Stadlerovo u svibnju 2022. Utorak, 10. 5. 2022.

U nedjelju Dobroga Pastira, 8. Svibnja 2022., u katedrali Srca Isusova održan je Stadlerov dan. Sveto misno slavlje, kojemu je prethodila krunica, predslavio je župnik dr. sc. vlč. Oliver Jurišić. Krunicu, pjevanje i čitanje animirale su Sestre Služavke Maloga Isusa u zajedništvu s provincijskom glavaricom s. M. Ana Marijom Kesten i vrhovnom glavaricom s. M. Marijom Banić.

U prigodnoj propovijedi, vlč. Oliver je progovorio o današnjem poimanju riječi „ovca“, koja se uglavnom ističe u negativnom kontekstu kada nekoga želimo uvrijediti, kada za nekoga smatramo da nije dovoljno pametan te nam često taj odnos pastira i ovaca o kojem nam Evanđelje govori u nama izaziva otpor.

Nadalje, vlč. Jurišić je istaknuo kako nisu pastiri samo biskupi i svećenici, nego smo svi mi pastiri jedni drugima, posebno roditelji svojoj djeci: „Nemojmo zaboraviti, bez obzira na stalež, bez obzira na poslanje i službu koju obavljamo, svi smo mi pastiri. I onako kako jedni druge odgajamo i poučavamo, takva nam je i Crkva i tako drugi Crkvu vide“ kazao je vlč. Oliver. Vlč. Oliver je također napomenuo kako smo često skloni gledati samo ono negativno u Crkvi i na pojedinim lošim primjerima pastira generalizirati da su svi pastiri loši: „i kao da ne vidimo i kao da smo slijepi koliko ima dobrih pastira u Crkvi, koliko ima dobrih ovca u Crkvi, koliko ima onih koji za Crkvu žive, za crkvu rade, za Crkvu mole i zahvaljujući njima Crkva opstaje“. Na kraju propovijedi, vlč. Oliver je istaknuo primjer sluge Božjega Josipa Stadlera kao dobroga pastira koji je živio za Crkvu, koji je mnogo toga sagradio i mnogo dobra učinio za našu mjesnu Crkvu, te je dodao: „On je bio istinski pastir. Prije svega zato što je slušao glas Dobrog Pastira koji ga je poslao, ali i zato što je taj nadbiskup, možda za razliku od nas, u Crkvi vidio više dobra i svetoga nego što mi vidimo“.

Na kraju misnoga slavlja na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera izmoljena je molitva za njegovo proglašenje blaženim.

Nikolina Cvitanović, postulantica

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve