Četvrta postaja molitvenog hoda za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera Ponedjeljak, 25. 4. 2022.

Četvrta postaja molitvenog hoda ususret 180. obljetnici spomen rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa, koja će biti proslavljena 24. siječnja iduće godine, bila je u nedjelju 24. travnja 2022. godine u župi Sv. Nikole Tavelića na Jelasu u Slavonskom Brodu. Misno slavlje predvodio je župnik Mato Matasović.

Na misi kao i na molitvi krunice, koja je prethodila svetoj misi, uz domaće župljane sudjelovale su Stadlerove duhovne kćeri  Služavke Maloga Isusa, koje  djeluju u svom samostanu u Brodskom Vinogorju.
Povezujući Stadlerov život s blagdanom Božjeg milosrđa vlč. Matasović je naglasio kako je on služeći u napaćenoj Bosni shvatio da je upravo milosrđe prva krepost koju trebamo razvijati te je poput Milosrdnog Samaritanca pomagao najpotrebitijima. „Za to milosrđe bili su mu potrebni ljudski resursi te je osnovao redovničku zajednicu Služavke Maloga Isusa“, naglasio je na početku mise župnik Matasović. U prigodnoj homiliji podsjetio je kako je Stadler uz pomoć dobrih ljudi i Služavki Maloga Isusa vidao rane mnogima, ublažavao neimaštinu i bijedu osnivajući mnoge ubožnice, odgajao i opismenjavao otvarajući domove i škole. Tim postupcima želio je u njihova srca i duše donijeti Kristov mir“, rekao je uz ostalo župnik. Nadalje je govorio o savjesti naglasivši kako samo čista savjest donosi duboki  nutarnji mir. Upozorivši da dvoličnost i grijeh ugrožavaju čovjekov mir podsjetio je kako je upravo Stadler  kao nadbiskup dolaskom u Bosnu bio svjestan  njezine nesređenosti, opterećenosti mnogim krivnjama te se dao na osnivanje župa, gradnju crkvi, katedrale koju je posvetio Srcu Isusovu svjestan kako samo Isus donosi pravi mir. Upozorio je također na posljedice koje ostavlja grijeh naglasivši kako je Stadler toga bio duboko svjestan te je bio čovjek duboke molitve. „Krist je bio život njegova života. Znao je da je za plodonosno djelovanje uvjet biti sjedinjen s Kristom.  Upravo u božanskoj moći molitve nastajala su sva njegova epohalna djela. Rado je podnosio poniženja, bolest i prijezir, globe i zatvor da bi duše sačuvao od zla i grijeha. Najveća mu je briga bila odgoj  dobrih i svetih svećenika pokazujući prema njima očinsku brigu“, rekao je uz ostalo o Stadleru župnik Matasović. Zaključio je kako i mi poput sluge Božjega Stadlera uskrslim darom možemo pobijediti svako zlo i grijeh samo ako se otvorimo Božjem milosrđu te u molitvi crpimo snagu za vječno sjedinjenje s Gospodinom .
Predstavljajući pri kraju Mise život i djelo sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja svoje družbe Služavka Maloga Isusa s. M. Kristina Adžamić je naglasila kako tim molitvenim hodom žele osvježiti spomen na toga duhovnog velikana sveta života, koji je rođen i kršten 24. siječnja 1843. godine u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u obitelji Marije i Đure Stadler, približiti vjernicima njega kao budućeg blaženika i svetca, koji im može pomoći svojim zaslugama kod Gospodina u potrebama duše i tijela.
Kako je to bila i Nedjelja Božjeg milosrđa koju je ustanovio sv. Ivan Pavao II. s. Kristina prisjetila se i njegova pohoda Sarajevu 12. travnja 1997. kada je molio i na Stadlerovom grobu, te  se u svom nagovoru svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima u katedrali zapitao: “Kako u ovoj katedrali ne spomenuti mons. Josipa Stadlera, prvoga nadbiskupa obnovljenoga starog biskupskog sjedišta u Vrhbosni, današnjem Sarajevu i utemeljitelja Družbe Služavki Maloga Isusa, jedine redovničke zajednice koja je nastala u Bosni i Hercegovini? Neka živi spomen na toga velikog pastira,  - posve  vjerna Apostolskoj Stolici i uvijek spremna služiti braći, - hrabri i podupire misionarsko zalaganje svih Bogu posvećenih osoba koje rade u ovome meni tako dragome kraju!”
Govoreći o djelovanju Stadlerovih duhovnih kćeri - Služavki Maloga Isusa u Slavonskom Brodu pak je naglasila kako i one kao i ostale sestre iz te družbe svakodnevno u svom samostanu mole za Stadlerovo proglašenje blaženih. Prisjećajući se njihova dolaska u Brodsko Vinogorje u jeku Domovinskog rata 1994. godine podsjetila je kako su on pod svoj krov primale starije i nemoćne osobe koje su i same bile protjerane iz ratom zahvaćenih dijelova BiH, posebno iz Bosanske Posavine. Većina njih bili su stariji i bolesni roditelji sestara.
„Uz to  naše su se sestre uključile i u apostolsko djelovanje sa starijim i bolesnim osobama korisnika Doma za starije i nemoćne sobe u Slavonskom Brodu, te rad s djecom s posebnim potrebama u Zlatnom Cekinu. Nekoliko mlađih sestara uključilo se u  vjerski odgoj djece i mladih kroz školsku i župnu katehezu.  Poslijeratnim povratkom sestara SMI u BiH veći dio njih, posebno mlađih sestara povučen je sa službe u Slavonskom Brodu, kako bi ponovo bile pokrenute apostolske aktivnosti samostana u BiH.  U Brodskom Vinogorju ostaje neprekinuta nit svjedočanstva molitvene prisutnosti sestara, što je posebno  došlo do izražaja kroz starije i bolesne sestre koje su euharistijskim klanjanjem svakodnevno prinosile  Bogu molitve za narod s jedne i druge strane Save.  
Kada pogledamo 28 godina unazad možemo zapaziti procvat i zatišje apostolskog djelovanja sestara u Brodskom Vinogorju, kao i svjedočanstvo one iste ljubavi prema Bogu i čovjeku koja je zapaljena 1890. godine u Sarajevu po sluzi Božjem nadbiskupu Stadleru. Trenutno u samostanu djeluje 6 sestara. Uključene se u pastoralne aktivnosti u župama Brodsko Vinogorje, Kolonija i Podvinje. Sestre koje nisu radno sposobne uključene su u apostolat molitve kojim podupiru naše apostolskog djelovanje i mole za nova duhovna zvanja.“, zaključila je s. Kristina.
Najavila je petu postaju molitvenog hoda kada će se misa slaviti u župi Svete obitelji  te pozvala župljane da im se pridruže u daljnjem molitvenom hodu po župama Slavonskobrodskog dekanata za Stadlerovo proglašenje blaženim.
Kako je svim vjernicima podijelila sličice sa Stadlerovim likom i molitvom svoje razmišljanje zaključila je zajedničkom molitvom za njegovo proglašenje blaženim.
S. Pavka Dujmović, poglavarica u brodskom samostanu SMI zahvalila je župniku Matasoviću na poticajnim riječima i gostoprimstvu, vjernicima na sudjelovanju  kao i medijima koji redovito izvještavaju o ovom molitvenom hodu.                  
B. Lukačević
 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve