Putujuća izložba Stadleru u čast Petak, 25. 1. 2019.

U izložbenom paviljonu Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ u Kiseljaku otvorena je 23. siječnja putujuća izložba reprodukcije fotografija koje govore o životu i djelovanju sluge Božjega Josipa Stadlera.


Izložba je postavljena u organizaciji Srednje škole, HKD-a Napredak podružnica Kiseljak, sestara Služavki Maloga Isusa i Prijatelja Maloga Isusa koji su zaslužni za ostvarenje projekta putujuće izložbe posvećene prvom vrhbosanskom nadbiskupu u njegovoj jubilarnoj godini (2018.) u kojoj su obilježene njegove tri značajne obljetnice: 175. rođenja i krštenja, 150. svećeništva i 100. obljetnica smrti. Uz prigodnu riječ, izložbu je otvorio postulator kauze sluge Božjega Stadlera mons. Pavo Jurišić.

Otvorenju izložbe prethodio je prigodni program koji je bio posvećen nadbiskupu Stadleru.

Goran Totica i Vlado Kudić nastupili su glazbenom točkom Sluga Božji... Ivo Miro Jović je u kratkim crtama predstavio povijesni prikaz vremena u kojem je nadbiskup Stadler započeo svoj rad i djelovanje u Bosni.

Zbor mladih iz župe Imena Marijina u Gromiljaku pod vodstvom s. Jelene Jovanović i voditeljice zbora Teom Pavlović otpjevao dvije pjesme: Moj Isus... i Rijeke žive vode... Učenici osnovne škole iz Gromiljaka Iris Kunštek i Antonio Franković su recitirali pjesmu od Izidora Poljaka Ti sijač Božji. Učenica Rea Mijatović krasnoslovila je pjesmu vjeroučitelja Pere Puljića Zahvala sa rodne grude, a učenica Barbara Budimir nastupila je s glazbenim točkama Naš Bog je velik i Aleluja.

Ravnateljica Društva PMI s. M. Ana Marija Kesten je učenicima Srednje škole Miji Vučić i Luki Kneževiću uručila nagrade za osvojeno prvo i drugo mjesto na Natječaju likovnih radova na temu Sluga Božji Josip Stadler, svjetiljak koja gori i svijetli koji je organizirala Vrhovna uprava Društva Prijatelja Maloga Isusa u jubilarnoj Stadlerovoj godini.

Postulator kauze mons. Pavo Jurišić je u svom obraćanju nazočnima istaknuo duhovni lik nadbiskupa Stadlera i pozvao sve da se u svojim potrebama utječu u njegov zagovor. Na kraju obraćanja proglasio je otvorenom putujuću izložbu koja je našla svoju 10. postavku u gradu Kiseljaku kojim je prvi put prošao nadbiskup Stadler davne 1882.

Završnom riječju obratila se s. Danica Bilić, pročelnica za Prijatelje Maloga Isusa u Sarajevskoj provinciji sestara Služavki Maloga Isusa. Zahvalila je svima koji su otvorili vrata srca i sudjelovali u ovom lijepom događaju posvećenom 176. rođendanu sl. Božjega Josipa Stadlera. Posebne riječi zahvale uputila je ravnateljici škole Mirijani Medić, prof. Ivani Ribičić, mons. Pavi, sudionicima programa, te prijateljima i posjetiteljima Stadlerove izložbe.

Po završetku prigodnog programa slijedilo je razgledavanje izložbe i druženje u holu škole uz pjesmu i prigodni domjenak. (s.am)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve