Bog je u zajedništvu i molitvi prisutan u obitelji

Bog je u zajedništvu i molitvi prisutan u obitelji

Nedelja, 24. 2. 2019.

U subotu 16. 02. 2019., 26 djevojaka iz Livna i okolice (Livno: Zgona, Rapovine, Brina, Komorani; župa Ljubunčić; župa Čuklić: Ćosanlije, Tribić, Orguz, Lipa), okupilo se u našem duhovnom centru „Kuća Djeteta Isusa“ u Livnu, na duhovnu obnovu. Duhovnu obnovu su pripremile i vodile s. Matea Periš i s. Jelena Marević.


Kroz ovu duhovnu obnovu razmišljali smo kako je Bog prisutan u zajedništvu i molitvi u obitelji. Ovo razmišljanje provukli smo kroz evanđeoske događaje koji nam govore o Isusu koji je bio potreban obitelji, koji je rastao u mudrosti, dobi i milosti u obitelji kao pravi Čovjek, ali se u isto vrijeme Njegovo božanstvo ničim nije umanjilo. Isto tako koliko je Sveta Obitelj obrdžavala Zakon, odlazila u Hram, njegovala molitvu i to joj je davalo snagu u svim, ljudski gledano, nerazumnim situacijama kroz koje su prolazili od samog utjelovljenja do Isusove smrti, uskrsnuća i uzašašća.

Po Isusovom primjeru i primjeru Svete obitelji, trebali bi rasti mi i naša obitelj. Je li to danas u ovom svijetu moguće? Kroz razgovor smo došli do zaključka da je moguće, iako nije lako. Ipak, ako se u obitelji oslonimo na Boga i dozvolimo Mu da On ima svoje mjesto u našoj obitelji, tada to nije teško, odnosno, sve što je teško poprima svoj smisao u Bogu.

Isus nas je naučio molitvu Očenaš jer nije želio da blebećemo, nego nas je uputio kako moliti. Zajednička molitva u obitelji je važna, a kroz razgovor djevojke su rekle kako se u njihovim obiteljima moli zajedno, što im pruža sigurnost kroz život i životne poteškoće. Ovo je zajednička snaga koja je svima potrebna, jer obitelj koja moli zajedno, zajedno ostaje.

Nakon razmišljanja uslijedio je rad u grupama. Bilo je to konkretno razmišljanje o zajedništvu i molitvi u obitelji.

Izmolivši sa sestrama srednji čas, okrijepili smo i svoja tijela za zajedničkim stolom.

Nakon rada, molitve i okrijepe, uslijedio je izvještaj o radu u grupama, kroz koji smo još više učvrstili svoje razmišljanja o važnosti zajedništva i molitve u obitelji, te kako kroz to osjećamo Božju prisutnost i Božju snagu.

Završivši radni dio uslijedila je kreativna radionica na kojoj su djevojke ukrašavale prigodne križeve i izrađivale ogrlice, koje su ponijele svojim kućama kao uspomenu na ovaj susret. Ovaj dio duhovne obnove uvijek je još jedan način opuštanja, blizine i boljeg upoznavanja naših djevojaka.

Svaki duhovni susret dobiva svoj potpuni smisao sakramentom pomirenja i Euharistijskim slavljem koje smo ovaj put slavili zahvaljujući fra Marinku Baotiću, meštru novaka. Fra Marinko nam je uputio prigodnu i zanimljivu propovijed te nas potakao da kroz svoj život dublje razmišljamo o svom odnosu prema Bogu i bližnjem, te da budemo zahvalni na svojoj obitelji.

Ovu duhovnu obnovu smo završili u slatkom ozračju, okrepljujući se slatkim palačinkama sa sladoledom. Na kraju ovako radnog dana, potreban je sladak završetak.

Djevojke su se razišle sretne, zadovoljne, duhovno okrjepljenje i obogaćene novim spoznajama i prijateljstvima. Za ljepotu i uspješnost ovog susreta zahvaljujemo sestrama u „Kući Djeteta Isusa“: s. Sandri Midenjak, kućnoj predstojnici, s. Neveni Cvitanović i s. Ines Marić.

Kao zaključak ove duhovne obnove podijelit ćemo s vama produbljenu molitvu Očenaš ovih dragih djevojaka:

 

Oče naš – Oče moj, Oče mojih roditelja, moje braće i sestara, Oče cijele moje obitelji. Budi uvijek naš Otac, a mi ćemo biti Tvoja ljubljena djeca.

Koji jesi na nebesima – koji si na nebu i među svima nama.

Sveti se Ime Tvoje – neka Tvoje Ime bude sveto, uvijek hvaljeni i slavljeno u mojoj obitelji. Neka Tvoje Ime bude veliko među nama i neka se proslavi u našim životima.

Dođi Kraljevstvo Tvoje – neka Tvoje Kraljevstvo siđe u moju obitelj, neka vlada među nama i neka živi u nama.

Budi volja Tvoja – neka Oče uvijek bude Tvoja volja jer visoko je nebo iznad zemlje i Tvoji putevi su iznad naših putova i Tvoje misli iznad naših misli. Zato, neka bude kako Ti želiš, a ne kako ja hoću.

Kako na nebu, tako i na zemlji – neka mir s neba siđe na moju obitelj, neka vlada među nama i živi među nama, kako bi ova zemlja postala jeda lijepi odraz neba.

Kruh naš svagdanji daj nam danas – neka nitko na svijetu ne bude gladan kruha, a osobito onog božanskog kruha koji si nam dao, kojim hranimo naše duše za susret s Tobom.

I otpusti nama duge naše – oprosti nam Oče što smo sagriješili protiv Tebe, sebe i drugih i daruj nam milost da spoznamo svoje grijehe.

Kako i mi otpuštamo dužnicima našim – oprosti nam onako mi opraštamo drugima, svojoj obitelji, svojim bližnjima.

I ne uvedi nas u napast – ne dopusti Oče da moja obitelj poklekne zlu. Ne daj da uđemo u napast i da nas zli zavede.

Nego izbavi nas od zla – Oče naš i kad se udaljimo od Tebe, kad upadnemo u zlo, molim Te oprosti nam i izbavi mene i moju obitelj.

Amen – tako neka bude zauvijek u mom životu i mojoj obitelji.

s.J.M.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve