Zbor mladih na duhovno-rekreativnom susretu u Šiljevištu Nedelja, 13. 11. 2022.

ZBOR MLADIH NA DUHOVNO-REKREATIVNOM SUSRETU U ŠILJEVIŠTU


U petak 11. studenoga 2022. zbor mladih i animatori župe Presvetog Srca Isusova iz Prozora uputili su se prema Šiljevištu kod Ljubuškog, u rodno mjesto sluge Božjega Petra Barbarića.

Trg dr. Josipa Stadlera ispred župne crkve u Prozoru u poslije podnevnim satima bio je ispunjen mladima koji vole pjevati i svirati, te na taj način slaviti Boga. Predvođeni s. Marinelom Zeko, voditeljicom zbora uputili su se prema odredištu.

Ovom susretu i druženju radovali su se i s nestrpljenjem ga iščekivali. U autobusu nije nedostajalo molitve, pjesme i ugodnog razgovora.

Pri dolasku u Šiljevište primijetili smo lijepo uređen prostor i okoliš koji nam daje povratnu informaciju da je ovo mjesto privilegirano za mir i opuštanje. Dočekali su nas ljubazni domaćini vlč. Josip Marković  sa sjemeništarcima i animatorima iz Travnika KŠC „Petar Barbarić“.

Iza smještaja  po sobama pošli smo na večeru koju su za nas pripremile vrijedne domaćice.

Nakon tjelesne okrijepe uslijedilo je upoznavanje kroz zanimljivu igru. Iza zanimljivog upoznavanja uslijedila je prva radionica koje su vodili animatori. Dakle, mladi su ovu večer imali priliku uživati u bogatom programu. Ove radionice i edukativne igre pomažu mladima u razvijanju memorije, fizičke kondicije i osjećaja za druge. Cilj ovih susreta i rada s mladima je doprinos svakoj zajednici.

Mladi župe Prozor doista su uključeni u svojoj župi u različitim aktivnostima, pjevanjem, sviranjem, animiranjem i socijalno-karitativnom aktivnostima.

Dan smo završili zahvalnom molitvom za sve milosti koje smo doživjeti. Večernja molitva bila je prigoda da svatko uđe u svoju nutrinu i da se tu susretne sa svojim prijateljem Isusom.

Drugi dan našeg boravka započeli smo jutarnjom molitvom i svetom misom koju je predslavio vlč. Josip Marković a pjevali su okupljeni mladi. Poslije doručka uslijedila je druga radionica gdje su aktivno sudjelovali svi mladi. Bogati jutarnji program trajao je do 13 sati. Svoj boravak u Šiljevištu završili smo ručkom i zahvalom za sve što smo u ova dva dana doživjeli.

Naše slijedeće odredište bio je vodopad Kravice kod Ljubuškog. Kravice se nalaze na rijeci Trebižat. To je jedinstvena prirodna ljepota.

Nakon razgledanja vodopada, naše odredište bio je samostan i crkva svetog Ante na Humcu.  Posebno nas raduje da smo imali prigodu razgledati najstariji muzej u Bosni i Hercegovini. Osnovan je godine 1884. U ovom muzeju nalazi se i Humačka Ploča iz XII st. To je najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku. Osim Humačke Ploče imali smo prigodu vidjeti i druge vrijedne eksponate.

Puno je osoba koje su nam omogućile da ova dva doživimo, čuvamo u lijepom sjećanju i bogatom iskustvu. Posebnu zahvalnost dugujemo vlč. Josipu Dediću koji je dao svoj veliki doprinos u organizaciji u svakom pogledu.  

Želimo zahvaliti i Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „ Ivan Pavao II“ koji već duži niz godina raspisuje natječaj – gruntove za  mlade. U kojima materijalno pomažu mladima da apliciraju za projekte.

Osim ovog susreta treba spomenuti da su od ovih sredstava organizirana još dva duhovna rekreativna susreta za djecu. Prvi je održan 2. rujna za djecu od prvog do četvrtog razreda na imanju Jurić u Ljubumcima. Drugi je održan 10. rujna za djecu od petog do devetog razreda u župi.

Ovi susreti koji se organiziraju za djecu i mlade od velike su važnosti za djecu i one koji s njima rade. To je darovana i uzvraćena radost.

s. Marinela Zeko

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve