Dječji ljetni kamp Nedelja, 27. 6. 2010.

GROMILJAK: U „Kući Navještenja“ u Gromiljaku održana su dva kampa, deveti i deseti po redu, za djecu pod motom: „Ljetne radosti“. Prvi je bio za djecu od prvoga do četvrtog razreda od (20. do 23. lipnja), a drugi za djecu od petog do osmog razreda od (24. do 27. lipnja). Sudjelovalo je oko 250-ero djece iz Kiseljaka, Kreševa, Fojnice i skupina djece iz Stadlerova dječjeg doma "Egipat" iz Sarajeva.


Ni kišovito vrijeme koje je pratilo obadva kampa, nije omelo djecu da se raduju. Lako su se prilagodila okolnostima i uživala u različitim radionicama i aktivnostima upravo za njih osmišljenima. Program je svakim danom bio drugačiji, prilagođen dječjem uzrastu. Dok je bilo lijepoga vremena, imali su igre vani, a dok je padala kiša, radili su u radionicama.
Obadva kampa vodila je skupina mladih iz župe Cavallino-Lece (Italija), koju je poslao župnik don Gaetano Tornese, prijatelj naše redovničke zajednice, te naši animatori Prijatelji Maloga Isusa iz Gromiljaka. Bez njihove pomoći bilo bi neizvedivo raditi na ovom projektu. Jedna od animatorica Tijana Pecirep iz Gromiljaka je rekla: „Rado pomažem sestrama služavkama Malog Isusa. Ovdje sam angažirana kao animatorica, usmjeravam djecu i pomažem im obaviti ono što ona sama ne mogu“

Uz kreativnost, djeca u radionicama, organiziranim u sklopu kampa, razvijaju i druge sposobnosti i vještine poput koncentracije koja im je potrebna kako bi, primjerice, od sitnih perlica napravila nakit. No, svakako jedna od najzanimljivijih radionica je ona u kojoj djeca svoje želje i snove prenose na platno, a vodila ju je Tiziana Dollorenco Solari, jedna od četiri Talijanke koje pomažu u organiziranju kampa. Ona je rekla: „Došla sam ovdje motivirana željom doznati što to djeca iz Bosne, okolice Sarajeva, sanjaju i žele. To je zapravo moj posao, dječje želje preko njihovih crteža prenijeti odraslima Dječji svijet je najljepši i od njih možemo puno naučiti. Zanimljivo je, recimo, vi-djeti kako su djeca prihvatila ovu radionicu, rade u tišini i odlično se slažu.“

Tiziana Dollorenco Solari je na svršetku kapa pripremila za roditelje izložbu dječjih radova, kojom je završen ovogodišnji deveti i deseti dječji kamp u Gromiljaku. Zbog brojnih dječjih radosti obadva kampa su opravdala svoj naziv „ljetne radosti“ kojima su ispunjena očekivanja djece i organizatora.

  Vijesti - Sve