Slavlje Svetog Rafaela s djecom i roditeljima Petak, 29. 9. 2017.

Obilježavanje blagdana sv. Rafaela u samostanu sv. Josipa započeo je, 29. 9. 2017., obraćanjem  s. Marije  Ane Kustura provincijalne glavarice sestara Služavki Malog Isusa roditeljima  djece koja pohađaju naš vrtić . Roditelje je obavijestila o personalnim promjenama u vrtiću,  o promjenama u djelovanju vrtića po pitanju kolektivnog godišnjeg odmora koji je podijeljen na zimski i ljetni dio podjednako.


Zatim je uslijedila duhovna obnova za roditelje koju je predvodio fra Velimir Bavrka – viteški župnik.

Na početku župnik svog obraćanja župnik je izrazio dobrodošlicu u radost u odazivu na duhovne stvarnosti.  Na početku je pozvao sve prisutne da život  počnemo shvačati kao jednu istinu, kao realnost svoga života i prestanemo prebacivati krivnju jedni na druge, majka na oca i obrnuto, nego da uzmemo odgovornost  za svoje čine u svoje ruke.

Pročitao je  tekst pod naslovom Razgovor između čovjeka i Boga.

Da si ti roditelj, upitao je čovjek koje bi ti životne  poruke želio da djeca nauče?

Bog odgovara:

  • Da nauče da nikog nemogu prisiliti da ih voli;
  • da nauče da nije najvrjednije ono što imaju, nego tko su u svom životu;
  • da nije bogat onaj tko najviše ima, nego onaj kome najmanje treba...

Ljudi će zaboraviti što ste rekli, oni će zaboraviti što ste učinili za njih, Ali nikad neće zaboravit  kakve ste osjećaje u njima probudili. To će reći kakve smo tragove ostavili za sobom, jesmo li koga potaknuli da razmisli o svom životu i da krene drugačije živjeti.

Zatim smo se preselili u kapelicu gdje smo nastavili sa svetom Misom. Uz fra Velimira koncelebrirao je don Giuseppe Trentadue tajnik  nuncija BiH  u vatikanskoj ambasadi.

Pod misom su pjevala djeca u zajedništvu sa tetama i svojim roditeljima. Kapelica je bila puna roditelja, braće i sestara djece.

U kratkoj propovijedi fra Velimir je dotaknuo sljedeće: Danas je jako bitno kakva nam je obitelj, da li vlada sklad ili svatko drži svoju stranu.  Obitelj je najugroženija struktura u društvu. Roditelji su prezaposleni, radi se i nedjeljom, obiteljskih ručkova više nema, nego se ide u restorane, dok djecu stavljamo po igraonicama da se mi malo odmorimo. Kod roditelja vrijedi slogan današnjice: Kud svi tamo i moje dijete. Ako jedan roditelj ne može kontrolirati svoje dijete, neznam što se stvarno može dogoditi? Ako si odgovoran roditelj, i ako ti je srce ispunjeno Bogom koji ljubi, ti ćeš znati u ljubavi odgojiti svoje dijete za ovaj život.

Na kraju svete Mise tete su podijelile kolačiće roditeljima koje su sami pravili u vrtiću.

Hvala ti sv. Rafaele što nas voliš i štitiš, te pratiš na našim putima.

s. M. Klara Jerković, SMI 

  Vijesti - Sve