FRATELLI TUTTI Nedelja, 30. 5. 2021.

U nedjelju 30. svibnja 2021. godine održan je susret juniorki zagrebačke provincije u samostanu Antunovac u Novoj vesi.

Tema susreta bio je dokument pape Franje “Fratelli tutti” čije je izlaganje pripremila s. Snježana Bjelobrk. Dokument je nadahnut životom sv. Franje Asiškog “svi smo braća” te poziva na ljubav koja nadilazi sve zemljopisne i prostorne prepreke.
Iako dokument govori o zemljopisnim preprekama, te digitalnoj komunikaciji i informacijama bez mudrosti, kako navodi papa Franjo, na susretu smo razgovarali o tome kako se živi u zajednici i apostolatu “fratelli tutti”. U razgovoru o tome što za nas znači živjeti kao braća odnosno sestre, s. Snježana nam je pobliže objasnila i približila prispodobu o milosrdnom Samarijancu koju je papa koristio u dokumentu. Model dobrog Samarijanca istaknuo se kao model graditelja novih društvenih veza i mreža odnosa. Ljubav raskida okove mržnje, a ona se očituje kroz nježnost koja je put kojim kroče najhrabriji. Premda prispodobu svi jako dobro poznajemo, ovoga puta papa u dokumentu osvrće pažnju na Isusa koji se ne zadržava na samom napadu ili na razbojnicima i tako potiče nas da se ne zaustavljamo na grijehu i slabostima drugih već budemo bližnji bez granica.

Pomažimo si gledati prema naprijed - svi kao braća, svaki pojedini svojim glasom izabirući oblik života koji u sebi nosi miomiris evanđelja.
Hvala našoj magistri s. Viktoriji na ukazanom povjerenju, te našoj s. Snježani na trudu i lijepom izlaganju. Susret smo završili Euharistijskim klanjanjem u susjednoj župi sv. Ivana Krstitelja.

s. Zrinka Šutalo

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve