Poruka vrhovne glavarice za Jubilarnu Stadlerovu godinu 2018.

Jubilarna godina sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa


 

Zagreb, 21. ožujka 2018.g.

Živio Mali Isus!

Poštovane sestre provincijalke, drage sestre, sestre novakinje, postulantice i pripravnice!

Već je prošlo više od pola godine kako živimo Jubilarnu Utemeljiteljevu godinu. Otvorena je prigodom Dana Družbe u Slavonskom Brodu uz slavlja velikih obljetnica našega oca Utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera (175. obljetnice rođenja i krštenja, 150. obljetnice svećeništva i 100. obljetnice smrti). Ove obljetnice obvezuju nas sve zajedno i potiču na još veću duhovnu povezanost s ocem Utemeljiteljem. One nas potiču da u svakodnevici darovanog nam poslanja živimo njegove svete ideale „za Boga i sirotinju“.

Toliko je još skriveno dragocjenog blaga oca Utemeljitelja, a nama nepoznatog. Potrebno ga je tražiti i pronalaziti svakoga dana sve više, poput trgovca koji traga za lijepim biserjem (Mt 13,44-46) i kao kad žena izgubi dragocjenu drahmu (Lk 15,8-10).

Veliku duhovnu korist imat će ona sestra koja pronađe to dragocjeno blago. Vlastitim nastojanjem oko traženja blaga ostavljenog nam u baštinu postat će svaka od nas na jedan način sudionica Božjih zahvata koje je Bog činio u duši oca Utemeljitelja, a po njemu u Družbi, u koju je uložio sve darove primljene po daru Duha Svetoga.

Utemeljitelj nas je zadužio velikim duhovnim i materijalnim darovima. Jedna je sestra svjedočila o tome kako je Utemeljitelj prodao svoje nove košulje kako bi primljeni novac uložio za smanjenje duga ubožnice Betlehem i Kuće matice Družbe. Nastojao je svim silama da Družba ne ostane nikome dužna poslije njegove smrti. Kolika je to morala bila ljubav u njegovu srcu prema Isusovoj najmanjoj braći i sestrama, prema Družbi?

Nastojmo i mi povjerene nam talente od Gospodara života tako uporabiti da u ovoj Jubilarnoj Utemeljiteljevoj godini učinimo sve kako bi naša Družba, a u Družbi svaka njezina članica, bila još više njegov glas, njegova slika i njegova poruka u ovome vremenu. Trudimo se svakoga dana pronaći još jedan dragocjen biser o ocu Utemeljitelju i njime obogatimo svoj život, život svoje zajednice, Provincije i cijele nam drage Družbe. Dostupna su nam već mnoga pisana djela o ocu Utemeljitelju. Proučavajmo ih i nadahnjujemo se na svjedočanstvima koja su ocrtala život i djelovanje oca Utemeljitelja. Govorimo o njima u svojim zajednicama. Svjedočimo djeci i mladima, majkama i očevima, bakama i djedovima o Božjim djelima učinjenim po ocu Utemeljitelju.  Znano nam je da je u Utemeljiteljevu srcu bilo mjesta  za svaku  osobu, za  svako ljudsko srce, jednostavno, bilo je dovoljno prostora za sve da se osjećaju dobrodošli, prihvaćeni i voljeni. Iskoristimo svaku prigodu kako bismo svima govorile o njegovu svetom životu. Ne kaže se uzalud „Usta govore ono čega je srce puno“ i „Iz obilja srca usta nam govore“.

Neka nam i ove mudre izreke budu poticaj da u ovoj Jubilarnoj godini naše srce obiluje duhovnom Utemeljiteljevom prisutnošću i življenjem Evanđelja po njegovu primjeru. To će biti dragocjeni „biseri“ kojima ćemo obogatiti Crkvu i našu Družbu iznutra i izvana. To će biti najdraži Isusu i Utemeljitelju naši duhovni plodovi u ovoj Jubilarnoj godini.

Uz ova naša osobna i zajednička nastojanja u življenju Utemeljiteljeve godine, događat će se i drugi sadržaji posvećeni ocu Utemeljitelju. Vrhbosanska i Đakovačko-osječka nadbiskupija s Postulaturom organizirat će studijski dan o ocu Utemeljitelju u Sarajevu i u Slavonskom Brodu. To će biti lijepa prigoda da i mi sudjelujemo u što većem broju na tim studijskim danima.

Na vanjskoj proslavi svetkovine Srca Isusova u sarajevskoj katedrali, 10. lipnja 2018. g., bit će obilježena 150. obljetnica Utemeljiteljeva svećeništva. Bilo bi lijepo da se i tom prigodom uključimo u ovu proslavu i hodočastimo s Prijateljima Maloga Isusa Srcu Isusovu u Utemeljiteljevu katedralu kako bismo zahvalili Bogu na svim duhovnim darovima primljenim u Družbi po Utemeljiteljevu svećeničkom životu.

Na uočnicu smrti oca Utemeljitelja, 7. prosinca 2018., u Sarajevu, održat će se prigodna akademija u čast oca Utemeljitelja. Akademiju priprema Vrhbosanska nadbiskupija, a naša će Družba, preko Provincija, sudjelovati u programu. Zato vas molim da budete spremne dati svoj doprinos ovome događaju, kojim će se obilježiti 100. obljetnicu smrti oca Utemeljitelja. Svetkovinu Bezgrješne i 100. obljetnicu smrti oca Utemeljitelja proslavit će se svečanim euharistijskim slavljem u sarajevskoj katedrali.

Zahvalne smo Bogu što će u ovoj Jubilarnoj godini biti blagoslovljena (24. svibnja) i otvorena „Stadlerova kuća“ u njegovu rodnom gradu, Slavonskom Brodu (Brodsko Vinogorje), koju su sagradile sestre iz Sarajevske provincije. To će zdanje biti ujedno „Stadlerov centar“, u kojemu će se posebno čuvati i svjedočiti spomen na velikog Brođanina, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja naše Družbe, sl. B. Josipa Stadlera. I ovaj će nas događaj okupiti u Bordu na Savi, na Utemeljiteljevoj rodnoj grudi, i oživjeti u srcu dar zahvalnosti na obitelji Đure i Marije Stadler, u kojoj je niknuo jedan dragocjen cvijet za Crkvu i Domovinu.

Preporučam da do kraja Jubilarne Utemeljiteljeve godine svaka provincija i svaka zajednica, zajedno s našim vanjskim suradnicima Prijateljima Maloga Isusa, obilježi prigodnim programom Utemeljiteljevu godinu. Neka to bude jedan od poticaja da se među vjernicima širi glas svetosti o našem Utemeljitelju. U tom smislu budimo kreativne i dajmo svoj doprinos u tom pogledu. Utječimo se ocu Utemeljitelju u svojim potrebama. Preporučimo mu sve koji se preporučuju u naše molitve i potičimo ih da se u svojim potrebama mole i hodočaste na grob oca Utemeljitelja.

Drage sestre, vjerujem kako je svaka od nas u srcu pronašla posebno mjesto za oca Utemeljitelja i da joj je on veliko nadahnuće u životu i služenju. Neka nam ova Jubilarna godina bude jedna nova prigoda da oživimo svoju prvu ljubav prema ocu Utemeljitelju koju smo otkrile na početku svoga redovničkog života. Približimo se svakoga dana više Utemeljiteljevoj svjetiljci. Neka i po nama gori i svijetli svima koji traže Krista, svjetlo života. S ovim mislima želim i molim od Gospodina svima nama blagoslovljen hod kroz Jubilarnu Utemeljiteljevu godinu.
Za vas moli i preporuča se u vaše molitve odana vam u Malom Isusu i Mariji,
 
 s. M. Radoslava Radek,
vrhovna glavarica
 

 

Galerija slika:

  Poruke vrhovne glavarice Družbe - Sve