“Tebi dar od mene” - misijska izložba Srijeda, 4. 12. 2013.

„Tebi dar od mene“, naziv je petnaeste misijske izložbe koju su organizirale sestre Služavke Maloga Isusa i Prijatelji Maloga Isusa od 30. studenog do 4. prosinca 2013. godine u Kući Navještenja u Gromiljaku. Sve prihode ove izložbe sestre posvećuju sirotištu „kardinal Stepinac“ na Haitiju, u glavnom gradu Port-au-Princeu, kamo početkom iduće godine odlaze u misije dvije sestre Služavke Maloga Isusa: sestra Liberija Filipović i Ana Uložnik.


Sirotište je utemeljio vlč. Giordano Belanich, svećenik hrvatskih korijena s prebivalištem u Americi, nama u BiH poznat i kao osnivač humanitarne organizacije Croatian Relief Services (CRS).

Kako se s. Liberija i s. Ana u Haiti ne bi zaputile praznih ruku, pobrinut će se brojni prijatelji misija i svi ostali plemenita srca koji će podržati ovu misijsku izložbu. Uz prigodni program što ga je vodila Dragana Sivonjić, glavna i odgovorna urednica Radio Vitez, izložbu je svečano otvorio 30. studenog u 15 sati don Ivan Štironja, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH.

Okupljenima na svečanosti otvorenja Misijske izložbe, uz ostale, obratila se i sestra Admirata Lučić, provincijalna glavarica sestara Služavki Malog Isusa u BiH. U svom govoru rekla je: „Ovogodišnja Misijska izložba koju sestre organiziraju 15 godinu zaredom po svemu je drugačija od ostalih. Naše su oči uprte u korake dragih sestara Liberije i Ane… Mi ih ne možemo pustiti same. Želimo djelima podrške krenuti s njima, biti im blizu uvijek kada ih tamošnja djeca upitaju kruha, pokrivač, bilježnicu, lijek. Neka misijska riznica u Kući Navještenja nikada ne bude prazna“. Prijatelji Malog Isusa iz Gromiljaka, pod ravnanjem s. Marinele Zeko, zajedno s bendom „Antonius“ iz Sarajeva, recitatorom Mišelom Biletićem i kreševskim pjesnikom Antom Stanićem pobrinuli su se da program svečanosti otvorenja Izložbe bude bogat i sadržajan.

U svom govoru don Ivan je posebno istakao „da sestre ne odlaze na Haiti tražiti posla, one ga imaju i ovdje. One odlaze svjedočiti ljubav Isusovu prema bratu čovjeku. Zato će im posebno biti potrebna molitvena pratnja, da tu zadaću izvrše vjerno i odano u ime Crkve, u ime Isusa“. Zaželio im je sreću i blagoslov, a sestrama Služavkama Maloga Isusa čestitao na ovom iskoraku, otvaranju misijske postaje na Haitiju. On je nakon proglasa otvorenja misijske izložbe upalio prvu adventsku svijeću i predao je obitelji Budimir iz župe Gromiljak s petoro djece. Oni su s upaljenom svijećom ušli u izložbenu dvoranu i njezinim svjetlom obasjali sve darove i posjetitelje koji će otvoriti svija srca i kupnjom izložbenih darova pomoći djecu u sirotištu na Haiti.

U dalekom Haitiju, najsiromašnijoj zemlji zapadne hemisfere, koju je uz razne druge nedaće s kojima se godinama nosi kao što su siromaštvo, nezaposlenost i oružani sukobi, dodatno je osiromašio razoran potres koji se dogodio početkom 2010 godine. U izuzetno snažnom potresu jačine 7 stupnjeva po Rihteru smrtno je stradalo 300 tisuća ljudi, više od milijun je ostalo bez krova nad glavom. U zemlji s oko 10 milijuna stanovnika, većinom Katolika, dakle s oko tri puta brojnijom populacijom od BiH, i danas se živi izuzetno teško. Dvije trećine stanovništva pokušava preživjeti od poljoprivrede, polovica je nepismena, a svako drugo dijete nije u mogućnosti završiti ni obvezno osnovno obrazovanje. Uz bolesti poput kolere koje od potresa haraju Haitijem, bez krova nad glavom i osnovnih uvjeta za život, mnoga djeca u ovoj dalekoj zemlji sanjaju o barem jednom obroku na dan.

Ana Popović

  Vijesti - Sve