Susret kandidatica u Livnu

Susret kandidatica u Livnu

Četvrtak, 4. 1. 2018.

U kući Djeteta Isusa u Livnu održan je susret kandidatica Služavki Maloga Isusa i duhovna obnova. Na susretu su se okupile pripravnice iz sve tri provincije: zagrebačke, splitske i sarajevske. Ukupno je šest pripravnica i iz svake provincije dolaze po dvije pripravnice.


Iz Zagrebačke provincije: Katarina Kovačev i Anita sa prefektom s. Jasminom Kokotić, iz Splitske provincije: Tajana Andrle i Petra Samardžić sa prefektom s. Marcelom Žolo, iz Sarajevske provincije: Anela Oborović  i Ivka Martinović sa prefektom s. Mandom Pršlja, koja  ovoga puta nije bila u mogućnosti poći zbog drugih obaveza, pa je umjesto s. Mande, sa pripravnicama sarajevske provincije došla s. Monika Mrkonjić. Duhovna obnova je bila pod vodstvom mr. sc. don Borisa Vidovića, koji djeluje kao psiholog, logoterapeut i profesor na KBF-u u Splitu. Splitska provincija je ove godine bila organizator susreta pripravnica na razini Družbe.

Duhovna obnova i susret kandidatica započeo je 2. siječnja 2018. god. sv. Euharistijom u 18:00h koju je predslavio don Boris Vidović. U animiranju sv. Misnog slavlja su sudjelovale pripravnice, zajedno sa svojim sestrama odgojiteljicama. Nakon sv. Mise, uslijedilo je upoznavanje i kratko druženje pripravnica, te potom i uvodna riječ don Borisa Vidovića. Ukratko nam se predstavio, a potom smo na temelju Evanđelja promišljali o rodoslovlju Isusa Krista.

Slijedeći dan, u srijedu 3. siječnja 2018., pripravnice i sestre su u 7:30h imale prvu zajedničku točku - jutarnju molitvu, a zatim je don Boris je održao prvo predavanje i razmatranje. Tema na osnovu koje je don Boris pripremio predavanje nosi naslov: “Marijin put.”

U prvom predavanju don Boris je naglasio važnost radosti. Najprije je pročitao ulomak iz evanđelja po Luki (Lk 1,26-38) koje govori o navještenju Kristovog rođenja. Na osnovu pročitanog evanđelja velečasni je objasnio karakterizaciju svih “likova” iz prethodno navedenog evanđelja. Rekao nam je kako je i sama Djevica Marija osjetila dinamiku i konkretnost svoga poziva, te je potom naglasio kako i mi iznova svakoga dana trebamo s velikom radošću Gospodinu izreći svoje “DA.” Također je naglasio da bi se vrlo često trebali sjetiti svojih početaka ili drugim riječima, trebamo se sjećati onoga trenutka kada smo spoznali da nas Krist izabire kao svoje učenice.

U drugom razmatranju don Boris je sve potaknuo na razmišljanje o Marijinom pohodu Elizabeti (Lk 1,26-56). U ovom razmatranju velečasni je naglasio kako je veoma važno da mi, kao Kristove učenice, trebamo pomagati drugima i svoje iskustvo poziva podijeliti s drugima kako bi im pomogli da i oni sami dođu do spoznaje Isusa. Djevica Marija je pohodila Elizabetu jer ju je jedino ona mogla razumjeti, a razumjela ju je, jer je i sama Elizabeta osjetila blagoslov s neba i rodila sina u starosti svojoj. Elizabeta je, drugim riječima, pomogla Mariji da se izvrši ono što je pisano. Iskustvo je veoma važno i treba se umnožavati. Sestre su pozvane na to da služe drugima, promatrajući u njima Krista.

U trećem razmatranju promišljali smo o rođenju Isusa Krista (Mt 1,18-25).  Don Boris je  rekao da je važno naše ophođenje prema drugima. Kristovo rođenje je vratilo čovjeku dostojanstvo. Kristovim rođenjem nastupa novo doba i novi odnos ljudi međusobno.

Bilo je vremena i za molitvu, svetu Misu i klanjanje. U kapelici je bio izložen Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu, te su sestre i kandidatice  imale pola sata klanjanja. Dan je završio molitvom povečerja, gdje su se sve sestre u tišini povukle i krenule na počinak.

U četvrtak 4. siječnja 2018. godine duhovni program za pripravnice je nastavljen jutarnjom molitvom iz oficija.

Nastavila su se razmatranja na osnovu evanđelja po Luki (Lk 2,21-24 ), gdje smo razmišljali o obrezavanju i  davanju imena Isusu. Don Boris je u ovom predavanju govorio o osjećajima vrijednosti, nerealnom vrednovanju sebe, potrebi za dokazivanjem pred drugima, lažnoj slici o sebi i lažnoj poniznosti. Zaključak do kojeg smo došli govori upravo o tome da smo svi dužni da se darujemo Gospodinu i prikažemo Mu sve svoje teškoće, tugu i radost. Pred drugima se ne trebamo pravdati, a još manje dokazivati. Dovoljno je da sve Gospodinu predamo. Nakon ovog razmatranja i kratkog ispita savjesti bila je prilika da se obavi sakrament sv. Ispovijedi.

Uslijedilo je još jedno predavanje na temu: “Isus  u hramu među učiteljima i pismoznancima.” Promišljali smo o tome kako je važno da nam Isus uvijek bude na prvom mjestu, a sve ostalo na drugom. Pri molitvi treba biti sabran i Isusu davati prioritet. Ukoliko smo rastreseni ne možemo biti Isusovi i automatski Isus ne može biti naš prioritet, već rutina i navika. “Svi mi ponekad zalutamo, “ rekao je don Boris, ali Krista uvijek iznova možemo pronaći u Euharistiji. Važna je naša otvorenost prema Kristu.

U poslijepodnevnim satima pripravnice su posjetile muzej i crkvu na Gorici. Još od davne 1896. do 1995. godine u samostanu Gorica postoji muzejska zbirka. Godine 1995. utemeljen je današnji Franjevački muzej i galerija Gorica Livno (FMGG) ugovorom zaključenim između FMGG-a i Općinskog vijeća Livno kao suvlasnika. Djelatnost i zadaća Muzeja je sustavno istraživanje, sakupljanje, čuvanje, stručna zaštita, znanstvena obrada, te prezentiranje muzejskog materijala. 

U završnom predavanju razmišljali smo o Isusovoj nazočnosti na  svadbi u Kani Galilejskoj, točnije o odnosu Isusa i Marije (Iv 2,1-11). Marija ulazi u susret našim potrebama i uvijek nas zagovara kod svoga Sina. Marija je najizvrsnija Kristova učenica. Po uzoru na Mariju i  sestre se trebaju truditi da oduševe Krista svojim darivanjem i  žrtvom.

Susret kandidatica je završen 4.siječnja 2018.godine. Don Boris je predslavio sv.Misu, te su se nakon sv. Mise svi pozdravili i zahvalili dragom Bogu na darovanim i lijepim trenucima koje su provele ovih dana. Vjerujem da je svakoj od nas ovo vrijeme bilo vrijeme rasta i izgradnje i svakako jedno lijepo novo iskustvo koje ćemo pamtiti još dugo vremena. Bogu hvala na predivnim trenucima koje smo provele u samostanu na susretu i duhovnoj obnovi. Zahvaljujemo sestrama splitske Provincije na organizaciji i lijepim zajedničkim trenucima.

 Kandidatice: Ivka Martinović i Anela Oborović

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve