Duhovna obnova za samohrane majke i supruge Subota, 21. 1. 2012.

GROMILJAK: U Kući Navještenja u Gromiljaku održana je 21. siječnja 2012. godine duhovna obnova za samohrane majke, a bio je pristup i ostalim majkama, suprugama i domaćicama. Odaziv je bio izuzetno velik, kako iz župe Gromiljaka tako i iz Fojnice, Brestovskog, Kiseljaka, Novoga Travnika i Sarajeva. Duhovnu obnovu je vodio fra Mirko Bobaš, župni vikar župe Vitez i psiholog, na temu: Gdje si ranjena tamo si otvorena za Boga.


U svom iscrpnom i stručnom izlaganju na rečenu temu fra Mirko je iznio činjenicu da je današnje društvo zahvaćeno strahom i brojnim životnim ranama iz razloga što na lažnim pretpostavkama želi graditi vlastitu budućnost. To se posebno odnosi na obiteljski život koji je u velikoj krizi. Sve se više želi imati i posjedovati, zaboravivši pri tom na Boga koji mora biti temelj svakog života i djelovanja. Što vrijedi sve steći, a zanemariti vlastito dijete koje odrasta bez roditeljske ljubavi i zato nije čudo da su nam toliki mladi krenuli putem droge, alkohola i nemoralnog života. Sve su to znakovi ranjene duše. Nakon dobrog i poticajnog predavanja otvorena je diskusija, u kojoj su sudionice aktivno sudjelovale u razmišljanju o bitnim životnim pitanjima u kojima su se prepoznale, a neke su iznijele i svoja bolna životna iskustva uzrokovana ratom i ostalim životnim nedaćama.

U okviru ovog programa sudionicama se obratila s. Ružica Ivić, pročelnica za Prijatelje Maloga Isusa, i predstavila im je našu Družbu, oca utemeljitelja slugu Božjega Josipa Stadlera i Društvo prijatelja Maloga Isusa. Naglasila je potrebu dobrih suradnika Prijatelja Maloga Isusa, koji će sestrama biti desna u ruka u vršenju njihove karizme i poslanja. Tako udruženi moći će biti služitelji Malome Isusu koji svoju svemoć krije u nemoćnosti svakog čovjeka potrebnog duhovne i materijalne pomoći. Lijepi broj sudionica je zaželio uključiti se u društvo PMI, što će, naravno, zahtijevati potrebnu formaciju.

U molitvi i ispitu savjesti sudionice su se pripremile za sakrament pomirenja. Bilo je divno vidjeti kolike su pristupile svetoj ispovjedi i kako su bile sretne. Zaista je Gospodin divan liječnik koji jedini može vratiti mir i radost svačijoj duši. Duhovna obnova je završila Euharistijskim slavljem i zahvalom Gospodinu za lijepi dan mira i opuštenosti. Jer, kako su i same rekle, mnogi životni problemi moraju se s nekim podijeliti da ne dođe do životnoga loma.

Na odlasku kućama sve su se zahvalile fra Mirku i sestrama, rekavši: „Javite kad će opet ovako nešto biti, sigurno ću doći. Bilo je divno“.
(s. Genoveva Rajić)

  Vijesti - Sve