Sveta misa na groblju Sv. Mihovila u Sarajevu Srijeda, 3. 10. 2018.

U povodu blagdana sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela u subotu, 1. listopada 2018.  katedralni župnik u Sarajevu, vlč. Mato Majić slavio je Svetu misu kod Križa na katoličkom groblju Sv. Mihovila u 15 sati za sve pokojne.


Na ovom groblju počivaju i naše pokojne sestre Služavke Malog Isusa, koje su preminule od 1900. do 1949. godine. Na godišnjem slavlju Svete mise na groblju, sudjelovale su redovnice iz grada Sarajeva, vjerni puk katedralne župe Srca Isusova Sarajevo i djeca Stadlerovog dječjeg Egipta. U uvodu vlč. Majić je naglasio da je groblje mjesto gdje počivaju posmrtni ostaci onih koji su živjeli prije nas, koji su hodili ovim svijetom, trudili se vršiti volju Božju i usnuli su u vjeri. „Kada bi mrtvi mogli progovoriti, onda bi nam rekli vjerujte čvršće, vjerujte bolje, zdušnije, te bolje i radosnije Bogu služite. Danas mi hodimo, a sutra ćemo mi biti pribrojeni njima i naši zemni ostaci će počivati na ovom mjestu počivališta, a preslelit ćemo se u život duha“, kazao je vlč. Majić.

U prigodnoj propovijedi vlč. Majić se osvrnuo na svakodnevicu u kojoj se previše ljudski misli, gleda, vrednuje, shvaća i živi, a ovaj blagdan arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela sve poziva da se malo i božanski pogleda s onu stranu ove stvarnosti. Propovjednik je poželio svima da više gledaju dalje u sferu duhovnoga onostranosti, božanskoga i vječnoga, bez obzira na zlo koje je u svijetu i koje sve više zahvaća svijet, kao da dobro i ne postoji. Upravo blagdan trojice arkanđela hoće reći da postoji i svijet duha i Bog kao vrhovna dobrota, koja zahvaća u našu stvarnost, istaknuo je vlč. Majić.

Tumačeći nadalje u propovijedi značenje imena arknađela i ukazujući na  stvarnost života anđeoskog i božanskog, župnik Majić poručio je: „Mihael znači tko je kao Bog, koji se zauzeo za nas i pokazuje nam svoju dobrotu i po anđelima. Sve će proći ostaje samo dobrota i isplati se biti dobar, pošten. Gabrijel je anđeo koji donosi radosnu najljepšu vijest o Spasitelju i spasenju. Na nama je da povjerujemo u to, te i mi donosimo lijepu vijest jedni drugima, vijest ljubavi i dobrote. I Rafael znači Bog liječi, a to je ona Božja ljubav koja istinski pomaže nositi bol. I mi trebamo ozdraviti od svega što je loše u nama i oko nas i postati dobrota, te biti anđeli blage vijesti, vjerujući da dobro-Bog uvijek pobjeđuje svako zlo.“

Vlč. Majić završio je propovijed molitvom trojici arkanđela osobito sv. Mihaelu.

Nakon svete Mise svi su još jednom pošli su do grobova svojih najmilijih, pomolili se za njihove duše, koje čekaju uskrnuće. Pokoj vječni daruj im Gospodine! I svjetlost vječna neka im svijetli.

s. M. Manda Pršlja

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve