Oproštajne riječi od s. M. Zdravke (Slavice) Petrović Četvrtak, 27. 5. 2021.

Od s. M. Zdravke Petrović oprostili su se mons Ivan Milovan, Porečko Pulski biskup u miru, (homilijom u misi zadušnici kojoj je predsjedao, tekst objavljen u sastavnom dijelu članka Veličina i ljepota  redovničkog življenja i predanja), velč. Darko Zgrablić, župnik Svetvinčenta, braća s. Zdravke svećenici  Aleksandar i Dragutin, s. Branka Matika iz Reda župskih sestara  Poreča i Pule, preč Mirko Vukšić, labinski dekan. Njihovi govori slijede:


Župnik Svetvinčenta vlč. Darko Zgrablić na kraju svete mise, prije blagoslova je spomenuo je kako je često znao vidjeti s. Zdravku u molitvi pred oltarom bl. Miroslava Bulešića kada bi s braćom usput stala u Svetvinčentu. Najavio je da će misa osmine za pokojnicu biti u ponedjeljak, 24. svibnja u crkvi sv. Germana, u njezinom rodnom selu Režanci. Najavio je one koji će se sada oprostiti govorom od s. Zdravke. Prva se, u ime sestra Služavki Malog Isusa, oprostila od s. Zdravke provincijska glavarica splitske provincije s. M. Terezija Pervan.

Govor  u ime braće svećenika s. M. Zdravke, vlč. Aleksandra Branimira i vlč. Dragutina Petrović, pročitao je vlč. Želimir Bagavac: 

„U ime nas braće od srca zahvaljujemo našim biskupima, preuzvišenom gospodinu mons. Ivanu Milovanu, koji je predvodio ovo sv. Misno slavlje, i koji nam je uputio dirljive i utješne riječi. Također se zahvaljujemo i apostolskom administratoru naše biskupije  nadbiskupu mons. Draženu Kutleši.

Hvala generalnim vikaru mons Vilimu Grpcu, biskupijskom kancelaru mons. Sergiju Jeleniću, gospodinu župniku Darku Zgrabliću kao i svim svećenicima redovnicima i redovnicama naše porečke i pulske biskupije!

Posebna hvala Časnoj majci sestri Mariji, provincijalnoj poglavarici sestri Tereziji, i svim sestrama Družbe Služavki Malog Isusa— Provincije sv. Josipa iz Splita, u kojoj je naša sestra djelovala.

Zahvaljujemo se i svim vjernicima iz župa gdje smo pastoralno djelovali, rodbini i prijateljima i svima koji su poznavali našu sestru! Zahvala i liječničkom i medicinskom osoblju koji su vodili brigu o našoj sestri za vrijeme njene bolesti. Svima neka Gospodin bude nagrada!

Na kraju od srca zahvaljujemo našoj voljenoj sestri, koja je preko 60 godina služila Gospodinu u redovničkom staležu, od toga preko 30 godina nesebično je služila našoj obitelji, najprije našim pokojnim roditeljima a potom nama svojoj braći svećenicima! Neka je dragi Bog  u slavi pridruži svojim blaženicima! Uz zahvale i molitve našoj voljenoj sestri upućujemo posljednji bratski pozdrav do ponovnog susreta u Vječnosti!

Ožalošćena braća Drago i Šandro.“.

Govor s. Branke Matika iz Reda župskih sestara u ime redovnica koje djeluju na području Porečke i Pulske biskupije:

„Poštovani svi prisutni, braćo i sestre, između nas redovnica Bogu posvećenoga života, jedna je blago u Gospodinu preminula. To je nama draga s. Zdravka Petrović.

Mi katolici volimo svoje pokojne i preko groba do u vječnost. U našem pamćenju s. Zdravka ostaje trajno prisutna sa svojom vedrinom. Voljela je naše redovničko zajedništvo koje je oplemenila svojim dosjetkama, smijehom i pjesmom.

Molitveno je objedinila potrebe nas sestara i vjernika s kojima je radila. Rado i zdušno i velikodušno je godinama posluživala svoju braću svećenike Branimira i Dragutina.

Voljela je našu biskupiju i redovničke zajednice u njoj, te se rado uključila u naša okupljanja uvijek iznova.

Stoga se našoj sućuti Branimiru i Dragutinu i Družbi Služavki Malog Isusa uključuju i redovničke zajednice: Zajednica sestara Euharistijske službenice Presvetog Srca Isusova i Marijina, Zajednica sestara milosrdnica, Zajednica sestara Družbe kćeri milosrđa, Zajednica sestara klanjateljica Krvi Kristove i Zajednica istarskih župskih sestara.

S. Zdravka je rado sudjelovala u našim duhovnim vježbama i obnovama u Pazinskim Novakima, te smo jučer u svojoj duhovnoj obnovi prinijeli žrtvu svoga Spasitelja za pokoj njene duše.

Sigurni smo da će Očeva dobrota žrtvom njegova Sina uzeti u zajednicu svojih nebesnika dušu naše pokojne s. Zdravke.

Neka duša njezina uzme dijela u radosti nebesnika kroz svu vječnost.“.

Preč. Mirko Vukšić, labinski dekan,  oprostio se u ime svećenika Porečke i Pulske biskupije, a na poseban način u ime svećenika Labinskog dekanata i župljana Kožljaka, Plomina i Šušnjevice:

 „Draga braćo i sestre, u ime naše porečke i pulske biskupije, svih svećenika, naročito u ime našeg Labinskog dekanata, svih svećenika, župljana, a naročito župljana župa Kožljaka, Plomina i Šušnjevice, gdje je naša sestra zajedno sa svojom braćom djelovala.

Izražavamo iskrenu sućut našem bratu vlč. Šandru koji je s nama danas tu i vlč. Dragi. Iskrena sućut našim sestrama Služavkama Malog Isusa, provincijalki, časnoj majci i zahvaljujem što su dozvolili da naša sestra kao što smo čuli bude 39 godina u ovoj našoj biskupiji, da djeluje posebno pomažući našoj braći Šandru i Dragi, služeći svoje roditelje, i pokazujući svoje svjedočanstvo ljubavi prema Bogu i bližnjemu u svim župama gdje je djelovala. Želim naglasiti da je naša sestra bila veliki dar našem dekanatu. Osim svojoj braći svećenicima spremno je pomagala i svima drugima našim svećenicima i svim župljanima u potrebi. Ono što sam mogao primijetiti u svim župama u kojima je bila često je znala dolaziti na sv. mise i kad su neke duhovne obnove. Zračila je radošću i vedrinom. Mnogim župljanima je bila velika podrška, unatoč svojim velikim bolima. Nosila je to  hrabro, odlučno i uvijek u predanju u volju Božju. Zahvaljujemo Bogu na njezinom životu, na njezinom služenju i vama drage sestre što ste dozvolile da ona bude ovdje s nama.

Neka joj milosrdni Gospodin udijeli radost u svome kraljevstvu da može gledati Njegovo lice.“. 

Materijal prikupila s. M. Maneta Mijoč

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve