Dan bolesnika

Dan bolesnika

Subota, 14. 2. 2015.

„Bjeh oči slijepom i bjeh noge bogalju“ (Job 29,15)

Povodom Dana bolesnika i spomendana Gospe Lurdske, 12. veljače 2015. godine, proslavljen je 23. svjetski dan bolesnika i zdravstvenih djelatnika. U župi Imena Marijina u Gromiljaku dan bolesnika obilježen je u subotu, 14. veljače, svetom Misom koju je u dvorani Kuće Navještenja sestara Služavki Maloga Isusa u Gromiljaku predslavio vlč. Marko Mikić, vicerektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, u koncelebraciji župnika preč Marka Perića, vlč. Jakova Pavlovića i fra Vice Tomasa, župnog vikara iz Busovače.


Veliki broj bolesnika iz župe Gromiljak i okolnih župa ispunio je prostor dvorane do posljednjeg mjesta. U pozdravnoj riječi župnik Marko je srdačnim riječima pozdravio voditelja Misnog slavlja, koncelebrante, sve bolesnike, njihovu pratnju i svima zahvalio što su došli, da Bogu uputimo svoje molitve za bolesnike i sve osoblje koje o njima skrbi. Svetu misu je uzveličao skladnim pjevanjem Župni zbor pod ravnanjem s. Danice Bilić.

U svojoj propovjedi vlč. Marko je istaknuo Isusovu brigu, ljubav i milosrđe prema bolesnima, koje je liječio i hrabrio. Pozvao je i sve bolesnike da se u svojim bolestima obraćaju najprije Isusu u molitvi, a ne tek onda kad iscrpe sve mogućnosti. Mnogi, nažalost, najprije traže lijeka kod pustih travara, gatara, bioenergičara, a kad ništa ne postignu tek onda dolaze Isusu. Isus uvijek treba biti na prvom mjestu. Obiteljima koji imaju djecu bolesnu i s posebnim poteškoćama, toplo je preporučio da se takove djece ne stide, nego da ih smatraju posebnim blagoslovom i uključuju u obiteljsko zajedništvo. Osvrćući se na poruku papa Franje za 23. svjetski dan bolesnika “Bjeh oči slijepcu i bjeh noge bogalju”, naglasio je da kršćani trebaju znati očima duše u svakom bolesniku prepoznavat samog Isusa i nikada ne dopustiti da netko od bolesnih i potrebnih u našoj sredini ne doživi da ga nema tko napojiti, nahraniti i ogrijati njegov dom.

Nakon svete Mise uslijedio je kratki prigodni programa, kojeg su izveli mladi župe Gromiljak i Udruga gromiljačkih žena.

Obogaćeni i nahranjeni Riječju i Kristovim Tijelom pošli su svi zajedno u sestarsku blagovaonu, gdje je uslijedila tjelesna okrjepa i zajedničko druženje. Zaista je bilo lijepo i ugodno vidjeti radost i osmjeh na licima bolesnih i njihove obitelji u zajedništvu mladi, prijatelja Maloga Isusa, nas sestara i cijel župske zajednice. Svi su se razišli uz zahvalnost za lijepe i opuštene trenutke, drugačije od svakidašnjice.

  Vijesti - Sve