Prva godišnjica pogibije sestara u Donjim Kladarima kod Modriče

Prva godišnjica pogibije sestara u Donjim Kladarima kod Modriče

Srijeda, 17. 8. 2011.

Bile mi na ovoj strani rijeke ili na onoj mi smo zajedno!


ČARDAK: Sestre sarajevske Provincije Bezgrešnog Začeća BDM misnim slavljem u župnoj crkvi Žalosne Gospe u Čardaku prisjetila se prve godišnjice pogibije svojih triju sestara: s. M. Filipa Pušeljić, s. M. Matejka Jozinović i s. M. Marta Rošić. Misno slavlje je predslavio vlč. Boris Salapić, župnik župe Čardak uz koncelebraciju vlč. Josipa Janjića župnika župe Bosanki Šamac, vlč. Marka Stipića župnika župe Srednja Slatina, vlč. Marka Mikića župnika župe Globarica, vlč. Pere Iljkića župnika župe Doboj i vlč. Marka Lacića župnika župe Jelaške.


Na Misi je bilo nazočno preko trideset sestara Služavki Maloga Isusa na čelu sa vrhovnom glavaricom Družbe s. M Marijom-Anom Kustura, njezinom zamjenicom s. M. Irenom Olujević, te provincijskom glavaricom s. M. Admiratom Lučić.

Na početku misnog slavlja župnik se prisjetio tragičnog događaja 17. kolovoza 2010. godine tijekom kojeg su poginule tri sestre SMI kada je na njihov auto naletio vlak na pružnom prijelazu u mjestu Donji Kladari kod Modriče. Župnik je pozvao sve na molitvu za duše poginulih sestara, te je potaknuo sve na zahvalnost Gospodinu za sve što je darovao Družbi i Crkvi po životu ovih triju sestara. Bilo je tako simbolično da su na Misi bile nazočne upravo tri kandidatice Sarajevske Provincije, kao i novakinja s. Jelena Jovanović i juniorka s. M. Stana Matić. Dok smo molile za duše naših poginulih sestara zahvaljivale smo Gospodinu za „mladice“ koje niču u našoj Provinciji. Na grobovima naših poginulih sestara obnovile smo svoju vjeru da je Gospodin gospodar života. On uzima život, ali ga i daruje. Prepoznale smo taj Božji zahvat u našoj Provinciji.

U svojoj propovijedi vlč. Salapić se prisjetio riječi koje je kardinal Vinko Puljić izgovorio tijekom sprovodne mise poginulih sestara. Prisjetio se također i riječi mons. dr. Franje Komarice banjalučkog biskupa i predsjednika BK BiH, kao i riječi mons. dr. Ratka Perića mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog. Prisjećajući se života poginulih sestara vlč. Salapić je progovorio o potpuno osmišljenom životu u redovničkim zavjetima, te je dodao: „Ako se netko odluči slijediti Gospodina onda su veći darovi, žrtva i blagoslov.“ Nakon misnog slavlja upriličena je procesija od župne crkve do sestarskog groblja na kojemu počivaju zemni ostaci naših pokojnih sestara. Tu smo se kratko zaustavile nad njihovim grobovima, te je župnik izmolio opijelo i prigodnu molitvu za pokojne sestre. Nakon zajedništva kod stola Gospodnjega uputili smo se za obiteljski stol. Na samo početku sve nazočne je pozdravila provincijska glavarica s. M. Admirata Lučić koja je između ostaloga rekla: „Duboko vjerujemo da su one moćnije danas, nego što su bile dok su bile s nama.“ Potom se sjetila posljednjeg susreta i pozdrava sa sestrama upravo onog dana u kojemu su otišle Gospodinu. Na kraju svoga govora provincijska je glavarica rekla: „Bile mi na ovoj strani rijeke ili na onoj mi smo zajedno!“
s. M. Ljilja Marinčić

  Vijesti - Sve