Duhovna obnova za odgajatelje i djelatnike u katoličkim predškolskim ustanovama Subota, 27. 6. 2015.

U organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, Povjerenstva za predškolski odgoj pri KVRPP BiH, na duhovnu obnovu 27. lipnja 2015. godine u Ustanovu za odgoj i skrb „Majčino selo“, u Međugorju bile su pozvane odgojiteljice, kuharice, spremačice i svi djelatnici u katoličkim predškolskim ustanovama u BiH.


Nakon zajedničkog okupljanja sudionika iz Mostara, Međugorja, Bijelog polja, Livna, Travnika i Sarajeva, međusobnog upoznavanja, pozdrava voditeljica Povjerenstva, s. M. Magdalene Marić, te riječi dobrodošlice s. M. Veronike Martinović, voditeljice vrtića u Majčinom selu, u dvarani fra Slavka Barbarića predavanje na temu: „Izazovi navještaja i vjere u suvremenom svijetu“ održao nam je fra Mario Knezović, OFM. Iz naše Provincije BZ BDM sestara Služavki Maloga Isusa duhovnoj obnovi su sudjelovale s. M. Manda Pršlja, s. M. Krunoslava Adžamić i s. M. Kristina Adžamić.

Na početku izlaganja fra Mario nam je zaželio da uđemo u prostor svetoga, za kojim svi čeznemo, a da toga nismo ni svjesni, te se SUSRETNEMO SA ISUSOM, JER ISUS JE BIO NAJBOLJI PEDAGOG. Javno je bio načelan, čak i oštar, a privatno sama ljubav i milosrđe. Svaku osobu znao je pogledati, saslušati, razgovarati osobno, cijeniti i vrednovati dostojanstvo osobe, koja mu je prišla i pomoći toj osobi. A sve je to mogao, jer bi osobu prije svega zavolio. Pedagoški odgoj nema plodova bez kvasca ljubavi.

Pa iako radimo posao koji nije nimalo lak, čak što više vrlo osjetljiv, izazovan i težak on je ipak častan, a da bi takav i ostao potrebno je:

  • OTVORITI SE BOŽJEM VODSTVU, RADITI NA SEBI, BITI DOSLJEDAN, KREATIVAN, ZNATI OSOBNO SVAKOGA VREDNOVATI, ČUVATI SE RUTINE, LASKANJA, OHOLOSTI, PRKOSNE ŠUTNJE I LAŽI.
  • UČITI SE MUDROSTI, SVJESNI DA, DOK ODGAJAMO PRED SOBOM IMAMO BISERE, KOJE ŠALJEMO U SVIJET.
  • SVJESNO, NORMALNO I PONIZNO OBAVLJATI POVJERENI ZADATAK, MALE STVARI SA VELIKOM LJUBAVLJU, A PRI TOM NE BOJATI SE PROTIVNIH VJETROVA.
  • NE BOJATI SE BITI LJUDIMA SUPUTNICI POPUT ISUSA, KOJI JE PRIMAO SVE U LJUBAVI.
  • I NE ZABORAVITI ONO BITNO, A TO JE: DA NAM JE SVE DANO ODOZGOR I DA NAM JE POTREBNO UVIJEK IZNOVA RODITI SE ODOZGOR, PREPUSTITI GOSPODINU DA NAS PREPORAĐA.

Obogaćena duha sa predavanja, svi smo se zajedno uputili na Malo brdo i od postaje do postaje zajednički molili krunicu, vratili se u crkvu sv. Jakova u Međugorju i tu imali mogućnost za Ispovijed, a nakon toga Euharistijsko slavlje, koje je predvodio fra Dragan Ružić, ravnatelj Majčinog sela. U prigodnoj propovijedi istaknuo je da promatramo svoga Spasitelja očima vjere i ljubavi, te u svemu vršimo Njegovu svetu volju.

Obnovljena duha, ojačane u vjeri, vratile smo se u svoje zajednice zahvalne organizatorima, svima koji su nam omogućili ovo divno duhovno osvježenje i koji su pridonijeli da nam ova duhovna obnova bude plodana, kako bismo imali snage za daljnje služenje u našem poslanju.

s. M. Manda Pršlja, SMI

  Vijesti - Sve