Stadlerovo u studenom 2022. Utorak, 8. 11. 2022.

U utorak, 8. studenog 2022. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježen je Stadlerov dan. Sveto misno slavlje, kojemu je prethodila krunica, predslavio je katedralni župnik don Oliver Jurišić u koncelebraciji sa vlč. Markom Stanušićem i đakonom Darkom Endrichom. Krunicu, pjevanje i čitanje animirale su Sestre Služavke Maloga Isusa i kandidatice.

Nakon misnih čitanja u prigodnoj propovijedi don Oliver je govorio o koristoljublju: „Danas čovjeka kad gledamo vidimo koliko je zapravo koristoljubiv, ne samo da gledamo  na nekoga tko je materijalno koristan, nego na nekog koliko može raditi. Obično se gleda na mlade/zdrave na to kako su korisni, mogu raditi“. Govorio je o odnosu prema starima, bolesnima, osobama s invaliditetom. Zatim je govorio o tome kako čovjek „valja“ dok ga se može iskoristiti. Kad je osoba „beskorisna“ onda se svi odmiču od nje. Nitko se ne želi s njom susresti, nitko s njom ne želi razgovarati. Kaže današnje evanđelje: „Kad sve uradite, kad vas iskoriste recite: „Sluge smo beskorisne, učinismo što bijasmo dužni učiniti“ (Lk 17,5-10) a nije to baš tako jednostavno reći“. Don Oliver je istaknuo da svatko od nas treba biti zahvalan Bogu za ono što jest i gdje jest. „Isus nas želi poučiti da onamo gdje jesmo i u onom što radimo nikad ne postanemo oholi i nezahvalni, da ne znamo ni Bogu, ni ljudima s kojima radimo reći HVALA i pokazati neki znak zahvalnosti, ako to ne znamo, uglavnom ljude iskorištavamo i uglavnom ne vidimo svrhu onoga što radimo“. Zatim je progovorio o sluzi Božjem Josipu Stadleru koji svakome od nas može biti primjer poniznosti i zahvalnosti.

 Na kraju propovijedi don Oliver je istaknuo da uistinu jesmo sluge beskorisne jer sve što smo učinili i činimo ne činimo za sebe, ni za svoju slavu, ni za svoju čast, nego za ljude kojima smo poslani i za Crkvu.

Po završetku Misnoga slavlja na grobu sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera izmoljena je molitva za njegovo proglašenje blaženim.

s. M. Nikolina Džavić

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve