelja imale pouzdanje u Božje vodstvo i Njegovu trajnu zaštitu. U tom duhu trebamo kročiti prema našoj proslavi 120. obljetnice postojanja Družbe, koja će biti na blagdan sv. Rafaela arkanđela, 24. listopada 2010. godine u Zagrebu.

Rad sastanka završen je poslije podne u 15 sati ispitom savjesti i meditacijom. Bogu hvala na ovom susretu.

  Vijesti - Sve