Sudionice duhovnih vježbi na Utemeljiteljevom grobu Srijeda, 8. 5. 2013.

Svakog osmog u mjesecu u Vrhbosanskoj je nadbiskupiji Stadlerov dan, dan kada se cijela nadbiskupija ugleda u svoga prvog nadbiskupa i moli za njegovo proglašenje blaženim. Budući da se ove godine slavi 170. obljetnica rođenja i krštenja našeg Utemeljitelja – sluge Božjega nadbiskupa Stadlera – te 95. obljetnica njegove smrti, sarajevska Provincija sestara Služavki Maloga Isusa je odlučila svake duhovne vježbe započeti na Utemeljiteljevom grobu. Tako je bilo i svibanjskog Stadlerovog dana 2013. godine. Prije šestodnevnog duhovnog hoda 28 sudionica duhovnih vježbi, kao i ostale sestre sarajevskih zajednica, hodočastile su na Utemeljiteljev grob.


Večernje misno slavlje u sarajevskoj prvostolnici predslavio je mons. dr. Pavo Jurišić – postulator kauze za proglašenje blaženim Sluge Božjega nadbiskupa Stadlera, uz koncelebraciju preč. Marka Zubaka – rektora Vrhbosanskoga bogoslovnoga sjemeništa, vlč. Žarka Ošapa – duhovnika u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, vlč. Damira Ivanovića – ekonoma i prefekta u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, vlč. Ive Jezidžića – ravnatelja Radio Marije BiH, vlč. David Lenin Trujilo Regalado – katedralnog kapelana, te vlč. Marina Marića – đakona. Uz mnogobrojne sestre Služavke Maloga Isusa misnom slavlju su nazočile i sestre drugih redovničkih zajednica, te vjernici sarajevskih župa. Svojim sviranjem i pjevanjem misno slavlje su uveličali bogoslovi Vrhbosanskoga bogoslovnoga sjemeništa.

U svojoj propovijedi mons. Jurišić je najprije progovorio o crkvi sv. Petra od pijetlova pjeva u Jeruzalemu, a potom se usmjerio na naša zatajenja i na snagu Duha Svetoga koja nas osposobljava da budemo istinski svjedoci. Progovorio je i o Pavlovom nastupu u Ateni, te o ljudima današnjice kojima je Bog postao „nepoznatim bogom“. Podsjetio je da je prije stotinu godina o tome govorio i Sluga Božji nadbiskup Stadler koji napisa: „Kao što zaslijepljeni zakonoznanci zatvoriše oči pred očitom istinom te ustaše na Krista govoreći: On vara narod, zavodi svijet, jer se gradi Sinom Božjim: tako i sada mnogi zakonoznanci i drugi ljubitelji ovoga svijeta stavljaju Isusa Krista pred svoj sud, oni ga optužuju, oni mu sude oduzimajuć mu sad jedan sad drugi dio njegove časti, ili ga sasvim niječu. Ni jedno Isusovo načelo, ni jedna njegova ma kako temeljita nauka, ni jedna njegova ustanova ni zapovied ne osta čitava.“ Mons. Pavo je ustvrdio da nam je zato potrebna pomoć Duha, jer kako napisa Stadler „kad on koga učini svjedokom za Krista, ulijeva u dušu njegovu svjetlo i ljubav. Zato su u istinu samo oni pravi svjedoci Isusa Krista, kojima je Duh Sveti užgao srce ognjem ljubavi k Isusu Kristu. Što više tko Isusa Krista ljubi, to gorljivije ustaje u obranu njegovu“.

Na kraju misnoga slavlja svi su se uputili na grob našega Utemeljitelja – sluge Božjega nadbiskupa Stadlera – gdje smo zajednički izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Sa Stadlerovog groba mons. Jurišić je podijelio blagoslov i pomolio se za one koji od Boga mole milost po zagovoru sluge Božjega nadbiskupa Stadlera. Nakon misnog slavlja sudionice duhovnih vježbi su se uputile u Kuću Navještenja na Gromiljak gdje će ih duhovno voditi p. Luka Lučić.

  Vijesti - Sve