Djeca župe Prozor hodočastila sluzi Božjem Petru Barbariću Subota, 17. 4. 2021.

U četvrtak 15. travnja 2021. godine dva autobusa djece, dječji zbor župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora i ministranti od trećeg do sedmog razreda, hodočastili su na grob sluge Božjega Petra Barbarića u Travnik. Rektor travničkog sjemeništa „Petar Barbarić“ – don Željko Marić pozvao je dječji zbor župe Prozor na proslavu Dana sjemeništa i na obilježavanje 124 obljetnice smrti sluge Božjega Petra Barbarića. Bila je ovo lijepa prigoda da djeca po prvi puta borave i nastupe u ovoj Stadlerovoj ustanovi.

Stoga je u četvrtak ujutro bilo veoma živo na Trgu dr. Josipa Stadlera u Prozoru. Djeca su bila uzbuđena, a roditelji su im podjeljivali svoj roditeljski blagoslov i poticali da mole i za njih. Svaka je majka pripremila dar domaćih proizvoda za Sjemenište i za one koji su pozvali njihovu djecu.

Tako su se s molitvom i pjesmom autobusi s djecom uputili k cilju. U pratnji djece bili su kapelan župe Prozor vlč. Josip Antukić i katehistica s. M. Marinela Zeko. Posebna radost bila je ta što je s mladim hodočasnicima putovala provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten, koja nije krila radosti zbog lijepe organizacije i tolike prisutnosti djece. Ona je iskoristila zajedničko putovanje kako bi popričala s djecom, kako bi ih saslušala i čula njihove pjesme.

Pri dolasku u travničko sjemenište, nakon kratkog osvježenja, pružena je mogućnost da djeca upoznaju lik sluge Božjega Petra Barbarića. Potom su svi zajedno pošli u crkvu gdje su prije misnog slavlja djeca animirala meditativni program s pjesmama. Pred sam početak svete mise Prijatelj Maloga Isusa – gosp. Vlado Kudić opjevao je svoju autorsku pjesmu posvećenu Sluzi Božjem Petru Barbariću. Točno u jedanaest sati započela je sveta misa koju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju osamnaest svećenika. Tijekom misnog slavlja pjevao je dječji zbor župe Prozor, pod ravnanjem s. M. Marinele Zeko. Djeca su, kao i uvijek, pjevali srcem. Dobili su puno pohvala, a djeci je to motivacija da se i dalje posvete glazbi i sviranju.

Nakon svete mise uslijedio je zajednički obiteljski ručak za sve uzvanike, među kojima su biča i djeca iz zbora i ministranti. Svoje hodočašće završili su molitvom da Sluga Božji Petar Barbarić, koji je umro prije sto dvadeset i četiri godine, bude što prije uzdignut na čast oltara.

s. M. Marinela Zeko

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve