Sprovod s. Romane (Matuše) Tomašević

Sprovod s. Romane (Matuše) Tomašević

Četvrtak, 21. 2. 2019.

S. M. ROMANA (Maša) Tomašević, rođena  je 29. siječnja 1934. god. u Gali kod Sinja, od oca Nikole i majke  Anđe  r. Jagnjić.  U Družbu je primljena 15. svibnja 1954. god. u Samoboru, gdje i ulazi u novicijat slijedeće godine.  Prve redovničke zavjete položila je godinu dana kasnije 15. kolovoza 1956.god.  a doživotne zavjete polaže 15. kolovoza 1962. god. u Zagrebu – Maksimir.  


 Nakon položenih prvih zavjeta do danas bila je u nekoliko naših samostana u službi krojačice, a po potrebi pomaže i kod drugih kućnih poslova. Tako boravi u K. Kambelovcu od 1956. god. do 1959. god., u Vrgorcu od 1959. god. do 1966. god.  Od 1966. god. do 1967. god. u službi je sakristanke na župi u Rovinju. Godine 1967. ponovo dolazi u K. Kambelovac kao krojačica i ujedno vodi krojačku radionu do 1971. god. Istu službu obavlja u župi Sali, na Dugom Otoku od 1972. god. do 1973. god. Od 1973. god. do 1974. god. boravi u župi Cista Velika vršeći istu službu. Godine 1974. do 1978. god. imenovana je odgovornom sestrom  zajednici u  župi Pučišća, otok Brač. Nakon završene službe u zajednici sestara u Pučišćima, premještena je na godinu dana  u naš samostan u Krilu-Jesenice. Tako 1979. god. odlazi u K. Kambelovac, također godinu dana gdje pomaže u čuvati djecu u našem vrtiću. Od 1989. god. do danas boravi u našem samostanu na Šinama- Split. U ovoj zajednici također  vrši službu krojačice za sestre, sve dok nije fizički oslabila.

U nazočnosti susestara zajednice na Šinama koje su je Bogu preporučivale, nakon posljednjeg bolesničkog pomazanja i dobivanja apostolskog oprosta od sviju grijeha, Gospodinu se preselila 19. veljače  o. g. Pokopana je  21. 2. na gradskom groblju Lovrinac, nakon sv. Mise i sprovodnog obreda, kojeg je predslavio karmelićanim o. Branko Zebić u nazočnosti još nekoliko svećenika. Od s. Romane oprostila se provincijalna glavarica s. Anemarie Radan, koja je u kratkim crtama opisala redovnički život s. Romane i spomenula kako je naša Provincija obogaćena s još tri njezine sestre: s. Berandetom, s. Anom i s. Marietom. Zahvalila se vrhovnoj glavarici s. Mariji Banić koja je bila na ispraćaju, ocu Branku   i ostalim svećenicima, te rodbini, susestrama, redovnicama drugih Družbi na iskazanoj počasti i dostojnom ispraćaju s. Romane. Sestarski zbor je animirao pjevanje pod sv. Misom, kao i pslame na ispraćaju.

Neka joj Gospodin bude nagrada za život i predanje u službi Bogu i ljudima. Pokoj joj vječni!       

s. Laudes B.

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve