Kohlbergova teorija kognitivnog moralnog razvoja Petak, 13. 1. 2012.

ZAGREB: Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Nacionalnim katehetskim uredom Hrvatske biskupske konferencije, organizirala je stručni skup za više savjetnike za vjeronauk i nacionalne programe AZOO-a, nastavnike vjeronauka i nastavnike etike, pod nazivom Kohlbergova teorija kognitivnog moralnog razvoja i Kohlberg-Fentonov pristup vođenju rasprava o moralnim dilemama. Na ovom međunarodnom stručnom skupu sudjelovala je i naša s. Dolores Brkić, koja je vjeroučiteljica i mentor za stručne ispite u II. jezičnoj gimnaziji u Splitu. 


Stručni skup se održavao u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, od 9. do 12. siječnja 2012. Opći cilj usavršavanja bio je osposobiti hrvatske nastavnike vjeronauka i etike za vođenje rasprave o moralnim dilemama s učenicima na strukturirani način na temelju Kohlbergove teorije kognitivnog moralnog razvoja, upotrebom Kohlberg-Fentonova pristupa.

Također, učitelji i nastavnici često ističu kako nisu dovoljno osposobljeni da bi se uspješno nosili s rješavanjem problema i sukoba u razredu i školi, koji postaju sve veći i složeniji, a primjena znanja, iskustava i pristupa stečenih na ovome stručnom skupu zasigurno će pridonijeti boljem ozračju u svakodnevnom životu škole te pronalaženju pravednih rješenja problema kroz dijalog svih uključenih strana. Ne manje važno, ova skupina viših savjetnika i nastavnika bi, nakon razdoblja provedbe Kohlberg-Fentonova pristupa vođenju rasprava o moralnim dilemama u svom radu i nastavi, uz dodatno usavršavanje mogli biti voditelji seminara i radionica te osposboljavati druge učitelje i nastavnike za uvođenje ovog pristupa u nastavu i svakodnevni život škole.

Predavači na skupu bile su dr. sc. Yael Barenholtz i Chava Aldubi iz Izraela, koje dugi niz godina kao stručnjakinje Ministarstva obrazovanja vode seminare i radionice za škole i učitelje u Izraelu, a sudionici, njih 26, uz već spomenute više savjetnike AZOO-a, bili su nastavnici vjeronauka i etike iz svih hrvatskih regija. Voditeljica stručnog skupa bila je Renata Ozorlić Dominić, viša savjetnica za međunarodnu suradnju.

Podršku ovoj vrsti pristupa stručnom usavršavanju dao je u srijedu 11. siječnja 2012. godine predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije prof. dr. sc. Ivica Pažin pozdravivši nazočne sudionice i sudionike.

  Vijesti - Sve