Apostolat rada

Apostolat rada

Redovnička zajednica kroz svakodnevni rad pruža sestrama brojne prilike rasta, zajedništva i poslanja. Model zajednice nikad nije dovršen. Svetost je hod, koji se ostvaruje u tišini srca i savjesnom obavljanju povjerenog zadatka. Duh Božji pomaže sestrama da u redovničkoj zajednici budu aktivne u konkretnom svijetu. Tu leži inicijativa, put i stvaralačka snaga svake sestre i čitave zajednice. Osobna je sreća usko povezana s radošću što je sestre pronalaze u obavljanju svakodnevnih dužnosti. Sestarska molitva je pokretačka snaga zajednice i postaje vidljiva i živa kroz djelotvoran rad. Molitva je rad o kojem ovisi uspjeh svakog drugog rada, a uspješan rad je rezultat svake dobre molite. 

Vrt može biti slika rajskog vrta prije ili poslije iskonskoga grijeha. Prilika da se bude bliže Božjoj stvaralačkoj kreativnosti u oblikovanju izabranog sadržaja. Povrće izmiješano i poredano jedno uz drugo bolje se ostvaruje uz odgovarajuće povrće, a nekome neko povrće u blizini predstavlja opasnost ili prepreku za rast. Tako mrkvica i peršin bolje uspijevaju na udaljenim gredicama, dok luk i mrkvica čak bolje uspijevaju na istoj gredici jedno uz drugo. Redovnička zajednica  funkcionira na sličan način. Mudrost je napraviti ravnotežu. A uspjeh je zajamčen.

Kreacije u kuhinji su odraz zajedništva. U istom loncu sve vrste namirnica ponekad smetaju jedne drugima. Kad se stavi u dobrom omjeru prikladni sastojak onda je uspjeh na vrhuncu, a zajednica zadovoljna.

Odijelo ne čini čovjeka, ali ga čini zadovoljnim. A tek čisto i mirišljavo po svježini tek osušeno na svježem zraku? Zasluga je tihog i predanog rada osoba zaduženih za ovu vrstu posla. Kad je sve na mjestu, zajednica je zadovoljna. 

Moda je poželjna. Kakva moda u redovničkoj zajednici – redovnička moda. Ne zna svaka krojačica sašiti redovničko odijelo. I tu treba talenta. Dobra krojačica i dobra redovnica mogu biti u istoj osobi i zajednica će lijepo i skladno izgledati.

 
 

Galerija slika: