Duhovna obnova za majke

Duhovna obnova za majke

Subota, 26. 5. 2012.

GROMILJAK: U Kući Navještenja u Gromiljaku održana je 26. svibnja duhovna obnova za majke, koju je vodio vlč. Marko Majstorović, ekonom u nadbiskupijskom sjemeništu u Travniku, na temu: Obitelj-Crkva u malom- s posebnim osvrtom na osmišljenje životne patnje. Budući je obnova bila uoči svetkovine Duhova, sve je bilo prožeto Duhovskim ozračjem. Nakon uvodne molitve Duhu Svetome i predstavljanjem programa, s. Genoveva Rajić je pozdravila sudionice i potakla ih da duhovna obnova ima za cilj dublje razmisliti o prioritetima života. To će reći da ne smijemo sve usmjeriti na ovo zemljasko,  nego se više trebamo usmjeriti na ono što nas čeka u vječnosti. Upravo je to zanemareno i moramo se svakodnevno truditi više vremena posvećivati svojoj duši i gajiti vrline koje izgrađuju obiteljsko zajedništvo, međusobno poštovanje i ljubav. 


U svom izlaganju na gore spomenutu temu vlč. Majstorović se je osvrnuo na životni hod obiteljskog zajedništva i istaknu kako život koji živi jedna obitelj često je iscrpljuje, ponestaje joj snage i volje za hod naprijed. Pred mnogim životnim poteškoćama poneki članovi ili cijela obitelj pada, posustaje, proživljava depresiju i besmisao. Zato je potrebno često stati pred Boga i vidjeti gdje se nalazimo, kako živimo. Bez molitve-osobne i zajedničke, bez Boga i Njegova Svetoga  Duha, nitko ne može sam osmisliti svoje dane na zemlji niti s optimizmom ići naprijed. Po uzoru na prvu Crkvu koja je rođena na Duhove, svaka obitelj je pozvana gajiti obiteljsko jedinstvo, zajedništvo i iskrenu želju živjeti jedno za drugo. Da bi jedna zajednica, odnosno obitelj mogla ići naprijed, neminovno mora učiti svakodnevno prihvaćati tajnu križa i umiranja. Ako hoće živjeti po uzoru na jedinstvo Crkve i Isusa, valja joj slijediti taj primjer. To će reći da mora učiti prihvaćati i osmišljavati životnu patnju, koja može biti tjelesna i psihičko duhovna. Naime, pitanje patnje je vječno i na to pitanje nemamo odgovora osim u Isusu Kristu. Upravo je to često razlog zašto pojedinci gube tlo pod nogama, odlaze od Boga i traže nešto što će biti odgovoreno tek u vječnosti. Kad postanemo svjesni da jedino što vrijedi jeste ići za Isusom, onda ćemo tek uvidjeti smisao patnje. Jer Uskrs mora doći. Naši međuljudski odnosi koji nisu u duhu  Evanđelja, često nam prouzrokuju trpljenje te patimo jedni zbog drugih. Osobe koje su u braku, a ne žele živjeti kao obitelj-Crkva, razlog je za pojavu patnje i muke. Oblici patnje u obitelji su bolest, manjak ljubavi, prevara, laž, rastava,  nepravda, ekonomska situacija. Bez Duha Svetoga nemoguće je išta osmisliti. Nikad ne smijemo posumnjati, da ako  patimo, da nas Bog manje voli i da nas je ostavio. On dobro zna zašto nam je to i zato je potrebno gajiti pouzdanje u Boga. Jer dobra obitelj je zaista Crkva u malom koja rađa sretnu budućnost i postaje stup zdrave sigurnosti,  rekao je vlč.  Majstorović.

Po svršetku izlaganja otvorena je rasprava u kojoj je istaknuto kako naše kršćanske majke i obitelji moraju biti hrabre u svjedočenju svoje vjere. Jer, nažalost, i danas kada smo slobodni,  mnoge majke doživljavaju ismijavanje, ne samo od svojih susjeda nego i u vlastitoj obitelji, ako žele na duhovnu obnovu ili na neki drugi duhovni sadržaj. Stoga ih je većina zaželjela da bi se trebale duhovne obnove održavati kontinuirano i da bi i njihovi muževi trebali čuti ovo isto. Bilo je zaista poticajnih svjedočenja vjere i pouzdanja u Boga upravo od onih koji imaju bolesno dijete, koji trpe oskudice i žive teško u životu. Izmjena iskustava je uvijek nešto životno i jako poticajno.

Slijedila je pauza, zajedničko druženje,  te pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed. Sve je prožeto moljenjem krunice slavnog otajstva, te sveta misa. Lijepi trenuci molitve, razmišljanja i izmjena iskustava su snaga i ohrabrenje na zajedničkom putu. Za sve zahvaljujemo našim časnim sestrama koje nam organiziraju ove duhovne sadržaje.

  Vijesti - Sve