Duhovna obnova za srednjoškolke

Duhovna obnova za srednjoškolke

Četvrtak, 16. 11. 2017.

U samostanu sv. Rafael u Solinu, 11. studenog 2017. god. u organizaciji Provincijskog Vijeća za pastoral mladih i zvanja održana je jednodnevna duhovna obnova za djevojke srednje škole. Tema obnove bila je Ljubav koja kraljuje. 


Susret je započeo okupljanjem i molitvom u 9 i 30 sati, nakon čega je uslijedilo međusobno upoznavanje. Djevojke su također odmah na početku upoznale život, rad i karizmu sestara Služavki Maloga Isusa kroz prezentaciju o Družbi, osobni susret sa sestrama, ali i štićenicima Doma o kojima sestre skrbe. Na poseban način dojmljiv je bio njihov susret i posjet štićenicima, a na obostrano veselje i radost. Nakon upoznavanja i druženja, u 10 i 40 sati s. Marina Mužinić održala je predavanje na već spomenutu temu susreta, a u središtu razmišljanja je bio tekst evanđelja Mt 25, 31-46 o dolasku Sina Čovječjega u svojoj slavi. Nakana je bila približiti mladima Krista kao Kralja i Njegovo kraljevstvo ljubavi koje je već tu, i koje dolazi; pomoći im da znaju razlučiti kraljevstva svijeta koja im se nude danas, od Kraljevstva Božjeg koje Krist daje; i na samom kraju potaknuti ih na služenje i konkretnu i djelotvornu ljubav. s. Marina u svom izlaganju naglasila je kako samo Bog i Njegova ljubav mogu ispuniti sve čežnje ljudskoga srca i da nam samo Njegovo kraljevstvo daje pravu slobodu duha. I Njegovu kraljevstvu i Njegovoj ljubavi neće biti kraja. Svršetak svijeta, o kojem Isus govori, istaknula je, samo je dolazak i potpuno otkrivenje Božje ljubavi koja želi sve obuhvatiti. To je radosni navještaj o Kraljevstvu koje je pripravljeno za nas od postanka svijeta kada će oni koji ljube čuti glas: Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! O svršetku svijeta, o dolasku Krista Kralja bit ćemo suđeni jedino po ljubavi. A Gospodin nam je ostavio primjer kako ljubiti. Isus nas sam svojim životom, riječima i djelima uči kako ljubiti. On sam je Utjelovljena Ljubav! Zato ljubav premda pretpostavlja osjećaje, nije osjećaj, već prije svega čin i djelo. S. Marina, također, ukazala je da se ljubav sastoji od sitnica jer u ljubavi ništa nije nevažno. Svako i najmanje djelo ljubavi Ljubav zbraja. Svako i najmanje djelo ljubavi ostaje dovijeka! S tim mislima i zajedničkom molitvom Malenom Kralju ljubavi djevojke su nastavile s radom u grupi gdje su mogle međusobno razmijeniti svoje misli i iskustva, i kreativno se izraziti na temu o ljubavi koja kraljuje.

U 12 sati bila je zajednička molitva Srednjega časa sa sestrama, a potom smo nahranili i tijelo ručkom, a sve je bilo u vrlo vedrom i radosnom ozračju. Što smo se više družili osjećalo se kako se povećava i zajedništvo i otvorenost. U 13 i 30 uslijedilo je izlaganje rada u grupi, te kreativna radionica u 14 sati koju je pripremila s. Matea Periš. Djevojke su izrađivale srca koja su zatim na njihovu inicijativu poklonile štićenicima Doma. To je uistinu bila ljubav na djelu koja je sjedinila mlade i one koji su najpotrebniji brige i ljubavi. Tako su djevojke najveći dio slobodnog vremena kojeg su imale provele upravo sa štićenicima koji su na njih ostavili jako dubok dojam. Nakon druženja u poslijepodnevnim satima bila je i prigoda za sv. ispovijed nakon čega smo slavili sv. misu koju je predvodio don Ranko Vidović, župnik župe Gospe od Otoka. Pjevanje za vrijeme mise vodila je s. Jelena Marević. Župnik don Ranko u homiliji potaknuo je mlade da uvijek slijede svjetlo koje dolazi jedino od Isusa i neka ne dopuste drugima da budu zaklon toga Božanskoga svjetla jer mnoge su pomrčine koje nas upravo odvajaju od Njega. Molio je za njih da im Gospdin udijeli dar prave mudrosti i ljubavi kojom će moći svjedočiti Krista ovom svijetu.

Po završetku misnog slavlja sabralo se sve doživljeno i oprostili se jedni od drugih. Djevojke su izrazile svoje oduševljenje i poželile još ovakvih i sličnih susreta. Pratimo ih molitvom i neka ih čuva Božji blagoslov do ponovnog susreta!

s. M. Marina Mužinić 

  Vijesti - Sve