Juniorski susret sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije Ponedjeljak, 30. 5. 2022.

U subotu i nedjelju, 28. i 29. svibnja 2022. godine, u prostorijama samostana „Egipat“ u Sarajevu, održan je susret sestara juniorki Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeće Blažene Djevice Marije. Susret je organizirala magistra juniorki s. M. Ljilja Marinčić, a sudjelovale su sve četiri juniorke: s. M. Pia Pilić, s. M. Mihaela Martinović s. M. Rita Oborović i s. M. Nikolina Džavić.

Susret je započeo u subotu u jutarnjim satima. Na početku susreta s. M. Ljilja je pozdravila sestre juniorke, nakon čega je dala riječ s. M. Nikolini Džavić koja je obradila temu: ''Majka Krescencija Zwiefelhofer''. U svom izlaganju s. M. Nikolina je najprije istaknula kratke crtice iz životopisa Majke Krescencije. Progovorila je o tome tko je bila i odakle dolazi, te kazala: ''s. M. Krescencija Zwiefehofer rođena je 17. srpnja 1868. u Tišeku (Tisch) – Christianbergu, u Češkoj, od oca Matije i majke Marije rođ. Nachlinger. Krsno ime joj je bilo Marija.'' U spisima koje imamo o Majci Krescenciji vjerujem da je svatko već zapazio kolika je bila njezina povezanost s Utemeljiteljem slugom Božjim nadbiskupom Josipom Stadlerom. Sestra Nikolina je posebno istaknula kako je Majka Krescencija imala duboko poštovanje prema ocu Utemeljitelju i smatrala ga svetim čovjekom. Isto tako je i Utemeljitelj doživljavao Majku Krescenciju kad je za nju sestrama govorio: ''Ja znam tko je Krescencija. Birajte je prvi put, birajte je drugi put, birajte je treći put, birajte je dokle god bude živa. Brate moj, ona je sveta.'' O njenoj duhovnosti posebno je istaknuto da je Majka Krescencija bila osoba molitvenog duha od samog dolaska u samostan pa do svoje smrti. '' Sveto pismo, molitvenik „Betlehem“, Pravila Družbe, Okružnica za 25. godina Družbe, knjižica Tome Kempenca „Nasljeduj Krista“ bili su duhovno štivo s. Krescenciji, na početku života u Družbi i kasnije u duhovnom životu. Od početka svog redovničkog života s. Krescencija je zrelo, odgovorno i zauzeto rasla u milosti i kreposti kršćanskog života.'' Ono što se juniorkama posebno svidjelo i na čemu smo se najviše zadržale jesu svjedočanstva sestara o Majci Krescenciji, kako onih koje su je poznavale i živjele s njom, tako i onih koje su po njenom molitvenom zagovoru ozdravljale. Majka Krescencija je uistinu veliki uzor svakoj sestri Služavki Maloga Isusa, svaka od nje može ponešto naučiti.

U  subotu u poslijepodnevnim satima sestra Ljilja  je započela osobni susret i razgovor sa juniorkama pojedinačno. Juniorke su za vrijeme dok je jedna bila na razgovoru ostale u zajedništvu dogovarati i pripremati kodeks ponašanja SSMI. U nedjelju nakon ručka, potaknute mislima o Majci Krescenciji odlučile smo po prvi puta posjetiti Mladice – Polje Srca Isusova, koje je sada naseljeno pravoslavnim vjernicima, gdje su naše prve sestre Služavke Maloga Isusa obrađivale veliko polje kako bi prehranile sebe i djecu iz sirotišta ''Betlehem'' i ''Egipat' u Sarajevu.' Uistinu je bila velika radost posjetiti to mjesto. Susret je završio kratkim osvrtom i okrjepom.

s. M. Nikolina Džavić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve