Predanje Mariji - siguran put do Isusa

Predanje Mariji - siguran put do Isusa

Subota, 26. 5. 2012.

METKOVIĆ: 26. svibnja u Metkoviću u župi sv. Nikole, održan je XV. GODIŠNJI SUSRET PRIJATELJA MALOGA ISUSA splitske provincije Sv. Josipa. Na susretu koji je bio pod geslom Predanje Mariji - siguran put do Isusa bilo je prisutno oko 700 Prijatelja Malog Isusa. Ovaj susret je također bio u znaku 100. obljetnice djelovanja sestara Služavki Maloga Isusa u Metkoviću.


U 10.30 sati, započela je duhovna priprava za susret koju je predvodio don Senko Antunović župnik župe sv. Nikole, a kroz to vrijeme bila je i mogućnost za sakrament pomirenja. U 11.00 sati započelo je Euharistijsko slavlje koje je predvodio don Senko, a u koncelebraciji su bili don Ante Mateljan, don Tomislav Bašić, don Ivica Barišić, fra Bože Vuleta i don Franko Prnjak, kapelan župe sv. Nikole. Ovo Euharistijsko slavlje je svojom pjesmom uzveličao zbor koji je bio sastavljen od župskih zborova župe sv. Ilije i župe sv. Nikole iz Metkovića, a pratnja su im bili župski mandolinski orkestar i orgulje, a svi pod vodstvom s. Marjane Cvitanović.

Na početku Euharistijskog slavlja sve prisutne je pozdravila s. Sandra Midenjak, provincijalna glavarica. Pozdravljajući sve prisutne PMI, poseban pozdrav je uputila gđi Svetlani iz Podgorice, mami našeg dragog Jovana PMI, koji nas sada prati iz Božje blizine i koji je uvijek rado dolazio „svojima“ na godišnji susret, kao i njenog brata Željka. Pozdrav je uputila i s. Vesni Mateljan, zamjenici časne majke i dosadašnjoj predstavnici PMI za našu Provinciju u vrhovnoj upravi PMI, kao i članicama provincijalne uprave.

U prigodnoj propovijedi don Senko je potakao na razmišljanje o ulozi žene, redovnice u Crkvi. Kroz ovo razmišljanje istaknuo je kako je potrebno u srcima mladih djevojaka buditi svijest koliko je danas potrebno žrtvovati se za Crkvu. Redovnice žive svoje redovništvo kako bi svjedočile Krista u ovom svijetu. Osvrćući se na geslo susreta Predanje Mariji - siguran put do Isusa, don Senko je rekao kako je Marija imala dva došašća: u Nazaretu kod navještenja i u Jeruzalemu kad je s Apostolima primila puninu Duha Svetoga, da bi kao PMI primili Duha Svetoga, potrebno je svega sebe dati za Isusa i Crkvu, voljeti svakog čovjeka, čuvati plodove Duha Svetoga i otkriti da nas Bog ljubi. Na kraju propovijedi, don Senko je sve pozvao da poput Marije budemo svjetionici u ovom svijetu i donosimo Božju ljubav svakom čovjeku. 

Nakon Euharistijskog slavlja, a prije tjelesne okrepe, sve prisutne je pjesmom i plesom razveselio KUD „Metković“. Oni su plesali i pjevali neretvanske pjesme i plesove, a započeli su starom neretvanskom pjesmom Na Neretvu misečina pala.

U popodnevnoj pauzi mogle su se vidjeti i kupiti rukotvorine PMI iz svih župa iz kojih su došli. Ova humanitarna izložba, kao i prilozi sa euharistijskog slavlja idu za liječenje jednog bolesnog djeteta. 

U 13.30 sati himnom PMI, započeo je duhovno – kulturno – rekreativni program. Na početku ovog programa, sve prisutne PMI pozdravila je gđa Anita Dukić, animatorica i članica Vrhovne uprave PMI.

U programu koji je uslijedio sudjelovali su dječji metkovski zborovi te mješoviti zbor župa sv. Ilije, sv. Nikole i zbor župe sv. Stjepana iz Opuzena, sa svojim voditeljicama s. Vedranom Krstičević, s. Marijanom Cvitanović i s. Marinelom Delonga, a zborovima je ravnala s. Marijana Cvitanović. Tekst recitala, koji je bio isprepleten pjesmom, pripremio je don Augustin Radović. Tekstove su čitali Branko Medak i Andreja Manenica. Ulogu Isusa kao sijača sjemena tumačio je Nikola Družijanić, a ulogu sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera vjeroučitelj Ivan Menalo. Malog Isusa su donijela djeca dječjeg vrtića „Mali Isus“ sa svojom „tetom“ s. Magdalis Krnjača. Ovaj dio programa završio je s pjesmom Već stotinu ljeta koju je za ovogodišnju 100. obljetnicu napisala s. Vesna Mateljan a uglazbio prof. mo. Šime Marović. 

Nakon ovog dijela uslijedio je skeč Mate kod fotografa koji su izveli Dragica Margeta i Branko Medak, a koji je svima izvukao osmijeh na licima, a na kraju svega uslijedio je aplauz koji je pokazao koliko su svi prisutni bili radosni zbog ovog susreta i programa koji su pripremili domaćini.

Na samom kraju riječi zahvale uputili su s. Sandra i don Senko, te se zahvalili svima na dolasku, a domaćinima na velikodušnoj pripremi i radosnom dočeku.

Na povratku u svoje župe, većina PMI je svratila u marijansko svetište Vepric i zahvalili Mariji na ovom lijepom danu i ovom duhovno bogatom susretu.

  Vijesti - Sve