Blagoslov spomen kuće sluge Božjega dr. Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Blagoslov spomen kuće sluge Božjega dr. Josipa Stadlera u Slavonskom Brodu

Četvrtak, 24. 5. 2018.

U četvrtak, 24. svibnja 2018. god. u Brodskom Vinogorju, naselju na sjeverozapadnom, rubnom dijelu Slavonskog Broda, upriličeno je slavlje blagoslova novoigrađenog centra i spomen kuće u čast sluge Božjega, prvog Vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera, koji je prije 175 godina rođen u tom gradu. Obred blagoslova i euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup i metropolita Vrhbosanske nadbiskupije Vinko kardinal Puljić uz suslavlje đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita mons. Đure Hranića i željezanskog biskupa mons. Egidija Živkovića, te 17 svećenika i asistenciju jednog đakona.


Na Svetoj misi sudjelovale su brojne sestre Služavke Maloga Isusa iz Sarajevske, Zagrebačke i Splitske provincije sa svojim provincijalnim glavaricama ili njihovim predstavnicama, a na čelu s vrhovnom glavaricom s. M. Radoslavom Radek. Potom, redovnice iz drugih redovničkih zajednica, članovi Društva Prijatelja Maloga Isusa, djeca Stadlerova dječjeg Egipta iz Sarajeva i drugi vjernici iz Hrvatske, BiH. Iz Sarajeva je došla i veća grupa hodočasnika predvođena katedralnim župnikom i sarajevskim dekanom mons. Markom Majstorovićem Bilo je to i njihovo zavjetno hodočašće o 100. obljetnici smrti sluge Božjega Josipa Stadlera, čiji su posmrtni ostaci nalaze u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Riječi dobrodošlice svima uputio je na početku slavonskobrodski dekan preč. Ivan Lenić izrazivši svoju radost i zahvalnost za ovaj događaj. Na samom početku euharistijskog slavlja kardinal Puljić je blagoslovio novu kapelicu koja će osim sestarskoj zajednici za molitvu služiti i drugim vjernicima. U svojoj homiliji nadbiskup je naglasio da Stadlerova baština ima veliko značenje za Crkvu u Hrvatskoj i u BiH, te je uputio poziv svima „da nam sluga Božji Josip Stadler ne bude samo simbol, nego i nadahnuće da shvatimo da nam Božje lice valja prepoznavati u svakom čovjeku, onako kao je to Stadler činio“. Sestrama Služavkama Maloga Isusa poželio je da im slavljenje Stadlerovih obljetnica: 175. rođenja i krštenja, 150. svećeništva i 100. obljetnica smrti, u ovoj godini, pomogne da prepoznaju korijenje iz kojeg su nikle, da se nadahnjuju na karizmi koju im je Utemeljitelj ostavio, te da s ljubavlju i dalje služe Malome Isusu. Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je blagoslov ostalih prostorija Centra i samostana u kojem će živjeti zajednica sestara.

Riječi zahvale na kraju uputila je s. Maria Ana Kustura, provincijalna poglavarica Sarajevske provincije istaknuvši posebno one koji su duhovno i materijalno pomogli izgradnju ovog zdanja koji će služiti promicanju duhovnosti, lika i djela sluge Božjega Josipa Stadlera.

Pozdravnu riječ uputili su nadbiskup Hranić i biskup Živković, veliki donator u gradnji Centra, koji je tom prigodom sestrama darovao i prelijepu monstrancu.

Liturgijsko pjevanje tijekom Misnog slavlja animirala je Muška pjevačka skupina "Veseli šokci" iz Brodskog Vinogorja.

Slavlje je nastavljeno u dvorištu novoizgrađene spomen kuće uz domijenak, druženje i pjesmu.

s.j

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve