Proslava svetkovine  sv. Josipa i dana Provincije u Vepricu Nedelja, 20. 3. 2022.

Sestre Služavke maloga Isusa splitske Provincije sv. Josipa na svetkovinu svog zaštitnika 19.ožjka 2022. godine provele su i obilježile uz Marijine skute u hrvatskom Lurdskom svetištu u Vepricu. U organizaciji provincijske uprave pod vodstvom glavarice s. Terezije Pervan sestre su krenule iz Splita autobusom uz usputna zaustavljanja sestrama koje su na tom putu prema Vepricu. Sa svih drugih pravaca pristizale su sestre da u zajedništvu molitve , druženja, meditiranja , Euharistijskog slavlja i obiteljskog stola obilježe Dan provincije.


Po dolasku pozdravili smo Majku Mariju te izrazili pozdrave i dobrodošlicu jedni drugima, udahnuli svježinu i mirnoću svetišta započeli smo programom za dušu koji nam je svima u ovim nesklonim vremenima potreban. Provincijalka s. Terezija uputila je svima riječi pozdrava i dobrodošlice , posebno generalnoj glavarici s. Mariji Banić, savjetnici s. Vedrani Krstičević i svima nazočnima. Toplim riječima uputila je pozdrav i podršku sestrama koje su odsutne, bilo zbog starosti, bolesti, onima koji pomažu bolesnima a posebno onim  sestrama koje su u koroni.

Uslijedila je molitva Gospine krunice radosnih otajstava u spilji svetišta pod okriljem Majke Božje. Pozdravili smo je pjesmom Sred te se pećine. Sestra  Dolores Brkić izrekla je na otajstva biblijski tekst te meditaciju na svako otajstvo. Sestre iz različitih zajednica molile su desetke. U našu molitvu uključili smo  Družbu, splitsku provinciju, sv. Crkvu , Domovinu, očeve, obitelji, duhovna zvanja, bolesnike, mir u Ukrajini i cijelom svijetu.  Svom moćnom zaštitniku izmolili smo litanije sv. Josipa i Bogu koji je naša snaga i pjesma zapjevali pjesmu iz zahvalnog srca. Nakon malog predaha i osobnih molitvi uputili smo se predivnu dvoranu . Koordinatorica Inicijative za život za Dalmaciju i voditeljica centra u Splitu gđa Marija Kulazo Šošić održala nam je predavanje o radu centra. Prikazala je kroz prezentaciju djelovanje Pro - life inicijative udruge i velike uspjehe spašenih života po molitvi i postu. Njezin suprug popratio je pjesmom  početak i kraj. Potresno ali snažnom vjerom za život, svjedočila nam je zdrastvena radnica Jelena Klarić jedna od volonterki u Centru za Život. Tog trenutka vjerujem da je svaka sestra bila sretna što je naša provincija ustupila prostor za djelovanje centra Hrvatska za život. Duh sveti nadahnuo je i ohrabrio  s. Tereziju provincijalku da naša splitska provincija učini nešto dobro za kulturu života. Gđa Kulazo Šošić istaknula je i veliko zalaganje i sudjelovanje kroz Jerihonsko bdijenje, molitvom pred klinikama i bolnicom članove Društva PMI-a sa sestrama.

Trebalo je malo sjesti za obiteljski stol i kroz druženje u zajedničkom ručku te laganim razgovorom dati pečat zajedništvu i sestrinskoj komunikaciji isprekidanom Koronom. Sestrama koje vode u svojim sredinama Društvo Prijatelja Malog Isusa, pročelnica Društva podijelila je Biltene za njihove članove. Zahvalivši Bogu, upravitelju svetišta i osoblju, nastavilo se druženje, meditacija, molitva ,šetnja po predivnom svetištu po vlastitom izboru do 15 i 30 kada smo slavili zahvalnu sv. Misu. Predslavitelj je bio upravitelj svetišta don Mijo Šurlin koji je inače svo vrijeme bio na raspolaganju za sakrament pomirenja ako je tko trebao. U svojoj propovijedi istaknuo je radosno služenje u našem poslanju kao Služavke malog Isusa za najpotrebnije, rubne i bespomoćne bilo koje vrste. Raditi na slavu Malog Isusa bez vlastite promocije. Radosno i s ljubavlju ljudima odražavati srce i lice Božje. Istaknuo je lijepu suradnju sa našim sestrama i zahvalio za sva dobra koje čine.  Pjevale su sestre pod vodstvom s. Dulceline. Mlađe sestre, naše uzdanice čitale  su čitanja i molitve vjernika. Posebno pripremljenu molitvu za MIR u Ukrajini izmolili smo na koncu sv. Mise. Poslije popričesne molitve sa upaljenim svijećama, koje su nam darovali oo. kapucini sa Pojišana iz Splita, obnovili smo sv. Zavjete. Ostavili smo svijeće pred križem u spilji da gore da i mi tako izgaramo radeći na slavu Božju i da Krist rasvijetli sva mračna srca u svijetu koji nose nemir i rat. Don Miji u ime sestara naše Provincije s. Mirjam Mirčeta uručila je bijelu misnicu uz riječi zahvalnosti s. Provincijalke i preporuke za molitvu. 

A kako se razići a ne obilježiti zajedničkom fotografijom. Naša s. Milana fotkala je tijekom dana pa ovo bijaše još uskličnik za kraj uz pozdravnu pjesmu Gospi. Zahvalni Njoj, Majci nebeskoj, s. Tereziji provincijalki koja je sve osmislila i nenametljivo vodila korak po korak uz podršku sestara koje su joj bile pri ruci. Jasno a kako drugačije!? To je naš zajednički dan zahvalnosti Malom Isusu,  Gospi i sv. Josipu. Molili smo ih za puno toga što smo imali u srcu po zagovoru našeg sluge Božjeg Josipa Stadlera, koji je slaveći Imendan u nebu, bio sigurno zadovoljan jer njegove Stadlerovke traže za svoje poslanje pomoć od Boga a ne od prolaznosti… Odlazeći prema svojim prijevoznim sredstvima, čuli smo riječi hodočasnika koji laganini tijekom dan mole, dolaze i odlaze:“ Sestre Bog vas blagoslovio, molite za nas. Vi ste Božje!“ Ja bih završila osobnom zaključnom misli i često je razmotrimo:“ Udomimo Isusa u srcu i neka on govori kroz naš glas, radi našim rukama, hoda našim nogama, misli našim mislima.“                                                                                                                                           

 s. M. Dolores Brkić          

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve