XX. susret Društva Prijatelja Malog Isusa Sarajevske provincije “Imaj srce…” Ponedjeljak, 17. 9. 2018.

U Sarajevu je 15. rujna 2018. u katedrali Presvetog Srca Isusova održan XX. susret Društva Prijatelja Maloga Isusa Sarajevske provincije pod nazivom „Imaj srce“...


Okupljanje vjernika počelo  je u 10 sati kada je don Ivan Bebek, župnik župe Prisoje, pozdravio i blagoslovio sve hodočasnike koji su također imali priliku za sv. ispovijed.

Bili su tu simpatizeri, podupiratelji i članovi Društva PMI iz župa: Voćin, Lug Brankovići, Neum, Maglaj, Gromiljak, Prozor, Vitez, Sarajevo, Prisoje...

Riječi pozdrava i dobrodošlice svima su uputile s. M. Suzana Malešić, zamjenica provincijske glavarice, u ime sestre provincijalke M. Marije Ane Kusture, zatim s. M. Anđelina Perić, članica vijeća Vrhovne uprave, u ime časne majke s. M. Marije Banić i cijelog vijeća.

Sveto misno slavlje počelo je u 10.30, a predvodio ga je vlč. Bojan Ivešić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, u koncelebraciji s više svećenika.

Posebno je pozdravio sve okupljene u ime kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa.

U propovijedi je podsjetio na blagdan Gospe Žalosne koja se slavi upravo 15. rujna, Gospe koju je osobito štovao Sluga Božji Josip Stadler, utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa.

Sve članove Društva PMI pozvao je na poštovanje drugoga, koje se često u današnjem svijetu gubi, zatim na povjerenje koje bismo svi trebali imati u Boga, te na istinsku i vjerodostojnu ljubav kojom postajemo svjedoci Kristovi u svakodnevnom životu.

U molitvi vjernika i prinosu darova sudjelovali su predstavnici Društva PMI pojedinih župa iz cijele Sarajevske provincije, a zatim je s. M. Danica Bilić, pročelnica Vijeća PMI Sarajevske provincije, uručila Stadlerovu dječjem domu „Egipat“ poseban dar članova Društva u okviru akcije „Projekt našeg srca“.

Nakon sv. mise bilo je svečano primanje novih članova u Društvo PMI te obnova obećanja svih postojećih članova.

Slijedila je stanka za objed i odmor, a zatim je program u 14 sati nastavljen.

S. M. Danica Bilić još jednom je u neposrednom i radosnom susretu s vjernicima pozdravila sve članove Društva, navodeći pojedinačno župe iz kojih su stigli i otkrivši da će se sljedeći susret održati u župi Prisoje, što je popraćeno velikim pljeskom.

Don Jakov Kajinić, duhovnik na Vrhbosanskoj bogosloviji, također član Društva,  predvodio je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu uz glazbenu pratnju zbora mladih iz župe Prisoje, koji su pjevali i na sv. misi.

Nakon klanjanja svoja svjedočanstva vjere iznijeli su članovi Društva.

Mladi student Boris Dragojević radosno i otvoreno progovorio je o trenutcima kada je Božja providnost u njegovu životu bila očigledna, pozvavši sve vjernike da daju svijetu najbolje od sebe, tj. da budu neumorni svjedoci vjere u svakidašnjem životu.

Vlč. Miroslav Agostini, svećenik u mirovini, još jednom je istaknuo Slugu Božjega Josipa Stadlera kao putokaz istinskog kršćanskog življenja svim vjernicima.

Gospođa Radmila Dadić je napomenula kako život neizbježno nosi križeve i situacije koje je ponekad teško razumjeti, ali moramo znati prihvaćati Božju volju i živjeti u znaku ljubavi.

Svjedočio je i don Ivan Bebek, župnik župe Prisoje, ali i član Društva PMI, progovorivši kako je njegova suradnja sa sestrama Služavkama Maloga Isusa započela dok je još bio župnik u Domanovićima, odakle je i s. Ivka Martinović, odnedavno u novicijatu Družbe sestara SMI.

S. M. Danica Bilić na kraju je pozvala i M. Anu Mariju Kesten, ravnateljicu Društva, da uputi završnu riječ.

Ona je okupljenim članovima Društva poručila da su produžena ruka sestara u apostolatu i molitvi. Kolika je snaga molitve slikovito je dočarala prisjetivši se drage izreke koja kaže da „molitva ima tako velike ruke da može zagrliti prijatelja na drugom kraju svijeta“. Pozvala je zatim sve vjernike da budu radosni svjedoci vjere u svojoj svakodnevici poželjevši im sretan i blagoslovljen povratak kući.

Na kraju svečanog susreta svi nazočni pomolili su se na grobu Sluge Božjega Josipa Stadlera za njegovo proglašenje blaženim i moleći se za njegov zagovor kod Boga.  (I.K)

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve