Duhovna obnova PMI Splita u Solinu

Duhovna obnova PMI Splita u Solinu

Utorak, 26. 10. 2021.

Dugo željeni dan druženja , duhovne obnove, prigodno se uklopio uz Dan osnutka Družbe. Pročelnica s. M. Dolores Brkić marljivo je sve organizirala uz podršku vijeća sestra i animatora. Znakovito je u vremenu pandemije da su mnogi imali strah sudjelovati, pojedinci zbog osobnih obiteljski razloga, neki vezani radnom obvezom. 


Najavljivana kiša ponegdje u Dalmaciji je padala ali Solin je bio vedar. Dakle, Nebo je za nas, radost je očita bila naći se zajedno i obnoviti sebe , moliti za razne nakane kao i za naše časne Stadlerovke i nova zvanja.

Okupljali smo se pred novom bazilikom sv. Obitelji na Gospinu otoku u iščekivanju svega što slijedi uz radosno pozdravljanje. Pristigli su PMI iz: Livna, Metkovića, Opuzena, Šestanovca i Katuna, Dugopolja, Jesenica, Omiša, Kaštel Novog, Splita - Pojišan i sv.Križ, Žrnovnice i Solina.    Podržati ovu duhovnu obnovu i zajedništvo došla je i provincijska gkavarica s. M.  Terezija Pervan i njezina savjetnica s. M. Brigita Rojnica.

U 11 sati  započeli smo program. Pročelnica s. M. Dolores uvela je svojim posebnim stilom u tijek meditacije i sadržaj. Molitvom i pjesmom Malom Isusu, krenuli smo u svoju nutrinu i uz popratni sadržaj prebirali smo svoje srce i dušu, svoje misli i korake… Zaustavili smo se kod skuta Gospinih … Pročelnica nas je upoznala sa nekoliko bitnih informacija …prošetali smo meditativnim načinom kroz svrhu i cilj Društva PMI-a.

Uvodnom pjesmom započeli smo molitvu Gospine krunice,  Otajstva svjetla koju su pripremili Petar i Anita Jurčević. U molitvu smo stavili sve naše članove  nazočne i odsutne, časne sestre, svećenike, naše obitelji, nova duhovna zvanja, mlade, Sinodu, bolesnike i misionare.  Pročelnica je čitala meditacije Otajstava a desetice su molile članice iz različitih skupina. U malom predahu prije sv. Mise prof. Ivan Bošnjak pjevao je Majci Božjoj. Posebnom izvedbom Ave Maria zahvalio Gospi za sve a nadasve što nam je darovala Isusa. Kroz svo vrijeme svećenici don Marko Trogrlić, don Hrvoje Relja i don Jure Vrdoljak su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja.

Znakovito je u nekoliko navrata naglasila s. M. Dolores; „Malo nas je al* nas ima…“ Bilo je iz skoro svih skupina bar po nekoliko članova.“ Čemu toliki strah, iako je razboritost krepost…“ čuo se i ovaj tekst !

Pjevajući pjesmu „ Uđite s hvalama“ započeli smo svečano Euharistijsko slavlje koje je predvodio don Marko  zajedno sa don Hrvojem. Misno čitanje čitao je gosp. Ante Ribičić animator , psalam je pjevao Ivan Bošnjak a molitve vjernika bračni par Ivo i Zrinka Ančić koja je i članica vrhovne uprave Društva.  Don Marko u svojoj nadahnutoj propovijedi najviše je naglašavao OBRAĆENJE svakodnevno i cjeloživotno. Svaki dan preispitivati se;  Jesam li na Božjem putu ?! Ako je Božji duh u nama, vidljivo je, snaga Njegova duha nas vodi i jača, obnavlja nas, dišemo duhovno. Tko je u Bogu njegov život je pun mira i radosti. On je kao prijatelj Božji nositelj blagoslova. Mariju molimo da nas zagovara…bez nje i Isusa nigdje nećeš stići. Na prikazanje PMI-a iz Metkovića prinijeli su veliku košaru voća koje je lijepo složila s. Magdalis. Poslije sv. Mise  voće smo darovali poslavši 17 godišnjem  teško bolesnom mladiću Branku za kojeg je i služena sv. Misa i sve ostale bolesnike koji smo preporučili.

 Nakon svete mise uslijedilo je Euharistijsko klanjanje koje je predvodio don Jure Vrdoljak. Tu smo još dublje ponirali u svoju nutrinu a stil animacije bio je snažan. Nakon blagoslova sa Presvetim… s. Dolores uvijek sa poticajima, idejama, zahvalama… Zahvalila je Solinskom župniku don Anti Čotić, don Marku, don Hrvoju, don Juri, provincijskoj glavarici s. Tereziji, sestrama koje su došle i animatorima , članovima PMI a nadasve Malom Isusu, Gospi, sv. Josipu. Ujedno je čestitala svima 131. obljetnicu Družbe  s razlogom sestrama i nama suradnicima. Posebno je zahvalila prof. Bošnjaku koji je znao izabrati prioritet gdje danas biti, te je svirao i vodio pjevanje kroz meditaciju, krunicu, sv. misu i klanjanje.

Svi su mogli ponijeti za svoje skupine razne tiskane duhovne sadržaje koje je izložila s. Terezija. Kroz ugodno druženje pred bazilikom polako smo se rastajali i kako je naglasila pročelnica vraćamo se snagom Božjeg duha kući drugačiji…Prijatelji Malog Isusa došli su iz Livna sa s. Anemarie  i ohrabrivši ih, pročelnica je dodala: „ Pa tko onda može imati opravdanje…?!“  Naš neumorni Borko se sjetio da treba i zajednička fotka , uspio je, ali dio njih već su krenuli  dalje nositi doživljeno.

 Vesna Mamić – PMI –a Split    

 

Galerija slika:

  Vijesti - Sve