Duhovna obnova prosvjetnih djelatnika Subota, 28. 3. 2015.

U organizaciji sestara Služavki Maloga Isusa u Gromiljaku održana je u subotu, 28. ožujka 2015.godine, korizmena duhovna obnova za prosvjetne djelatnike na temu: Korizma je – pogledaj u vlastitu dušu. Više od pedeset prosvjetnih djelatnika iz osnovnih i srednjih škola s područja Kiseljaka, Gromiljaka, Brestovskog, Fojnice, Kreševa, Busovače, Viteza, Bile i Novoga Travnika nazočilo je lijepom događaju, koji je imao za cilj barem jedno poslijepodne, uoči Cvjetnice, posvetiti svojoj duši i na taj način pripremiti se za slavlje najvećeg kršćanskog blagdana – Uskrsa.


Voditelj je bio je don Ivan Štironja, Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini. U 14 sati započelo je okupljanje i međusobno druženje svih sudionika u Kući Navještenja, nakon čega je u 15 sati započeo sam program. Na početku je srdačnim riječima sve pozdravila i zaželjela dobrodošlicu s. Danica Bilić, organizatorica spomenutog programa.

Nakon toga uslijedilo je predavanje don Ivana Štironje, kojeg je započeo tekstom o jerihonskom slijepcu Bartimeju (Mk 10,46-52). Između ostaloga kazao je kako Isus ima svoju metodologiju i pedagoške norme. „On je vrhunski odgojitelj, profesor, Božanski Učitelj. Ne želi pomoći samo čovjeku koji ima poteškoća s vidom, nego još više, koji ima poteškoće sa srcem. Koji budu najbolji Isusovi učenici, bit će i najbolji učitelji“, naglasio je don Ivan. Uvjerljivom pristupu evanđeoskom tekstu don Ivan je pozvao nazočne, da svatko pogleda u vlastitu dušu i uoči koliku nad njom vrši diskriminaciju. Isus, pred samim trenutkom svoje muke i smrti susreće siromašnog Bartimeja i to ga ne priječi da mu pomogne, da ga čuje, da mu dadne očinji vid. Vidjeti čovjeka u potrebi i pomoći mu, nije samo dužnost, služenje, izvršavanje volje Božje, nego i osobno osvježenje. Mi smo često u žurbi i jednostavno ne čujemo drugoga u potrebi. Nerijetko, rekao je don Ivan, kada kažemo da smo u žurbi, zapravo se ne radi o žurbi nego nemamo živaca ni vremena za tuđe poteškoće i jadikovke“.

Nakon toga bila je mogućnost za sakramenata svete ispovjedi. Uz don Ivana ispovijedao je i vlč. Marinko Perković, profesor na KBF u Sarajevu. Bila je to zaista lijepo vidjeti veliki broj sudionika koji su pristupili svetom sakramentu.

U 17 sati u kućnoj kapelici sudionici duhovne obnove, predvođeni s. Danicom, vodili su Križni, a potom i molitvu krunice. Vrhunac susreta bilo je Euharistijsko slavlje u 18 sati, kojim je i završila duhovna obnova.

Zahvalivši se voditelju don Ivanu Štironji i sestrama Služavkama Maloga Isusa na organizaciji i gostoprimstvu, pošli smo svojim domovima osnaženi Božjom snagom i milošću.

Nikolina Drežnjak

  Vijesti - Sve