Četvrtak, 4. 10. 2018.

"Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“

Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam rekoh (Iv 14, 26) – tim je riječima iz Ivanova Evanđelja papa Franjo započeo propovijed na Svetoj misi, slavljenoj, 3. listopada 2018. na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. To je Euharistijsko slavlje označilo početak XV. redovne biskupske sinode, treće u Papinu pontifikatu, koja je posvećena mladima, a održava se o temi „Mladi, vjera i razlučivanje zvanja“.


Na taj je jednostavan način Isus svojim učenicima zajamčio da će pratiti čitavo misionarsko djelo koje će im biti povjereno. Duh Sveti će biti prvi koji će čuvati, i u srcima učenika uvijek održavati živim spomen na Učitelja. On će učiniti da bogatstvo i ljepota Evanđelja budu izvor stalne radosti i novosti – kazao je Papa te potaknuo sve na zaziv Duha Svetoga da bi nam – kako je rekao – na početku tog milosnog trenutka za cijelu Crkvu pomogao spomenuti se i oživjeti Gospodinove riječi po kojima je gorjelo srce u nama (Lk 24, 32) te pobuđivati oduševljenje za Isusa.

Neka taj spomen pobudi i obnovi u nama sposobnost za sanjanje i za nadu – rekao je papa Franjo te podsjećajući na riječi proroka Joela dodao – Jer, znamo da će naši mladi biti sposobni za proroštvo i za viđenje u onoj mjeri u kojoj smo mi, već odrasli ili stari, sposobni sanjati te im tako prenijeti i podijeliti snove i nade koje nosimo u srcu (usp. Jl 3, 1).

Neka nam Duh podari milost da budemo sinodski oci pomazani darom snova i nade – rekao je zatim Papa u zazivu kojim je započeo propovijed – kako bismo potom mogli pomazivati naše mlade darom proroštva i viđenja. Neka nam dade milost da budemo djelatno sjećanje, živo, djelotvorno, koje iz naraštaja u naraštaj ne dopušta da ga uguše i pritisnu proroci nevoljā i nesrećā, a ni naše ograničenosti, pogrješke i grijesi, nego je sposobno pronaći prostor da upali plamen u srcu i raspozna putove Duha.

Sveti se Otac osvrnuo na sinodske oce koji su došli sa svih strana svijeta, te je, dirnut i uz pljesak vjernika, izrazio dobrodošlicu dvojici biskupa iz Kontinentalne Kine, koji prvi put mogu sudjelovati na jednoj sinodi. Zajedništvo cijeloga episkopata s Petrovim nasljednikom još je vidljivije zahvaljujući njihovoj prisutnosti – istaknuo je Papa, a potom podsjetio na apostolsku pobudnicu 'Evangelii Gaudium'.

Pomazani u nadi – kazao je – započinjemo još jedan crkveni susret koji može proširiti obzore, raširiti srce i preobraziti strukture koje nas danas koče, razdvajaju nas i udaljuju od mladih, ostavljajući ih izloženima nevoljama i lišenima zajednice vjere koja ih podupire, lišenima obzora smisla i života.

Nada od nas traži odgovor, potiče nas i prekida konformizam onoga 'tako se uvijek radilo', i traži od nas da gledamo mlade izravno u lice, kao i situacije u kojima se nalaze – primijetio je potom Papa te dodao – Ista ta nada traži od nas da radimo kako bismo promijenili situacije nesigurnosti, isključivanja i nasilja, kojima su izloženi naši mladi.

Mladi, koji su rezultat brojnih odluka donesenih u prošlosti – objasnio ja Papa – zovu nas da se zajedno s njima, s više zalaganja, zauzmemo za sadašnjost, te da se borimo protiv onoga što ih na sve načine priječi u razvoju dostojanstvenoga života. Osvrnuvši se na 34 mladih, u dobi između 18 i 29 godina, koji sudjeluju na sinodi kao uditori, odnosno slušači, sudionici bez prava glasa, Papa je kazao da oni od nas traže i zahtijevaju kreativnost, inteligentnu i oduševljenu dinamičnost punu nade, te da ih ne ostavimo same u rukama brojnih trgovaca smrću koji pritišću njihov život i zatamnjuju njihovo viđenje.

Papa je potom potaknuo biskupe da poslušaju jedni druge kako bi zajedno razabrali ono što Gospodin traži od svoje Crkve. To od nas zahtijeva da budemo pozorni i da dobro pazimo da ne prevlada logika samoočuvanja i autoreferencijalnosti, zbog koje na kraju ono što je sporedno postaje važno, a ono što je važno postaje sporedno – rekao je Papa te istaknuo – Važno je slušati Boga kako bismo s Njim čuli vapaj ljudi; treba slušati narod kako bismo s njim udisali volju na koju nas Bog poziva.

Sveti je Otac na kraju podsjetio i naveo riječi iz poruke sinodskih otaca mladima '60-ih godina prošloga stoljeća, upućenu preko blaženoga Pavla VI. na kraju Drugoga vatikanskog sabora. Crkva želi – napisali su biskupi 8. prosinca 1965. godine – da društvo koje ćete graditi poštuje dostojanstvo, slobodu, pravo osobā, a vi ste te osobe. Borite se protiv svakog samoljublja. Ne dajte da vas obuzmu nagoni nasilja i mržnje, koji potiču ratove i bijedu. Budite velikodušni, čisti, smjerni, iskreni. I gradite s entuzijazmom svijet bolji od sadašnjega! – napisali su tada saborski oci.

Poslijepodne je održana sjednica otvaranja, tijekom koje je generalni relator sinode predstavio plan rada. Na Sinodi o mladima sudjeluje 266 sinodskih otaca. Prvi put će sudjelovati dva biskupa iz kontinentalne Kine. Među sudionicima je i 34 mladih, u dobi između 18 i 29 godina. Kardinal Lorenzo Baldisseri, generalni tajnik sinode, u ponedjeljak je na tiskovnoj konferenciji rekao da će zasjedanje biti na tragu prošlih sinoda, kojima je nit vodilja bila obnova Crkve i društva, počevši od temeljā, odnosno obitelji i mladih koji su jamci budućih generacija. Preuzeto: (kta/rv)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve