Služavke Malog Isusa na susretu s papom Franjom

Služavke Malog Isusa na susretu s papom Franjom

Ponedjeljak, 8. 6. 2015.

Na samom početku ovog posebnog dana, 6. lipnja 2015., redovnice Splitsko-makarske nadbiskupije, a među njima i mi Služavke Malog Isusa, vođene delegatom za redovnice naše nadbiskupije fra Petrom Lubinom, uputile smo se na susret s papom Franjom u Sarajevo.  


U ranim jutarnjim satima stigle smo u Sarajevo, grad u kojem smo prije 125 godina utemeljene. Grad triju vjera u kojem se nastoji živjeti zajedništvo, unatoč burnoj povijesti i velikim ratnim stradanjima čije su posljedice i danas vidljive. U ovaj „Jeruzalem zapada“ stigao je hodočasnik mira i nade koji je kao znak dobrodošlice dobio „Ključ Grada Sarajeva“.

U bogatom pretprogramu na stadionu Koševo pripremali smo se za euharistijsko slavlje s pjesmom na usnama slaveći Boga i radosno iščekujući taj povijesni trenutak dolaska sv. Oca. Uz veliko oduševljenje i radost, ulazak pape Franje na stadion Koševo bio je popraćen uzvicima „Papa mi te volimo“ i geslom ovog susreta „Mir vama“.

U svečanom euharistijskom slavlju, koje je uzveličao zbor od 1600 pjevača, sudjelovalo je oko 67 tisuća vjernika, od kojih 23 tisuće iz Hrvatske.  Svi su radosno i dostojanstveno slavili Boga.

Papa je došao s porukom: „Mir vama“, a u propovijedi je vrlo konkretno naglasio da poruka mira ne smije ostati samo na riječima, nego se mora raditi na skladnijem suživotu gradeći zajedništvo i dijalog.

Osnaženi njegovom porukom i ispunjeni zajedništvom u kojem smo se osjetili kao prvi kršćani koji su bili jedno srce i jedna duša, pripremili smo se za slijedeći susret, susret s duhovnim zvanjima u Sarajevskoj katedrali.

Papu Franju u katedrali i ispred katedrale dočekalo je  1400 svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova, sjemeništaraca te redovničkih kandidata i kandidatica. Po ulasku u katedralu, Papa je pohodio grob našeg Utemeljitelja sluge Božjeg Josipa Stadlera, te se poklonio Presvetom Sakramentu.

Tri Bogu posvećene osobe, iznijele su svoja svjedočanstva o ratnom stradanju i proživljenim torturama. Vidno ganut svjedočanstvima dvojice svećenika i jedne redovnice Papa se odlučio obratiti nam spontanim riječima, "iz srca".

Svjedočanstva govore sama za sebe,započeo je Papa svoje obraćanje. I to je sjećanje vašeg naroda. Narod koji zaboravlja nema budućnosti. To je sjećanje vaših otaca, vaših predaka u vjeri. ...... Draga braćo i sestre, nemate pravo zaboraviti svoju povijest. Ne radi osvete već zato da budete mirotvorci, da biste mogli ljubiti poput njih. U vama, u vašem pozivu stoji krv, stoji svjedočanstvo tih vaših mučenika. To je krv i svjedočanstvo tolikih svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova. .....I oni su išli tragovima Isusa Krista. Moramo primiti to sjećanje kako bismo postali mirotvorci.

Nekoliko riječi mi leži na srcu, nastavio je Papa. Jedna od njih je oprost. Čovjek koji se posvetio Gospodinu mora znati oprostiti. Oprostiti nekome koji mi je nešto loše rekao, s kim sam se posvađao, sestri koja je ljubomorna, to nije teško. Ali oprostiti onome koji te muči, mrcvari, iživljava se nad tobom, upire pušku u tebe, želi te ubiti – to je teško. I oni su to učinili, i oni propovijedaju da se tako čini. Koliko puta nas duh svijeta navodi zaboraviti patnje naših predaka gdje se vrijeme ne računa u danima a minute su duge kao vječnost. Bez hrane, vode, prljavi, to je trajalo predugo. ...... Redovnici, svećenici, biskupi koji su svjetovni, oni su karikatura, nema koristi od njih. Oni nemaju sjećanja svojih mučenika i zaboravili su žrtvu Isusa Krista. ..... Neka i vaš život raste s tim sjećanjem, rekao je Papa pozvavši na molitvu za obitelji kako bi iz njih potekla takva djeca i da bi bilo mnogo zvanja. Na kraju je Papa istaknuo kako je nedavna povijest u BiH bila povijest okrutnosti te da u današnjem svijetu ima mnogo okrutnosti. Poručio je stoga sudionicima susreta: „Činite uvijek suprotno od okrutnosti, imajte osjećaje milosrđa, bratstva, oprosta, i nosite križ Isusa Krista. Sveta Majka Crkva vas želi upravo takve, male mučenike ispred ovih velikih, male svjedoke križa Kristova. Neka vas Gospodin blagoslovi i molim vas molite za mene", poručio je na kraju Papa.

Nakon dirljivog susreta u katedrali uputili smo se natrag svojim redovničkim zajednicama zahvaljujući Bogu koji nam je podario tako radostan susret sa svetim Ocem, čija poruka mira treba zaživjeti najprije u nama samima, kako bismo je mogli živjeti u svojim zajednicama, ali i širiti ljudima koje susrećemo imajući na umu Papine riječi: svi smo mi braća i imamo jednog nebeskog Oca. 

iz objektiva prisutne sestre

  Vijesti - Sve