Održan humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ Četvrtak, 26. 11. 2015.

Provincija Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije Družba sestara Služavki Maloga Isusa u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, 26. studenog 2015. u prepunoj dvorani Franjevačkog međunarodnog studentskog centra u Sarajevu organizirala je, pod geslom „Izvor radosti“, po jedanaesti put humanitarni koncert i prodajnu izložbu dječjih radova, sestrinskih kolačića i rukotvorina društva Prijatelja Malog Isusa za djecu Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ u Sarajevu. Moderator programa bio je ravnatelj humanitarno-karitativne organizacije Kruh svetog Ante fra Joso Oršolić koji je sve nazočne uvježbao pozdrav sestara Služavki Maloga Isusa koji glasi: „Živio Mali Isus! - odgovor - Uvijek u našim srcima!“


Riječi pozdrava svim uzvanicima uputila je provincijska predstojnica sestara Služavki Malog Isusa s. Admirata Lučić. Pozdravila je poimence nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i apostolskog nuncija u BiH mons. Luigia Pezzuta i provincijala Franjevačke provincije Bosne srebrene i predsjednika Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH fra Lovru Gavrana, kojemu je od srca zahvalila za gostoprimstvo, te sve svećenike i časne sestre. Pozdravila je i sve predstavnike vlasti na čelu s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom te predstavnike institucija, medija i sve druge. Istaknula je da su i ovaj događaj željele „obojiti divnim bojama aktualnih nadahnuća majke Crkve“ u Godini Bogu posvećena života i u duhu predstojeće Godine božanskog milosrđa te obilježavanja 125. obljetnice utemeljenja Stadlerove redovničke obitelji.

„Zajednica sestara Služavki Maloga Isusa je od svoga osnivača primila baštinu svetoga Rafaela, a ona u sebi nosi sve stvoreno. Starozavjetna Tobijina knjiga priča o obiteljskim radostima, željama i teškoćama u borbi između dobra i zla. U Tobijinoj obitelji, u više generacija, važnu ulogu ima arkanđeo Rafael. Predstavlja se kao prijatelj, pratitelj, voditelj, savjetnik, liječnik. Knjiga nam otkriva odnose članova obitelji i životinjskog svijeta“, kazala je sestra Admirata ističući da su, po anđelovu uzoru, ponukani biti uz djecu, iskazati im pažnju, pratiti ih, čuti ih. „Oni će pisati olovkom koju ćete im vi kupiti, čitati knjigu koju ste vi darovali, odjenuti košulju za koju ste se vi pobrinuli, hvatati loptu koja je bila u vašoj ruci. Kada im bude teško sjećat će se da ste nekada bili uz njih. Ništa što se za njih učinili nije nevažno. Vi svi ste njihovi anđeli. Svojom nazočnošću i doprinosom ste kreirali ovu divnu večer darivanja“, kazala je s. Admirata izričući veliko i toplo hvala „dragim volonterima, dobročiniteljima, podupirateljima“ i svima koji se zauzimaju za istinsku radost djece.

„Moje sestre, iz svih 18 zajednica, zajedno sa suradnicima i članovima društava Prijatelja Malog Isusa, su upravo majčinskom zauzetošću pripremale prodajne izložbene predmete kako bi njihov darak došao do vašeg srca, do mnogih srdaca. Pred Došašćem smo. Na izvoru smo radosti. Ponesite u sveto Došašće svoje obitelji i duhovnu obitelj sluge Božjeg Josipa Stadlera. Molim vas, molite se za našu djecu“, kazala je sestra Admirata.

Sve nazočne u svom obraćanju nasmijao je malom istinitom pričom kardinal Puljić koji je ispričao zgodu tijekom Misnog slavlja u jednoj crkvi u Boki Kotorskoj. Kazao je da se tijekom njegove propovijedi jedno dijete rasplakalo pa je on kazao majci da ne brine jer mu dijete ne smeta dok propovijeda. „Možda ne smeta dijete Vama, ali Vi smetate mom djetetu jer bi željelo zaspati“, citirao je kardinal Puljić odgovor majke što je izazvalo smijeh i pljesak prisutnih. Osvrćući se na geslo događanja „Izvor radosti“, kardinal Puljić, kazao je da se ne zna radovati onaj tko se ne zna žrtvovati. „Prava radost ove večeri jest da se sestre žrtvuju. Kada djeca, po spremnosti sestara na žrtvu, otkriju smisao žrtvovanja i oni će biti spremni žrtvovati se. A svijet upravo mijenja ljubav koja je spremna na žrtvu“, kazao je kardinal Puljić te čestitao svakoj osobi koja u sebi nosi Božju ljubav i spremnost na žrtvu jer se tako otvara perspektiva i nada u život. Uputio je iskrene čestitke i sestrama Služavkama i zahvalio za njihov rad i za njihovu žrtvu.

Iz nastupa djece iz doma „Egipat“, prema Tobijinoj priči, bilo je zoran odnosi prema raznim Božjima stvorenja pa se u pticama moglo vidjeti sva stvorenja u zraku, u ribama, sva stvorenja u moru, u kozliću sva stvorenja na zemlji, u psu sva stvorenja koja su vjerna pratnja čovjeku.

Skladbu Stadlerova koračnica za klavirom izveo je maestro Dario Vučić, dirigent, prijatelj djece samostana „Egipat“ i dugogodišnji član Društva Prijatelji Maloga Isusa. Češki skladatelj i dirigent Vilim Gustav Brož u glazbenom djelu: Stadlerova koračnica, povodom 25 godišnjice biskupske službe dr. Josipa Stadlera - 1907. godine predstavio bogatstvo i svjetlo života Stadlerovih koraka.

S dvije skladbe: Molitva i Pjesma stvorova, sve nazočne pozdravio je zbor djece i sestara iz Stadlerova dječjeg Egipta, pod vodstvom maestra Daria Vučića. Njihova poruka je bila da djeca mogu ostati bez roditelja, ali ne smiju ostati bez prijatelja, dobročinitelja podsjećajući na riječi sluga Božjega Josipa Stadlera koje je izgovorio 1899. godine otvarajući kuću Egipat: „Za svako dijete izloženo opasnosti stradanja, gubljenja i lutanja, treba postojati jedan Egipat gdje će naći utočište i obiteljsko ozračje“.

Klapa Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa „Stadler“ otpjevala je dvije skladbe: Veseli se, Majko Božja (hrvatska božićna pjesma) i Oči u oči (duhovna šansona). „Klapa „Stadler“ nastala je 2013. godine kao neovisna bogoslovna umjetnička inicijativa u sklopu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, s ciljem da gaji gregorijansko, liturgijsko i pučko pjevanje. U sadašnjem sastavu klape su bogoslovi iz II., III. i V. godine, a dolaze iz četiri nad/biskupije: Vrhbosanske, Mostarsko-duvanjske, Subotičke i Kotorske“.

U programu je nastupio i Mandolinski sastav čine djeca Stadlerova dječjeg „Egipat“ pod ravnanjem prof. Antuna Tvrtkovića, a odsvirali su dvije skladbe: Ples (dječja skladba) i Igra škole (dječja skladba). Profesor Antun je umirovljenik koji djeci Stadlerove kuće s ljubavlju prenosi glazbeno znanje, pomaže im otkrivati skrivene talente, otvoriti im put rasta u ljepoti glazbene umjetnosti i kreativnog korištenja slobodna vremena.

Humoresku A. Dvoraka i Serenadu F. Schuberta odsvirao je Tamburaški orkestar „Lira“ koji je najvećim dijelom sastavljen od učenika osnovne i srednje škole Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu.

Tamburaški orkestar Franjevačke teologije u Sarajevu odsvirao je i otpjevao skladbu pape Karola Wojtyle „Krist na žalu“ i poznatu skladbu „Ne klepeći nanulama“ (tekst: Ibrahim Dedić; glazba: Husein Kurtagić). Sadašnja postava orkestra broji osam članova, a djeluju od mjeseca rujna. Cilj im je najprije promovirati duhovna zvanja, a zatim zabaviti publiku i podijeliti svoju radost sa slušateljima.

Poznata operna pjevačica i profesorica pjevanja Ana Babić svoj je nastup, u pratnji maestra Daria Vučića, posvetila djeci Stadlerova Dječjeg „Egipat“, njihovoj radosti i rastu na odgojno-obrazovnom području i time dala podršku svima koji se zalažu za dobro djece koja bez pomoći odraslih ne mogu rasti u cjelovitosti svoje osobe.

Dvije pjesme Blaženoj Djevici Mariji otpjevali su i odsvirali bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ (Majka Otkupiteljeva) sa sjedištem u sarajevskom prigradskom naselju Vogošća. Sjemenište Redemptoris Mater u Sarajevu trenutno broji 14 bogoslova iz 6 država: SAD-a, Kolumbije, Brazila, Španjolske, Italije i Hrvatske. Prošle godine je zaređen prvi svećenik iz ovog sjemeništa, vlč. Jošt Mezeg iz Slovenije koji po poslanju djeluje u Makedoniji.

S posebnom pozornošću praćen je nastup HKUD „Domanovići“ iz Domanovića kraj Čapljine koji su otpjevali ženski bećarac „Livadica“ te otplesali Splet hercegovačkih kola.

Ove godine, pokrovitelji koncerta i humanitarne izložbe bile su većinom žene i majke, čuvarice obiteljskog zajedništva i obiteljskih vrednota. Svojim angažmanom podupiru rad sestara Služavki Malog Isusa, njihovo duhovno majčinstvo i brigu oko odgoja i školovanja njima povjerene djece. One promoviraju nesebičnu majčinsku ljubav u obitelji, te doprinos žena u radu i životu Crkve, a to su: Zajednica žena HDZ-a BiH - Vrhbosna Kraljica Katarina Kosača, Etno skupina Čuvarice te pokrovitelji: Samostan svetoga Nikole Tavelića u Sarajevu i obitelj Lucie Gobetti i Daniele Onori te obitelj Ljube i Tvrtka Barnjaka.

Nakon koncerta sve uzvanike dočekalo je kuhano vino, čaj i kolači te prigoda da kupe razne proizvode. Pripremile su ih sestre Služavke Malog Isusa koje djeluju i žive u BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Italiji zajedno s Prijateljima Maloga Isusa i volonterima, a sav prihod namijenjena je za školovanje djece Stadlerovog dječjeg doma za čiji bolji život se brinu sestre Služavke.

Godine 1890. godine,koračajući ulicama grada Sarajeva, prvi vrhbosanski nadbiskup Sluga Božji Josip Stadler, u susretu sa siromašnom i napuštenom „djecom grada Sarajeva“ otkriva lice Božanskog Djeteta Isusa. Za njih pronalazi duhovne majke i odgojiteljice – Družbu sestara Služavki Maloga Isusa. Godine 1899. osnovao je ustanovu Zavod Egipat za zaštitu, odgoj i obrazovanje siromašne i nezbrinute djece i povjerio ga sestrama Služavkama. Djeca su ostajala u zavodu dok ne nauče sama priskrbiti za život, a mogla su ako žele i dulje ostati u zavodu. I danas, nakon 125 godina čuva se neprekinuta nit Stadlerovih koraka u apostolskom djelovanju sestara Služavki Maloga Isusa. (kta)


Svoj prilog - dar može se uplatiti na Transakcijski račun:

Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH
154-921-20020348-90
SWIFT: UPBKBA22,
IBAN: BA391549212002034890
EUR: 50201200-880907

  Vijesti - Sve