Susret kućnih predstojnica Nedelja, 14. 2. 2016.

Susret kućnih predstojnica splitske provincije sv. Josipa bio je 13. veljače 2016. u provincijalnoj kući sv. Ane u Splitu.

Susret je započeo molitvom nakon čega je provincijalka Annmarie Radan pozdravila sve prisutne sestre te presjednika KVRPP fra Juru Šarčevića i zamjenicu časne majke s. Vesnu Mateljan.


S. Vesna je prenijela pozdrave i poruku č. majke Radoslave Radek te se u kratkom izlaganju osvrnula na poruku pape Franje osobama posvećenog života s audijencije koja je bila u Vatikanu uoči Svijećnice ove godine, a prigodom završetka Godine posvećenog života .Papa Franjo je svoje poruke izrazio u tri točke.

1. Proroštvo-posvećene osobe trebaju biti danas u svijetu proroci tj. svjedoci tražeći u svakom trenutku volju Božju po poslušnosti koja izvire iz srca, a ne iz straha pred autoritetom.

2. Blizina-papa nas poziva na duhovnu i materijalnu blizinu najprije braći i sestrama u svojoj zajednici, a onda svim ljudima. Osobito se osvrnuo na misijsko djelovanje gdje se najbolje očituje blizina siromasima.

3. Nada-u nedostatku zvanja papa primjećuje kako dolazimo u kušnju da gubimo nadu, a uhvatimo se novca koji će nam  osigurati starost. Trebali bi staviti svu svoju nadu u Gospodina i žarko iz srca moliti za podmladak poput Ane Samuelove majke.

Papa je zaključio svoje izlaganje zahvaljujući na neki način redovnicama što postoje jer što bi bila Crkva rekao je on da nema časnih sestara koje su u bolnicama, zavodima, župama, gradskim četvrtima u misijama pa i na grobljima gdje su mnogi kao mučenici izvan svoje domovine dali svoj život za Gospodina.

 Fra Jure Šarčević je u svom izlaganju pokazao:

1. priliku za novi početak-ukazao je na krizu redovničkog života i načine kako odgovoriti na tu krizu. Predočio nam je i prave putove kako bi smo mogli biti autentični i živjeti milost svojih utemeljitelja.

2. svjedočanstvo redovničkog života očituje se kroz zajedništvo po modelu Presvetog Trojstva  i poslanju zajednice. Papa Franjo kaže  da su redovnici i redovnice "prekaljeni u zajedništvu". Iz te perspektive se rađa novi pogled na svijet kojega gledamo Božjim očima.

Nakon kratke pauze fra Jure  nam je predočio dokument "Smjernice za upravljanje dobrima u Ustanovama posvećenog života i Družbama apostolskog života." Naglašeno je da materijalna sredstva trebaju biti izvor zajedništva, a ne podjele. Dokument ističe transparentnost i budnost u upravljanju dobrima. Potrebna je pravičnost i sudioništvo, solidarnost, odricanje i suodgovornost.

Nakon ovog predavanja uslijedila je diskusija.

  Vijesti - Sve