Nova knjiga o nadbiskupu Stadleru predstavljena na petoj “Književnoj večeri četvrtkom”

Nova knjiga o nadbiskupu Stadleru predstavljena na petoj “Književnoj večeri četvrtkom”

Petak, 17. 11. 2017.

Knjiga je predstavljena u sjedištu Hrvatskoga književnoga društva Sv. Jeronima, kojemu je sluga Božji bio istaknuti član


 

Na petoj "Književnoj večeri četvrtkom" Hrvatskoga književnoga društva Sv. Jeronima, održanoj 16. studenoga, predstavljena je knjiga Marka Tvrtkovića "Josip Stadler, prvi vrhbosanski nadbiskup. Iz mojih zapamćenja", objavljena tekuće godine u nakladi Družbe sestara Služavki Malog Isusa. Riječ je o djelu koje je pred više od 80 godina napisao Marko Tvrtković (*Fojnica, 30. listopada 1868. †Sarajevo, 19. listopada 1940.), koji je tijekom pet godina (1900.-1905.) bio osobni tajnik sluge Božjega Josipa Stadlera.

Knjiga je predstavljena u sjedištu Društva, kojemu je sluga Božji bio istaknuti član, kako u njegovu zagrebačkom, tako i u sarajevskom razdoblju. Kao budući svetac Stadler pripada cijeloj Katoličkoj Crkvi, a svojim preporoditeljskim radom u Bosni i Hercegovini i rodoljubnom djelatnošću objedinjuje Hrvate s obje obale rijeke Save. Tvrtkovićeva zapamćenja imaju snagu svjedočanstva, što je značajan doprinos u postupku proglašenja blaženim sluge Božjega. Za života je bio čudotvorac, kako ga je nazvao suvremenik biskup Josip Juraj Strossmayer, mnogo je gradio, a čak je pet puta obišao sve župe svoje nadbiskupije. Vjerojatno mu je najznačajnije djelo osnutak Družbe sestara Služavki Malog Isusa, kojih je u vrijeme njegova odlaska bilo 177 živućih. Knjigu su predstavile stručna suradnica u knjizi dr. Agneza Szabo, s. M. Vesna Mateljan i urednica s. M. Ana Marija Kesten. Pjesmu Izidora Poljaka u čast Josipu Stadleru krasnoslovila je Ivanka Novak, a u glazbenom dijelu predstavljanja Zbor sestara Služavki Malog Isusa otpjevao je dvie pjesme koje je napisala i uglazbila s. Tihana Strancarić. (kta/ika/ssmi)

  Vijesti - Sve