Četvrtak, 14. 8. 2014.

U GROMILJAKU KOD KISELJAKA, NA UOČNICU Velike Gospe, pod svetom misom bdijenja, 14. kolovoza 2014. godine sestre Služavke Maloga Isusa, u župnoj crkvi u 17 sati slave dan redovničkog zavjetovanja: prvih svetih zavjeta, obnove privremenih zavjeta, 25 i 50 jubileja redovničkih zavjeta.


Sestre Slavljenice, u zajedništvu s drugim sestrama, pripremaju se za slavlje zavjetnog dana duhovnim vježbama od 6 dana.

SLAVLJE PRVIH SVETIH ZAVJETA

Prve svete zavjete polažu dvije sestre novakinje s. M. Sandra Kapetanović i s. M. Ana Prkić. Ovaj dan pripremale su se kroz dvije godine novicijata pod vodstvom učiteljice novakinja s. M. Marine Piljić

s. M. Sandra Kapetanović rođena je 28. lipnja 1993. godine u Fojnici, od oca Slavka i majke Slavice, rođene Iviš. Primljena je za kandidaticu sarajevske Provincije BZBDM 25. kolovoza 2008. godine. Sukladno propisima Konstitucija i Direktorija Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, pripuštena je prvim zavjetima, koje polaže 14. kolovoza 2014. godine u Gromiljaku.

O prvim svetim zavjetima kaže: Vjerujem da me Gospodine zove da budem Njegova Služavka, vjerujem da me nije pozvao da budem služena, nego da služim i već sam toliko puta iskusila da je neprocjenjiva nutarnja radost, zadovoljstvo i oduševljenje veće ukoliko proizlazi iz takvog predanog služenja, iz žrtve. … Gospodine je za mene pronašao i način kako da na Zemlji budem. Dao mi je da već ovdje živim Nebo polažući evanđeoske savjete. Dao mi je da biram između ljubavi i Ljubavi, da živim za ovaj svijet ili za Njega … To je neprocjenjiv dar.

s. M. Ana Prkić rođena je 28. veljače 1994. godine u Šantićima – Vitez, od oca Vlatka i majke Ankice, rođene Damjanović. Primljena je za kandidaticu sarajevske Provincije BZBDM 25. kolovoza 2008. godine. Sukladno propisima Konstitucija i Direktorija Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, pripuštena je prvim zavjetima, koje polaže 14. kolovoza 2014. godine u Gromiljaku.

O svom posvećenje Bogu kaže: Vjerujem da me Gospodin zove da Mu služim. Ne znam zašto, niti kako, ali time se podvrgavam Božjem planu i postajem Mu poslušna. Znam da će biti dosta iznenađenja i raznih situacija, ali stavljam se u Njegovu službu. Neka On vodi. Znam da me On ne zove da uspijem nego da budem, da budem ono što jesam i ono što On traži od mene. Ako budem, samim time sam uspjela. … Zavjeti su dar. Veliki, neizmjerni dar koji nosim u krhkim posudama svoga bića. Shvaćam ih ozbiljno, ali najprije kao sredstvo do Krista. Oni se mogu svesti na jednu riječ – ljubav. I zato me zavjeti raduju.


OBNOVA PRIVREMENIH ZAVJETA

s. Jelena Jovanović rođena je 10. rujna 1989. godine u Tuzli, od oca Aćima i majke Ljubice rođene Jozić. Krštena je u župi sv. Ante Padovanskog u Lukavcu. Primljena je za kandidaticu sarajevske Provincije BZBDM 25. kolovoza 2010. Sukladno propisima Konstitucija i Direktorija Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, pripuštena je prvim zavjetima, koje je položila u crkvi Imena Marijina, 14. kolovoza 2013. godine u Gromiljaku. Vrijeme juniorata provodi pod vodstvom učiteljice sestara juniorki. Djeluje u samostanu Egipat u Sarajevu i pohađa Teološki fakultet u Sarajevu.

Opisala je svoje prve zavjete riječima: To je čin posvećenja, u kojem se „mijenja stanje duše“, kao što lijepo reče jedna sestra. „Idemo dalje“ – da!, ali s novim naslovom i milošću za sve što nam Bog stavi na put. „Postajem časna“. To nije samo „to“. Postajem znak! Znak da je Bog živ, da nas ljubi i da za Njega vrijedi živjeti. … s pouzdanjem u Božje milosrđe, izrekoh Bogu svome zavjete i predadoh mu svu sebe s molitvom da u svakoj misli, riječi i djelu uvijek bude sa mnom i ja s Njim.

s. Stana Matić je rođena 1. listopada 1990. godine u Letnici – Vitina, od oca Vinka i majke Franicem rođene Perić. Zbog nastalih prilika Domovinskog rata, njezina je obitelj preselila u Voćin (R. Hrvatska). Primljena je za kandidaticu sarajevske Provincije BZBDM 27. srpnja 2007. godine. Prve zavjete je položila 14. kolovoza 2011. u Brodskom Vinogorju. Vrijeme juniorata provodi pod vodstvom učiteljice juniorki. Djeluje u samostanu Egipat u Sarajevu i pohađa studij pedagogije u Sarajevu. Raduje se zavjetima i zahvaljuje Bogu na daru redovničkog života.


SREBRNI JUBILEJ

s. M. Danica Bilić rođena je u Donjoj Ričici kod Gornjeg Vakufa, 7. 12. 1969. godine od oca Tomke i majke Jele, župa Skopaljska gračanica. 24. 7. 1984. godine primljena je u kandidaturu sestara SMI - Provincija: „Bezgrešnog Začeća BDM“ – Sarajevo. Prve zavjete položila je 14. 8. 1989. godine, a doživotne 15. 8. 1995. godine u Gromiljaku.

Zahvaljuje Bogu za 25 godina redovničkog života u službi Crkvi apostolskim djelovanjem vjeroučiteljice u školi i župne suradnice na župi., zatim odgojiteljice djece bez adekvatne roditeljske skrbi i djece u vrtiću. Sada djeluje na Gromiljaku u apostolatu pastoralnog centra Kuće Navještenja.

Ovim riječima opisala poziv na redovnički život: Božji glas sam čula u kršćanskoj i brojnoj obitelji. … U mojoj su župi živjele i radile naše sestre Sl. Malog Isusa. Njihov život, izgaranje, radost na licima što je bio odraz njihova života na poseban način me privlačio i interesirao. Uvijek su bile nasmijane, kad bi god dolazila k njima. Zajedno smo išle sa sestrama na duhovne vježbe u Sarajevo, što je sve pripomoglo da se odlučim nakon osmoljetke na redovnički život. I sada kad sam ja ona koja trebam danas mladom čovjeku dati zraku svijetla Božje Riječi često se sjetim one ljubavi i osmjeha sestara koje su me privlačile bliže Bogu. Molim Očinski blagoslov da me i dalje prati u mom životu, a mojim roditeljima zahvaljujem na obiteljskoj ljubavi i brizi.


ZLATNI JUBILEJ

S. M. Adelina Bošković rođena je 10. 3. 1941. godine u Crnićima kod Stolca, od oca Stojana i majke Anice. Stupila je u kandidaturu sestara Služavki Maloga Isusa 24. 10. 1962. Prve svete zavjete položila je 15. 8. 1964. godine na Kraljevcu u Zagrebu, a doživotne zavjete, također na Kraljevcu 15. 8. 1970. godine

Zahvaljuje Bogu za 50 godina redovničkog života u Družbi sestara Služavki Maloga Isusa, koje je provela u službi kuharice. Poput evanđeoske Marte, poslužuje i krijepi hranom one koji su joj povjereni. Sada je u službi kuharice u župi Prozor.

O svom redovničkom životu, jednom je napisala: Rođena sam u brojnoj kršćanskoj obitelji. Imam četiri brata i jednu sestru. Roditelji su mi umrli. Život mojih roditelja bio je mukotrpan, ali vjera u Boga uvijek je davala snage da se teškoće prebrode. Njihov primjer uvijek me je poticao na nešto uzvišenije i svetije i kad sam otišla u samostan oni su me poticali da se moram koječega odricati i žrtvovati se.

S. M. Anita Rajić, rođena je 13. 5. 1943. godine u Studenčici kod Konjica, župa Solakova Kula, od oca Jakova i majke Ivke. Ušla je u kandidaturu sestara Služavki Maloga Isusa, 16. 8. 1956. godine. Prve svete zavjete položila je 15. 8. 1964. godine u Zagrebu - Kraljevac, a doživotne zavjete 15. 8. 1970. Godine, također u Zagrebu – Kraljevac.

Zahvaljuje Bogu za 50 godina redovničkog života koji je najvećim dijelom prošao u službi katehistice na župi i u školi. Sada djeluje u sestarskoj zajednici u Doboju i uključena je u župni pastoral.

s. M. Ceciljia Topić rođena je 10. 3. 1940. Godine u Oštroj Luci kod Orašja od oca Ive i majke Pavke. Ušla je u kandidaturu Družbe sestara Služavki Maloga Isusa 21. 7. 1961. godine. Prve svete zavjete položila je 15. 8. 1964. Godine, a doživotne zavjete 15. 8. 1970. godine.

Zahvaljuje Bogu za 50 godina redovničkog života koje je provela u službi domaćinskih poslova, najvećim dijelom u službi kuharice. Sada djeluje u samostanu Doloroza u Čardaku kod Modriče u poslovima domaćinstva, prema snazi zdravlja koje joj je Bog podario.

  Vijesti - Sve