Duhovne vježbe i svečanost zavjetovanja u samostanu “Betlehem” na Kraljevcu

Duhovne vježbe i svečanost zavjetovanja u samostanu “Betlehem” na Kraljevcu

Nedelja, 14. 8. 2011.

Zavjetovanja u samostanu "Betlehem" na zagrebačkom Kraljevcu.


ZAGREB: Nakon šestodnevnih duhovnih vježbi koje je predvodio fra Ratko Radišić, u nedjelju, 14. kolovoza 2011., u samostanu "Betlehem" na Kraljevcu održana je svečanost zavjetovanja, primanja redovničkog odjela i zahvale za 50 i 60 godina života u zavjetima.Svečanost je obilježena euharistijskim slavljem koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Valentin Pozaić uz koncelebraciju više svećenika. Zavjete je primala vrhovna glavarica časna majka s. Marija-Ana Kustura u prisutnosti provincijalne glavarice s. M. Katarine Penić-Sirak. Svojom prisutnošću svečanost su uzveličale i mnoge naše sestre te rodbina i prijatelji naših ovogodišnjih svečarica.

Novakinja s. M. Marta Vunak ušla je u drugu godinu novicijata primivši redovničko odijelo naše Družbe – crnu haljinu sa bijelim velom. S. M. Martina Vugrinec položila je svoje prve redovničke zavjete, a s. M. Rebeka Gačić vječne zavjete obećavši Gospodinu daljnju vjernost u življenju zavjeta čistoće, siromaštva i poslušnosti.


Na Kraljevcu, sestre svečarice iz svih Provincija naše Družbe, proslavile su i zahvalile Bogu za 50-tu obljetnicu zavjeta: s. M. Antonija Barišić (ST), s. M. Božena Čerlek (ST), s. M. Zvonimira Lerotić (ST), s. M. Milivoja Čalo (ST), s. M. Ivanka Čupić (ST), s. M. Admirata Doknjaš (SA), s. M. Joakima Ilić (SA), s. M. Stanka Perčić (ZG), s. M. Brigita Đumbir (ZG), s. M. Bogoljuba Kos (ZG), s. M. Belarmina Dedić (ZG), te su zahvalile Gospodinu na tom velikom daru i obećale mu vjernost do kraja života. Zahvalu Gospodinu za dar ustrajnosti u življenju zavjeta kroz proteklih 60 godina, uputila je s. M. Terezija Posavec (ZG).

Neka Gospodin prati i bdije nad životima naših svečarica!

Pozdrav časne majke M. Marije-Ane Kustura

Poštovani oče biskupe, Msg. Pozaiću, poštovani Fra Ratko, mon. Perčiću, velečasni Josipe, braćo svećenici, draga s. Katarina, predrage naše svečarice i sve sestre, dragi roditelji i rodbino naših svečarica, svi poštovani dragi prijatelji,
gosti i uzvanici!

U duhu sjedinjeni sa svim našim dragim svečaricama i sestrama diljem Družbe, u Splitu i Sarajevu, radost življenih prikazanja Bogu, i ovih upravo predanih, čini nas dionicima putujuće i nebeske Crkve koja u Blaženoj Djevici Mariji slavi i prosi za Božju prisutnost u danima našeg otkupljenja.

Drage moje sestre svečarice koje danas slavite svoj zlatni i dijamantni jubilej, zajedno s vama danas cijela Družba veliča Gospodina za vašu ustrajnost jer ste prošle kroz oganj i vodu u zgodno i nezgodno vrijeme. Onaj kome ste povjerovale, neka ispuni vaše vrele dane blagoslovom mira i ljubavi kojom ste ljubile Boga i duše kroz djela Družbe.

Našim mladim sestrama svečaricama, koje danas žele potvrditi svoju pripadnost Bogu ulaskom u novicijat, polaganjem prvih i doživotnih zavjeta, želim hrabrost i vodstva Duha Svetoga u vašem služenju i djelovanju.

Kao što su u sv. Pismu čete riječi „ne bojte se", i ja ih danas u istom vjerničkom tonu ponavljam vama. „ne bojte se kriza današnjeg društva i Crkve", krize su oduvijek prisutne u povijesti čovječanstva i u postojanju svake osobe. Upravo zahvaljujući krizama, mnogi su ostvarili svoj život svjedočanstvima koja su nama danas izazov.

Stoga, uznesimo i mi danas svoje misli, srca, odluke, nadanja i patnje naše, patnje našeg naroda, da zajedno s Kraljicom ljubavi i mira mognemo svojim životom naviještati Radosnu vijest Malog Isusa koji traži toplinu i otvorenost, darivajući nam svoju ljubav.

Sve nas ovdje prisutne neka prati zagovor Djevice na Nebu Uznesene te zagovor našeg Utemeljitelja, dr. Josipa Stadlera, Sluge Božjega. Živio Mali Isus! Hvala!

Zagreb, na svetkovinu Velike Gospe, 2011.

Pozdravni govor s. Katarine Penić-Sirak, provincijalne glavarice!

Mnogopoštovani o. biskupe Valentine! Poštovani svećenici, č. Majko, drage sestre, roditelji, rodbino i prijatelji naših sestara, sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem vam što ste s nama podijelili radost današnjih slavlja.

Drage sestre jubilarke: Amata, Antonija, Božena, Belarmina, Bogoljuba, Brigita, Ivanka, Joakima, Milivoja, Stanka, Zvonimira i Terezija, od srca vam, čestitam na ustrajnosti u vjernost Gospodinu!

Pred vama smo danas s dubokim poštovanjem zbog dobrote, koju vam je Bog podario, da mu služite kroz proteklih 50 godina svog redovničkog života. Tu dobrotu je Bog sa svom postojanošću i strpljivošću uporno u vas ulijevao i ona je tako po vama ostvarivala svoj put. Hvala vam što ste na njivi Gospodnjoj, upravo s Božjom dobrotom, uspjele davati svjedočanstvo života. Vaša dobrota i žrtve utkane su u našim samostanskim i župnim kućama, uredima i drugim ustanovama na različitim dužnostima. Hvala vam što ste bile neumorne služavke drugima kroz pedeset, odnosno šezdeset godina živeći u ovoj našoj Družbi. Neka vas i dalje dobri Bog obdari radosnom nadom, strpljenjem i postojanošću u molitvi, neka blagoslovi sve vaše dane i naše zajedništvo.

Drage svečarice s. Martina i s. Rebeka, s. Marta, čestitam na odluci reći Kristu zaručniku doživotno, a i privremeno DA!

Trenutci kad se obuče redovničko odijelo te izgovori evo me i tako obećajem, najljepši su i najzahtjevniji pragovi našeg životnog poziva. Oni od nas traže jedan novi i hrabri korak i preuzimanje odgovornosti.

Draga s. Rebeka, neka i tvoj današnji Da, bude trajni odgovor na Gospodinov poziv. Onaj kome si povjerovala s tobom je sklopio zaruke u pravdi i u pravu, u nježnosti i u ljubavi, u vjernosti. Neka u svemu bude tvoj cilj, kako bi jasno osluškivala Njegov govor i tako u svom životu izvršavala Njegovu volju.

Draga s. Martina, ti si upravo završila novicijat i položila svoje prve privremene zavjete. Neka Bog blagoslovi ovaj tvoj korak. Neka tvoje“evo me” postane mjerilo tvoga života i neka se utiskuje u svu zahtjevnost puta koji će ti Bog povjeriti.

Draga s. Marta, od danas nosiš vidljivi znak pripadnost redovničkoj zajednici Služavki Malog Isusa. U krhkosti i lomljivosti svoga bića budi i nadalje okrenuta Gospodaru svega stvorenja.

Čestitam i zahvaljujem vašim roditeljima i svima koji su vas podržavali u odluci nasljedovanja Isusa Krista. Preporučam i dalje vaš redovnički put molitvama i potpori sviju.

Hvala Vama, časna Majko, vama sestre iz Vrhovne uprave za prisutnost i zajedništvo. Oče biskupe, iskreno Vam hvala što ste predvodili ovo euharistijsko slavlje, za radost zajedništva u prigodi zavjeta i jubileja naših sestara.

Hvala vama dragi svećenici, rodbino i prijatelji naših slavljenica. Našu upućenost jednih na druge neka i dalje Bog blagoslovi na dobrobit Crkve i našeg naroda.

  Vijesti - Sve