Održan sastanak sestara pročelnica svih Vijeća Sarajevske provincije BZ BDM Subota, 25. 2. 2023.

U subotu, 25. veljače 2023. godine, u Stadlerovom muzeju, koji je smješten u Provincijalatu samostana „Egipat“ u Sarajevu, održan je sastanak sestara pročelnica pojedinih Vijeća koja djeluju u Sarajevskoj provinciji Bezgrješnog Začeća BD Marije. Na sastanku je sudjelovalo šest sestara na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten.

Na samom početku nazočne je pozdravila provincijska glavarica s. M. Ana Marija Kesten koja je svoj govor započela istinitom pričom o gradnji Kölnske katedrale koja se gradila četiristo godina. Zdanje je i dan danas prelijepo, a uspjeh se može pripisati tome što je svaka generacija graditelja nastavila raditi i graditi tamo gdje su stali njihovi prethodnici. Provincijska je glavarica stoga potaknula sestre da na takav način promatramo i iščitavamo rad i zalaganja Oca Utemeljitelja, generacije sestara koje su dale svoj život za Družbu i gradile ju. Istaknula je da smo i mi danas suradnice djela koje je započelo Božjim nadahnućem prije 132 godine.

Nakon prigodnog govora provincijske glavarice svaka je Pročelnica dala kratki osvrt o radu i djelovanju svoga vijeća kroz protekle tri godine. Zajednički je zaključeno da je bilo puno lijepih i milosnih trenutaka. Neki su trenutci zabilježeni i medijski popraćeni, a drugi su ostali skriveni u okviru dotičnih, samostana, župa i mjesta gdje djelujemo. Sestre su se osvrnule na poteškoće kroz koje su prolazile u okviru predviđenih programa i projekata, kao i na vrijeme Covida i lokdowna u kojem se našao cijeli svijet. Konstatirano je da je to uvelike promijenilo tijek događaja kako na razini pojedinih zajednica, tako i na planu Provincije.

Zatim se prešlo na dopunu i pripremu Pravilnika pojedinih Vijeća provincije o kojem će se razgovarati na sljedećem XVII. Redovitom provincijskom kapitulu.

Na kraju sastanka zahvalile smo dobrome Bogu na lijepom sestrinskom zajedništvu i ozračju koje je vladalo. Zahvalne smo Malome Isusu na svim primljenim darovima i udijeljenim milostima tijekom protekle tri godine kao i na današnjem danu.

s. M. Klara Jerković

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve